Tip: zo voorkom je dat mensen je toevoegen in een WhatsApp-groep

Tip: zo voorkom je dat mensen je toevoegen in een WhatsApp-groep

Jiri Truijen

door Jiri Truijen

Laatst geüpdatet

WhatsApp groepsuitnodigingen

Volgens een onderzoek van het BIPT is WhatsApp nog steeds de populairste Messenger van België. De app wordt niet alleen gebruikt om individueel te chatten en te videobellen, maar wordt ook erg veel gebruikt om te chatten in groepen.

Het nadeel van die groepen was dat je tot nu toe geen toestemming moest geven om toegevoegd te worden aan zo'n groep. Daar werd soms ook misbruik van gemaakt: mensen kwamen in spam-groepen terecht, maar ook, in groepen waar porno werd gedeeld. Facebook (eigenaar van WhatsApp) heeft daar nu een oplossing voor.

Je kan nu in WhatsApp via een privacy-instelling voorkomen dat mensen je zomaar toevoegen aan een groep:

> Open WhatsApp

> Tik op de drie puntjes (rechtsbovenaan)

> Kies 'Instellingen'

> Open 'Account'

> Selecteer 'Privacy'

Hier is de nieuwe functie 'Groepen' te zien. Als je dat opent krijg je de volgende drie opties:

> Iedereen

> Mijn contacten

> Mijn contacten, behalve...

Als je kiest voor 'Iedereen', dan wijzigt er niets aan de situatie. Iedereen kan je dan, zonder toestemming, blijven toevoegen aan groepen. Dus ook mensen die je gsm-nummer via via hebben gekregen. Deze optie staat trouwens standaard aangeduid.

Wil je niet dat zomaar eender wie je kan toevoegen aan groepen dan kies je best voor optie 'Mijn contacten' of 'Mijn contacten, behalve...'. Wanneer je kiest voor 'Mijn contacten' kunnen enkel mensen in je contacten-lijst je nog ongevraagd toevoegen aan een WhatsApp-groep. Mensen buiten je contactpersonen kunnen je wel nog een uitnodiging sturen om lid te worden van een WhatsApp-groep. Je beslist dan zelf of je lid wil worden of om alsnog de uitnodiging af te wijzen.

Hoewel de laatste optie origineel 'Niemand' was, is deze optie door WhatsApp gewijzigd naar 'Mijn contacten, behalve...'. Met deze optie kan je mensen aanduiden in je contactenlijst die je niet zomaar mogen toevoegen aan een WhatsApp-groep. Wil je ervoor zorgen dat echt niemand je zonder je toestemming kan toevoegen aan een groep, dan kan je hier iedereen in één keer aanvinken. Let wel op: telkens je iemand toevoegt aan je contacten, ga je de nieuwe contactpersoon moeten aanduiden dat die je niet mag toevoegen aan groepen. Toch een heel gedoe, dus we hopen dat WhatsApp de mogelijkheid om 'Niemand' toestemming te geven opnieuw toevoegt.

Ook hier geldt dat zij die geen toestemming hebben, je nog steeds een uitnodiging kunnen sturen waar jij al dan niet op kan ingaan.

Beschikbaarheid

Deze nieuwe privacy-instellingen voor de groepsuitnodigingen worden nu aangeboden aan Android- en iOS-gebruikers van WhatsApp. Op de redactie is de instelling zichtbaar vanaf versie 2.19.298 van WhatsApp Bèta.

Heb jij de functie al? Ga jij iets anders instellen dan 'Iedereen'? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk