Signal-tip: zo schakel je automatische back-ups van gesprekken in

Signal-tip: zo schakel je automatische back-ups van gesprekken in

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

WhatsApp laat je in twee klikken je gesprekken opslaan in Google Drive en Telegram laat je alle gesprekken op zijn server opslaan, zo heb je zelf geen zorgen over het maken van back-ups van gesprekken. Signal maakt geen automatische (online) back-ups, maar laat je dit wel instellen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Signal

Tot begin dit jaar was Signal één van de kleinste berichtendiensten op de markt. WhatsApp wist de dienst in januari een wereldpodium te geven door zijn controversiële privacybeleid uit te rollen. Er werden in januari ongeveer 51 miljoen ‘nieuwe gebruikers’ aangemeld bij Signal. Tussen januari en april ging het om 64 miljoen nieuwe gebruikers; een groei van 2100 procent in de aanmeldingen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Hoewel de app inmiddels ook populair begint te worden onder reguliere gebruikers, werd Signal ontwikkeld als het privacyvriendelijke alternatief voor een dienst als WhatsApp.

Hiervoor maakt Signal onder andere gebruik van end-to-end encryptie. Daarnaast verzamelt Signal geen gegevens van gebruikers – het bedrijf zegt enkel basale data te verzamelen die nodig is om de werking van de app te kunnen verbeteren. Een andere maatregel die door de berichtendienst werd getroffen, is de lokale opslag van Signal-berichten. Er worden dus geen berichten opgeslagen op de Signal-server; back-ups worden juist lokaal opgeslagen. Raak je een toestel kwijt of wordt je telefoon gestolen, dan ben je alle berichten kwijt, maar het blijft altijd beter dan het overslaan van back-ups.

Wel zal je die back-up mogelijkheid zelf in moeten schakelen. Standaard maakt Signal namelijk geen back-up van verstuurde berichten. Hieronder leggen wij in een aantal simpele stappen uit hoe je de automatische back-ups van Signal kan inschakelen.

Automatische Signal back-up

Onderstaande stappen gelden voor de Signal-app voor Android en werken niet voor de Signal-app op iOS of iPad OS. Vergeet bij het uitvoeren van onderstaande stappen niet om de beveiligingscode die Signal afgeeft voor de back-up op te schrijven, of om er een schermafbeelding van te maken.

  1. Open de Signal-app op Android
  2. Klik op je profielfoto linksboven
  3. Navigeer vervolgens naar Gesprekken
  4. Klik aldaar op Back-up-bestanden maken
  5. Kies Inschakelen om een back-up te maken
  6. Klik op Kies een map om verder te gaan
  7. Klik op Nieuwe map maken om een nieuwe map aan te maken
  8. Vervolgens klik je op Deze map gebruiken en op Toestaan
  9. Zet het vinkje bij Ik heb dit wachtwoord opgeschreven
  10. Klik op Back-up-bestanden inschakelen om de back-up aan te maken
Signal-tip: zo schakel je automatische back-ups van gesprekken in

Na het inschakelen van de offline back-ups van Signal-berichten, maakt de berichtendienst dagelijks een back-up van je berichten. Vergeet niet om de back-ups met enige regelmaat in de cloud of op een lokaal opslagapparaat te plaatsen. Op die manier voorkom je dat je met lege handen komt te zitten als je telefoon gestolen wordt, je hem kwijtraakt of als hij beschadigd raakt. Daarnaast kan je niet zonder het wachtwoord van de back-up: noteer die op een veilige plek.

Maak jij al gebruik van Signal, ben je geland bij Telegram of maak je liever gebruik van WhatsApp – eventueel in combinatie met Signal of Telegram? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel.

Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een samensmelting van twee apps waarmee je veilig kunt communiceren. Zo kun je berichten sturen en voipen, is alle data hiervan versleuteld en is de softwa ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk