Chinese telefoons zijn ontzettend populair, en merken zoals Xiaomi, OnePlus en Realme pakken uit met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alleen hoor je uit verschillende hoeken minder positieve signalen met betrekking tot de privacy van Chinese telefoons. Die bezorgdheid is deels terecht, maar ze kan ook worden genuanceerd.

Lees verder na de advertentie.
Chinese telefoons en privacy
Huawei was even de grootste fabrikant van telefoons en in de laatste jaren klom Xiaomi omhoog op de ladder. Naast OPPO en OnePlus bracht de Chinese BBK Electronics-holding ook Realme naar Nederland en we hebben vorig jaar TCL verwelkomt. Als we nog verder terugspoelen in de tijd, dan weet je misschien dat in 2014 de Motorola-merknaam in handen kwam van het Chinese bedrijf Lenovo. De greep van Chinese bedrijven is dus groot op zowel de wereldlijke als de Nederlandse markt van telefoons.
De Huawei-kwestie
Er zijn in de voorgaane jaren een aantal beschuldigingen geuit omtrent de onveiligheid van bepaalde Chinese telefoons. In de VS worden producten van Huawei nog steeds beschouwd als zijnde een risico voor de nationale veiligheid van het land. De Chinese overheid zou Huawei-producten om op grote schaal aan spionage te doen. Als gevolg zijn er in 2020 zware handelssancties opgelegd door de Verenigde Staten, met als gevolg dat Huawei geen telefoons meer kan maken die nog competitief zijn.
De VS baseert zich voor die beschuldigingen op informatie die in handen zou zijn van de FBI, maar die info werd nooit openbaar gemaakt. Toch hebben ook veel Europese landen afstand genomen van Huawei, bijvoorbeeld bij het uitrollen van nieuwe 5G-infrastructuur. Zowel in Belgiƫ als Nederland werd Huawei uitgesloten van de kern van 5G-netwerken.

Bezorgdheden rond Xiaomi
En in september 2021 was het de veiligheid omtrent telefoons van Xiaomi die ter sprake kwam. Litouwense cyberbeveiligingsonderzoekers meenden dat ze software voor censuur hebben ontdekt in de MIUI-software. De software zou vanop afstand geactiveerd kunnen worden. Xiaomi ontkende dat zulke vaststelling mogelijk waren in MIUI en een onafhankelijk Duits onderzoek heeft het Chinese merk gelijk gegeven, en het heeft geen risico’s vastgesteld na een analyse.
Een aspect dat iedere gebruikers van Xiaomi- en Poco-telefoons wel zelf kan vaststellen, is dat de telefoons buitengewoon veel reclame bevatten. Het bedrijf biedt veel gepersonaliseerde reclame aan op basis van de interesses van gebruikers, al kan je deze wel uitschakelen via verschillende instellingenmenu’s.
Belgiƫ waarschuwt voor Chinese telefoons
Een interessant gegeven is dat de Belgische Staatsveiligheid vorig jaar nog heeft gewaarschuwd voor Chinese telefoons. Het land raadt burgers af om telefoons uit China te gebruiken, uit vrees dat techbedrijven in dat land te nauw verweven zijn met het overheidssysteem.
“We willen wijzen op de potentiĆ«le spionagedreiging bij het gebruik van deze toestellen”, zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Belgische Staatsveiligheid tegen De Tijd. “We adviseren om waakzaam te zijn. Naast de vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid hebben ook al andere landen hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de risicoās qua privacy en nationale veiligheid.”

Chinese overheidsinmenging
Hoewel Belgiƫ toegeeft dat het de cybersecuritydiensten aan de nodige middelen ontbreekt om de beveiliging van Chinese telefoons grondig te analyseren, valt er wel iets te zeggen voor het argument dat Staatsveiligheid gebruikt.
Zo is er inderdaad een wettelijk kader in China dat inmenging van de politiek in bedrijven mogelijk maakt. Dat omschrijft onder meer de universiteit van Oxford in een publicatie waarin overheidsinmenging in privƩbedrijven van meerdere landen wordt omschreven. We kregen dit jaar nog een voorbeeld van die inmenging te zien, toen 30 Chinese techbedrijven verplicht werden om de werking van hun algoritmes uit de doeken te doen bij overheidsinstanties. Het betrof toen met name internetbedrijven zoals: Alibaba, ByteDance en Tencent.
De nodige nuance
Het is een terechte bezorgdheid, maar ook hier is enige nuance op zijn plaats. En dat brengt ons opnieuw bij wereldpolitiek, eerder dan bij het beleid van techfabrikanten. China is namelijk niet het enige land dat inbreuk doet op de privacy.
In 2013 deed klokkenluider Edward Snowden onthullingen omtrent grootschalige gevallen van spionage en privacyschendingen waar de National Security Agency (NSA) in de Verenigde Staten zich schuldig aan maakte. Snowden nam daarvoor contact op met onder andere de Britse krant The Guardian. Verder is in 2015 bekend geraakt dat diezelfde NSA schuldig is aan het bespioneren van onder meer ministers en topfunctionarissen wereldwijd, aldus The Guardian. Het bekendste slachtoffer was de toenmalige Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Conclusie
We kunnen concluderen dat er terechte bezorgdheden zijn omtrent de beperkte garanties die Chinese smartphonemerken kunnen geven over het beschermen van de privacy van gebruikers. Maar vergelijkbare bezorgdheden kan je ook buiten China herkennen. Het is dus aan de eerste plaats aan gebruikers om te bepalen welke fabrikant de sleutel mag bewaren tot hun persoonlijke gegevens.
Heb jij zelf een Chinese telefoon en maak jij je zorgen over wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt? Misschien heb je juist minder vertrouwen uit telefoons van andere landen dan China. Laat het ons weten in de reacties.
Themaweek privacy: heb je tips of ideeƫn?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en Belgiƫ. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeƫn of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever ƩƩn van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten