Tip: wil je betere aanbevolen video's in YouTube? Zo doe je dat

Tip: wil je betere aanbevolen video's in YouTube? Zo doe je dat

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Ben je niet tevreden met de video's die YouTube aanbeveelt? Onderzoekers hebben onderzocht hoe je als gebruikers het YouTube algoritme kan beïnvloeden om zo interessantere video's te zen verschijnen. Dit is wat je beter wel en niet doet

YouTube-aanbevelingen

Je kan YouTube op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om alleen filmpjes te bekijken van kanalen waar je op geabonneerd bent. Je hebt daarnaast ook nog het Shorts-tabblad met korte verticale filmpjes, maar heel wat mensen bekijken ook de startpagina van YouTube, en laten de algoritmes video's aanbevelen die zij interessant zouden vinden. Met wisselend succes.

Uit onderzoek van Mozilla blijkt dat het nauwelijks helpt om video's die je niet leuk vindt een duimpje omlaag te geven. Daarmee stop je slechts 12 procent van de ongewilde aanbevelingen. Wat sneller werkt, maar nog minder efficiënt is, is de knop 'Niet geïnteresseerd'. Je vindt die op het beginscherm van YouTube bij het menu met de drie puntjes naast elke video. Met 'Niet geïnteresseerd' kan je slechts 11 procent van de slechte videoaanbevelingen tegenhouden.

'Kanaal niet aanbevelen'

En dan komen we bij de functies waarmee je het meeste invloed kan uitoefenen op de algoritmes van de video-app. Wanneer je een video uit je kijkgeschiedenis verwijderd, dan houdt dat 29 procent van de ongewilde filmpjes tegen. Een video uit je geschiedenis verwijderen werkt in de app via: Bibliotheek -> de drie puntjes bij een video onder Geschiedenis -> Verwijderen uit kijkgeschiedenis.

Wat nog het beste werkt is aangeven dat je helemaal geen aanbevolen video's van een bepaald kanaal wil zien. Dat houdt 43 procent van de slechte aanbevelingen tegen. Je kan dat doen vanaf: Home -> het menu met de drie puntjes naast een video -> Kanaal niet aanbevelen.

Al kies je voor de beste manier, dan nog zal je in YouTube aanbevolen video's zien die je helemaal niet interessant vindt. Mozilla concludeert dat YouTube voor zijn gebruikers meer duidelijkheid moet scheppen over de manier waarop aanbevelingen werken en tegelijk zou de app zijn bestaande tools ook effectiever moeten maken. Wat denk jij? Ben jij tevreden over de filmpjes die YouTube je voorschotelt in het Home-tabblad? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over YouTube

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk