Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

geen internet, geen probleem

Tip: zo gebruik je Google Maps offline

· 31-07-2019 14:30

Het is weer zomer, de periode om samen met je vrienden of familie op reis te gaan. Dankzij het offline navigeren met Google Maps, verbruik je geen mobiel internet tijdens de tocht naar je bestemming. In dit artikel tonen we hoe je Google Maps offline kunt gebruiken.

Google Maps offline gebruiken

Google Maps, de navigatie-app van Google, wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe functies. Zo ontving de app onlangs nog functies zoals een snelheidsmeter en de mogelijkheid om deelfietsen en elektrische deelsteps terug te vinden. Maak je regelmatig gebruik van het openbaar vervoer in Antwerpen, Gent of Brussel? Dan kan Maps je zelfs een beeld geven over de drukte op je trein, tram of bus.

Om van al deze functies gebruik te maken, moet je wel steeds een verbinding hebben met het internet, via wifi of mobiele data. 

Providers Mobile Vikings, Orange, Proximus en Telenet bieden tegenwoordig ook mobiele abonnementen aan met onbeperkt internet, waardoor je je steeds minder zorgen moet maken over je dataverbruik. Die abonnementen zijn nog redelijk duur (met uitzondering van Mobile Vikings), waardoor niet iedereen beschikt over voldoende mobiel internet en natuurlijk gelden deze bundels enkel in Europa. Reis je naar een land buiten de Europese Unie, dan zal je roaming moeten betalen voor elke verbruikte megabyte. Deze roamingkosten zijn erg duur en kunnen al snel heel hoog oplopen. Vergeet ook niet dat we in België over een heel goed 4G-netwerk beschikken, maar het dat in het buitenland niet zo abnormaal is dat er gebieden zijn zonder bereik.

Daarom kan het handig zijn om een offline gps te gebruiken. Ook daar kan Google Maps mee helpen. Je kan namelijk de kaart van een gebied waar je naar op reis gaat, offline opslaan op je smartphone. Je gsm gebruikt dan enkel de gps om je locatie te bepalen. Weet wel dat je geen gebruik kunt maken van live informatie zoals files, werkzaamheden en de algemene drukte op de weg, want daarvoor heeft Google Maps een internet verbinding nodig.

Hieronder leggen we uit hoe je kaarten offline opslaat en hoe je die daarna gebruikt om zonder internetverbinding te navigeren met Google Maps.

Offline opslaan

Een kaart downloaden van een plaats, binnen Google Maps, is al enkele jaren mogelijk. Daarbij worden er niet enkel wegen opgeslagen om te navigeren, maar ook gegevens over specifieke bestemmingen, of nuttige informatie zoals openingstijden en contactgegevens. Uiteraard worden functies, zoals live verkeersoverzicht, uitgeschakeld van zodra je geen verbinding meer hebt met wifi of mobiel internet. 

Verder is het ook niet mogelijk om openbaar vervoer of fiets- en wandelaanwijzingen offline te gebruiken.

Zo download je een kaart:

> Zoek via de zoekbalk naar je bestemming

> Tik onderaan op de naam van de plaats. 

> Kies ‘Downloaden’ (of rechtsboven op de drie puntjes en dan ‘Offline kaart downloaden’)

> Selecteer het gebied dat je wil downloaden, door te vegen en in en uit te zoomen (door twee vingers op het scherm samen te knijpen) 

> Druk op ‘downloaden’

De kaart wordt nu op de achtergrond gedownload. Zodra dit klaar is kun je zonder internetverbinding navigeren in het gebied dat je hebt gedownload. Van zodra Google Maps merkt dat je geen verbinding meer hebt met je wifi of mobiel netwerk, zal de app automatisch overschakelen naar de offline kaart. 

Standaard worden de kaarten gedownload naar het opslaggeheugen van je gsm, maar je kan er ook voor kiezen om deze op je microSD-kaart op te slaan:

> Tik linksboven op de drie streepjes (hamburgermenu)

> Ga naar ‘Offline kaarten’

> Druk rechtsboven op het ‘tandwiel’

> Open in het menu ‘Opslagvoorkeuren’

> Selecteer ‘SD-kaart’ om je kaarten op te slaan op je microSD-kaart

Kaarten updaten

De kaarten die je download blijven één maand opgeslagen. Daarna zal Google Maps de kaart automatisch verwijderen. Handig is wel dat Maps je kaart automatisch kan updaten wanneer je verbinding maakt met een wifi of mobiel netwerk, want dan verlengt het de vervalperiode automatisch met één maand. 

Het instellen van deze automatische updates doe je zo:

> Open linksboven het hamburgermenu (drie streepjes onder elkaar)

> Druk op 'Offline kaarten'

> Tik rechtsboven op het tandwiel

> Zet beide schakelaars aan

> Stel je 'Downloadvoorkeuren' in op 'Alleen via wifi' of 'Via wifi of mobiel netwerk'

Indien je niet kiest voor automatisch updaten (zet in bovenstaande stap de schakelaars uit), maar wel graag voor je vertrek zeker wil zijn dat de opgeslagen kaart up-to-date is, kan je deze ook handmatig updaten. Zo doe je dat:

> Tik linksboven op het hamburgermenu (drie streepjes onder elkaar)

> Druk op ‘Offline kaarten’

> Selecteer de kaart die je wil updaten

> Kies ‘Updaten’

Google Maps offline kaart updaten

Data besparen

Binnen Google Maps kan je er voor zorgen dat de app enkel een internetverbinding maakt met wifi en het verbruik van mobiele data automatisch uitschakelt. Hierdoor moet je niet steeds zelf je mobiele verbinding uitschakelen als je in België rondrijdt. Nadelig hieraan is dat je geen gebruik kunt maken van alle Google Maps functies. Zo zal je wel nog kunnen zien waar er in de buurt tankstations zijn, maar zal je geen gebruik meer kunnen maken van het live verkeersoverzicht, dat bijvoorbeeld aangeeft waar er files zijn.

Databesparing schakel je zo in:

> Ga linksboven naar het hamburgermenu (drie streepjes onder elkaar) 

> Schakel ‘Alleen wifi’ in

Google Maps wifi schakelaar

Offline kaarten verwijderen

Ofline kaarten zijn minimaal 15 MB groot - of moeten we klein zeggen? -, maar ze kunnen ook erg groot zijn. Wanneer een land klein genoeg is, kan je zelfs het hele land opslaan in één kaart, maar dat heeft wel een gevolg voor je opslagruimte. Zo kan je bijvoorbeeld België als één kaart opslaan, maar dit neemt wel 1 GB opslagruimte in. Maak je de kaart nog wat groter en neem je er nog delen van Nederland en Duitsland bij, dan wordt die kaart zelfs 1,3 GB groot.

Hierdoor kan je al snel in de problemen geraken door te weinig opslagruimte op je smartphone. Daarom kan het handig zijn dat je de kaart verwijdert, als je je reis achter de rug hebt en je de kaart dus niet meer nodig hebt.

Een kaart verwijderen doe je zo:

> Open linksboven het hamburgermenu (drie streepjes onder elkaar)

> Tik op ‘Offline kaarten’

> Druk op het gebied dat je wil verwijderen (of naast het gebied op de drie puntjes)

> Kies ‘Verwijderen’

Google Maps offline kaart verwijderen

Gebruik jij Google Maps om offline te navigeren? Welke app zou jij aanraden als offline gps? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel!

De nieuwste artikelen over Maps: Navigatie en OV

‘Google Earth zal verplicht gevoelige sites moeten verbergen’

Google Maps toont nu SOS Alerts in het Nederlands

Microsoft Surface Duo: zo werkt Google Maps op twee schermen

Nieuw uiterlijk Google Maps is nu voor iedereen te zien

Google Maps is jarig en trakteert op nieuwe functies

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (11)
Bezig met laden van reacties...