
Phishing e-mails: zo kan jij ze herkennen en rapporteren

door Sebastien Marien
Laatst geüpdatet 29/07/2022 11:19Laatst geüpdatet
Laatst geüpdatet
Phishing vormt een groot risico in je mailbox. Sommige valse e-mails zijn zo goed opgesteld dat je ze haast zou geloven, en voor je het weet gaan kwaadwillenden met je persoonsgegevens aan de haal. We leggen je uit hoe je phishing herkent en zulke e-mails rapporteert in je mailbox en bij de Fraudehelpdesk.
Heel wat internetgebruikers hebben al wel eens een verdachte e-mail ontvangen, of een vreemde sms. Een voorbeeld van vorig jaar: mensen ontvingen toen een e-mail die zogenaamd van WhatsApp afkomstig was. In de mail staat het verzoek dat de WhatsApp-gebruiker zich via een formulier identificeert, wat noodzakelijk zou zijn om de berichtenapp te kunnen blijven gebruiken. De mail sluisde je door naar een valse webpagina van WhatsApp waar je gegevens kan invullen, die je dan uiteraard niet aan Meta bezorgd, maar wel aan onbekende fraudeurs.
Phishing is met andere woorden online Identiteitsdiefstal. In nog ernstigere gevallen worden niet alleen je persoonlijke gegevens gestolen, maar krijg je ook nog malware op je telefoon of pc door op een foute link te drukken. Phishing is helaas ook veel voorkomende vorm van fraude, dat zei de Fraudehelpdesk nog in zijn rapport over 2021.
De valse e-mail die WhatsApp imiteert
De beste manier om je tegen phishing of elke vorm van online bedrog te beschermen is door op een kritische manier te kijken naar e-mails, websites en linkjes die je online tegenkomt. Verder doe je de volgende drie zaken:
Zodra je een phishingmail hebt opgemerkt, dan is het tijd voor een staaltje burgerschap. Als je namelijk de fraude rapporteert bij bevoegde instanties, dan help je ook om anderen te waarschuwen voor de aanval. Misschien heb jij de vervalsing wel ontdekt, maar loopt na jou een oud vrouwtje van 83 jaar in de val. We bespreken drie manieren om phishing te rapporteren.
Dit is een belangrijke stap. Je mailbox heeft namelijk al een spamfilter en soms krijg je ook al waarschuwingsmeldingen te zien wanneer een tool als Outlook of Gmail een vermoeden heeft van fraude. Door de e-mail te rapporteren gaat die fraudeherkenning beter werken.
In Gmail open je de e-mail op desktop en je drukt rechts op het menu met de drie puntjes. Kies vervolgens Phishing melden en daarna Phishingbericht melden.
In Outlook open je de e-mail en je drukt rechts op het menu met de drie puntjes. Kies Beveiligingsopties en dan Markeren als Phishing en Rapporteren.
Bij frauduleuze e-mails kan de Fraudehelpdesk een waarschuwing op zijn website plaatsen. Via de website van de Fraudehelpdesk krijg je ook alle informatie omtrent het rapporteren van phishingmails. Het heeft een speciaal e-mailadres voorzien waar je de valse e-mail naar stuurt. Voor de belangrijkste e-mailproviders lees je instructies over hoe je rapporteert aan de Fraudehelpdesk.
Phishingmails zijn vaak aan bedrijven gericht en daarom doe je er goed aan om een bedrijf op de hoogte te brengen van het bedrog. Zoals gezegd doe dat niet door rechtstreeks te antwoorden op de vermoedelijke valse e-mail. Je neemt beter telefonisch contact op of via chat. Vervolgens kan het bedrijf zelf de nodige stappen nemen door bijvoorbeeld een waarschuwing te plaatsen op zijn app, website of op sociale media.
Denk je dat je slachtoffer bent geworden van malware? Dit zijn vijf tekenen die daarop kunnen wijzen. Een minderheid van de Androidworld-lezers gaf in onze recente AW Poll aan dat ze ooit slachtoffer zijn geworden van malware op hun telefoon. Toch zijn antivirusapps wel erg popualir. Heb jij ooit al eens een valse e-mail gemeld? Laat het ons weten in de reacties.
0
0
donderdag, 11 augustus 2022
0
0
vrijdag, 12 augustus 2022