Zo zet je LastPass wachtwoorden over naar Bitwarden

Zo zet je LastPass wachtwoorden over naar Bitwarden

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

LastPass stond jarenlang bekend als één van de beste gratis wachtwoordmanagers, tot het bedrijf bekendmaakte om de functies van de gratis versie te beperken. In dit tip-artikel lees je hoe wachtwoorden uit LastPass kan exporteren als CSV-bestand, zodat je een andere wachtwoordmanager kan gaan gebruiken.

LastPass Free beperkingen

Vanaf 16 maart 2021 keert LastPass gratis gebruikers de rug toe door functies te beperken, wat de doorgewinterde LastPass-gebruikers mogelijk zal doen beslissen om een Premium-abonnement op de dienst te nemen. Met dit abonnement krijg je toegang tot alle functies, waaronder uiteraard de mogelijkheid om wachtwoorden tussen verschillende platformen te synchroniseren, iets dat vanaf 16 maart niet meer mogelijk is op de gratis LastPass-variant. Wachtwoorden staan dan ofwel op je telefoon, of op een desktop of laptop.

Gelukkig is LastPass niet de enige wachtwoordmanager en kun je via andere applicaties voorkomen dat er een abonnement van drie euro per maand afgesloten moet worden. Bitwarden is één van de wachtwoordmanagers waar je terecht kunt nadat LastPass de beperkingen oplegt. Bitwarden is een van de weinige open-source wachtwoordmanagers en is volledig gratis te gebruiken. Bitwarden laat klanten enkel betalen voor premium-functies, als beveiligde opslag (1 GB) en 2FA-functionaliteiten.

Zo zet je LastPass wachtwoorden over naar Bitwarden

Mocht je dat soort functies gebruiken, dan betaal je daar bij Bitwarden 10 dollar per jaar voor. Voor functies als het synchroniseren van wachtwoorden tussen verschillende platformen en browsers zal Bitwarden geen kosten rekenen, in tegenstelling tot LastPass. Wat platformen betreft is Bitwarden ook bijzonder compleet. De wachtwoordmanager is beschikbaar op onderstaande platformen. Via de Bitwarden-website kun je ook nalezen op welke browsers de wachtwoordmanager werkt:

 • Android
 • iOS
 • Windows
 • MacOS
 • Linux (incl. Ubuntu)

Wachtwoorden exporteren uit LastPass

Voordat je Bitwarden in gaat stellen, is het handig om alvast alle wachtwoorden uit LastPass te exporteren. Hierbij is het wel van belang dat je deze acties onderneemt op een veilige computer. Vanuit LastPass exporteer je namelijk een onbeveiligd CSV-bestand, waarin wachtwoorden gecombineerd met gebruikersnamen staan opgeslagen. Als een ongewenst persoon toegang krijgt tot dit bestand, dan kan dat grote gevolgen hebben voor je online veiligheid. Let op, je kan onderstaande stappen enkel op een laptop of desktopcomputer uitvoeren.

 1. Open de browser waarin jij LastPass gebruikt (desktop)
 2. Klik op de LastPass-extensie in de extensiebalk van je browser
 3. Klik op Accountopties, geavanceerd en tot slot op ‘exporteren’
 4. Selecteer onder ‘exporteren’ de ‘LastPass CSV-bestand’-optie
 5. Vul je LastPass-wachtwoord in als de pop-up daarvoor verschijnt
 6. Sla het bestand op in je computer op een handige locatie
Zo zet je LastPass wachtwoorden over naar Bitwarden

Na deze stappen heb je een CSV-bestand met daarin alle wachtwoorden en kun je met het bestand de overstap wagen naar Bitwarden. Hieronder weergeven wij de stappen die je moet zetten om de LastPass-gegevens die in het CSV-bestand staan te importeren in LastPass. Vergeet naderhand niet om direct het bestand van je computer te verwijderen. Daarbij is het met name belangrijk dat je het bestand ook uit je prullenbak verwijdert.

 1. Log in op Bitwarden via de website
 2. Klik vanuit ‘My Vault’ naar ‘Tools’
 3. Klik in de linkerkolom op Import Data
 4. Selecteer ‘LastPass (csv)’ uit de lijst met bestandsmogelijkheden
 5. Kies het bestand en klik op ‘Import data’
Zo zet je LastPass wachtwoorden over naar Bitwarden

Bitwarden zal de LastPass-data automatisch naar alle platformen synchroniseren. Nadat de data via de website is geïmporteerd, is het dus ook direct op alle andere platformen te vinden. In Bitwarden zal je nog wel aan moeten geven of elk wachtwoord automatisch ingevuld moet worden. Tijdens de export uit LastPass worden zulke gegevens – mocht je dit ooit hebben ingesteld in LastPass – niet meegenomen.

Ben jij van plan om vanuit LastPass over te stappen naar Bitwarden, of ben jij al overgestapt? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk