Zo kun je het werkprofiel van jouw Android-telefoon inplannen

Zo kun je het werkprofiel van jouw Android-telefoon inplannen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Heb je een Android-telefoon gekregen van werk en staan er apps op die toebehoren aan het bedrijf? Dan is de kans groot dat er een werkprofiel actief is. Sinds kort kan je dit werkprofiel via Digitaal Welzijn inplannen. Hoe je het werkprofiel in kan plannen, dat lees je in dit artikel.

Werkprofiel voor Android

Werkprofielen zijn bedoeld voor het creëren van een scheiding tussen de apps die je zelf gebruikt en de apps die benodigd zijn voor werk. Zo'n werkprofiel dient ingesteld te worden door de IT-afdeling van het bedrijf waar je werkzaam bent – het is niet mogelijk om zelf zo'n werkprofiel te maken. Althans, via een omweg kun je alsnog het werkprofiel inschakelen.

Met een werkprofiel kun je 's avonds gemakkelijk de werkapplicaties uitschakelen, waardoor notificaties niet meer doorkomen en je dus een onbezorgde avond hebt. Voor bedrijven helpen ‘werkprofielen’ bij het beschermen en beheren van de data die op de telefoon toegankelijk is.

Makkelijk in- en uitschakelen

Werkprofielen moesten voorheen handmatig worden uitgeschakeld door de gebruiker, maar dit lijkt te zijn gewijzigd. Gebruikers op StackExchange melden dat het profiel in Digitaal welzijn inmiddels een planningsfunctie bevat. Daarmee kunnen gebruikers het werkprofiel inplannen, zodat het profiel in de ochtend automatisch wordt geactiveerd, en 's avonds weer wordt uitgeschakeld.

Het in- en uitschakelen van de werkprofielen verloopt via de Digital Wellbeing-instellingen die je via je het instellingen-menu van een Android-telefoon met Android 10 of hoger kunt bereiken. Let wel, dit werkt momenteel vermoedelijk alleen op Digitaal welzijn-systemen van Google en dus niet op Digital Wellbeing-systemen van fabrikanten als Huawei en Samsung. Op de redactie konden wij het niet testen op telefoons van deze fabrikanten – mocht het wel werken op die telefoons, dan lezen wij dat graag in de reacties.

Werkprofiel(en) inplannen

Of het inplannen van een werkprofiel werkt op jouw telefoon, hangt dus af van de software die voor Digitaal Welzijn aanwezig is. Het kan altijd handig zijn om even rond te neuzen en uit te zoeken of je het in kan stellen, zodat je 's avonds kan genieten van de welverdiende rust. Voor het instellen van het werkprofiel kun je onderstaande stappen volgen:

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Digitaal welzijn
  3. Klik onder Telefoongebruik beperken op Werkprofiel inplannen
  4. Klik op Stel een schema op en kies de start- en eindtijd
  5. Kies de dagen waarop het werkprofiel actief moet zijn
  6. Klik op Instellen
Zo kun je het werkprofiel van jouw Android-telefoon inplannen

Het inplannen van een werkprofiel is snel geklaard op Android

Hierna wordt het schema automatisch uitgevoerd. Tijdens vakanties kan je het schema verwijderen en daarmee voorkomen dat je doordeweeks alsnog notificaties ontvangt vanuit werkapplicaties. Er is geen optie aanwezig om het schema tijdelijk uit te schakelen. Ga jij jouw werkprofiel inplannen? Of schakel jij het toch liever handmatig in een uit op het begin en einde van de dag?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk