Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Je kan het!

Hoe stoppen met roken? Deze apps kunnen je daarbij helpen

· 02-10-2019 18:15

Stoppen met roken is niet makkelijk en daarom zoeken heel veel mensen daar hulp bij. Niet enkel je dokter of apotheker kan daar bij helpen, er zijn ook heel wat apps die je kunnen helpen om te stoppen met roken.

Stop met roken

Er zijn allerlei reden waarom stoppen met roken belangrijk is en het heeft daarnaast ook altijd zin. De gevolgen van stoppen met roken zijn al na 20 minuten merkbaar: je bloeddruk en hartslag dalen, na 24 uur beginnen je longen aan een grote schoonmaak en alle koolmonoxide is uit je lichaam, na 48 uur is alle nicotine uit je lichaam en ruik en proef je al wat beter, en na 72 uur ga je makkelijker ademen en heb je meer energie.

Ben je 1 maand gestopt met roken, dan ga je weer makkelijker bewegen en is je conditie beter geworden. Ook een eventueel rokershoestje verdwijnt na 1 maand stoppen met roken. Als je het 1 jaar volhoudt dan halveert het risico op hart- en vaatziektenen ook het risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren steeds verder af.

Het is pas tussen de 5 à 10 jaar nadat je gestopt bent met roken dat het risico op een beroerte gelijk is aan dat van een niet-roker. Na 10 jaar is het verhoogde risico op lonkanker en andere kankers ook gehalveerd. Maar het is pas na 15 jaar dat het risico op hart- en vaatziekten gelijk is aan dat van een niet-roker.

Volgens onderzoek zijn de belangrijkste reden om te stoppen: 

- De verhoogde kans op longkanker en longaandoeningen, zoals COPD en vele andere ziekten

- Fitter voelen, beter ruiken en proeven

- Geldbesparing

Volgens onderzoek van het HIS was in 2018 én persoon op vijf Belgen (19,4%) van 15 jaar en ouder een roker (15,4% dagelijkse roker en 4,0% occasionele roker), terwijl 80,6% van de bevolking een niet-rokers is (23,1% ex-roker en 57,6% dat aangaf nooit gerookt te hebben of toch nooit meer dan 100 sigaretten in hun hele leven).

Zoals je ziet zijn er nog genoeg mensen die een poging om te stoppen met roken kunnen wagen. Onder de foto sommen we een aantal handige apps op die je kunnen hepen bij het stoppen met roken. Wil jij stoppen met roken en ga je daar een app bij gebruiken? Laat het ons dan weten in de reacties en vertel of welke jouw effectief heeft geholpen!

Roken sigaret

1. Tabakstop

De eerste app is meteen een volledig Belgische app die je wil helpen om te stoppen met roken. De Tabakstop-app is het extra duwtje in de rug die je nodig hebt. Telkens je de app opent krijg je een ‘waar of niet waar-vraag’ zodat je zelf een tabakstop-expert kan worden.

Uiteraard gaat het niet om een kenner te worden, maar om te stoppen met roken. In je profiel stel je een stopdatum in, tegen wanneer je wil stoppen met roken. Daarna kun je bekijken hoeveel dagen je rookvrij bent, het aantal gewonnen levensjaren, en hoeveel geld je hebt bespaard. Daarnaast krijg je ook heel wat motiverende boodschappen en krijg je bij elke stap een badge.

Via een anonieme chatfunctie kun je andere gebruikers aanmoedigen, vragen stellen en tips delen. Je kunt ook professioneel advies vragen aan de tabakologen van Tabakstop. En heb je het echt moeilijk? Dan kun je op de SOS-knop drukken en bezorgt de app je een uitdaging om je gedachten af te leiden.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

2. Stoptober

Oktober is traditioneel de 'stop met roken'-maand bij onze noorderburen. Zij noemen het StopTober en hebben daar een speciale app voor. Via de app Stoptober ontvang je elke dag positieve berichten die je aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als het even wat minder gaat. De app biedt verder feiten die de voordelen van een rookvrij leven aantonen maar ook afleiding met bijvoorbeeld filmpjes en puzzels. Ook krijg je tips wat je kunt doen op eventueel moeilijke momenten, kun je via de teller zien hoeveel geld je hebt bespaard en chatten met andere mensen die ook gestopt zijn.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Stoptober 2019

3. QuitNow! - Stop met roken

QuitNow! is heel overzichtelijk opgebouwd met een beginscherm waarin jouw statistieken te zien zijn, mijlpalen, de community en gezondheid. De focus lijkt echter te liggen op het geld dat je bespaart door te stoppen met roken. In de statistieken zie je het aantal dagen dat je gestopt bent, het aantal bespaarde sigaretten, en hoeveel geld je bespaarde.

Mijlpalen speel je vrij naarmate de stoppoging succesvol vordert. Dit geldt ook voor info in gezondheid. Zo kun je zien dat je het risico op dood door hart- en longziekten na verloop van tijd verminderd. Je kan chatten met andere ex-rokers en krijgt op die manier een goede portie steun. 

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

QuitNow!

4. Kwit - stoppen met roken - stop voorgoed met roken

Kwit - stoppen met roken helpt je ook bij de moeilijke strijd om te stoppen met roken. Kwit geeft informatie over het aantal niet gerookte sigaretten, het daarmee bespaarde bedrag, waarschuwingen en nog veel meer. Daarnaast zijn er uitgebreide statistieken, en kun je ook je voortgang delen, eventueel met foto en kun je je telefoon schudden voor tips die je extra motiveren. 

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Kwit - stoppen met roken - stop voorgoed met roken

5. Quitzilla: Stoppen met slechte gewoontes

Quitzilla: Stoppen met slechte gewoontes helpt je niet alleen van het roken af, maar biedt ook de helpende hand voor andere slechte gewoontes zoals teveel alcohol drinken. De app analyseert deze gewoontes zodat je je bewust wordt van je verslavingen. Deze gewoontes kun je bekijken aan de hand van gedetailleerde statistieken. Daarnaast kun je beloningen ontvangen als je je best doet en een soort dagboek bijhouden waarin je je beweegredenen om te stoppen ingeeft.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Quitzilla

6. SmokeFree - quit smoking slowly

SmokeFree - quit smoking slowly helpt je met stoppen met roken door af te bouwen met roken. In deze app kun je aangeven hoeveel sigaretten je per dag rookt en over hoeveel dagen je wilt gaan afbouwen. De app berekent dan, inclusief 8 uur slaap per dag, wanneer je een sigaret kunt opsteken. De periodes tussen het roken worden natuurlijk steeds langer. Op een gegeven moment kun je dan ook maar beter stoppen. Dit afbouwen kan je dus helpen om vooral psychisch afscheid te nemen van de sigaret.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

SmokeFree

7. Stoppen Met Roken: Quit Buddy!

De Quit Smoking Buddy-app voor Android helpt je door de moeilijke stopperiode met adviezen en is zelfs je persoonlijke coach die, indien gewenst, regelmatig adviezen stuurt en de helpende hand biedt. Dus, wil je stoppen met roken, wellicht helpt deze app je dan. De betaalde variant (1,99 euro) heeft wat meer opties en geen reclame.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Stoppen Met Roken: Quit Buddy!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...