Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Smartphonehoesjes zijn een (duurzame) vloek of juist een zegen?

Jelle Passchier
Jelle Passchier
28 november 2021, 11:44
3 min leestijd

In een tijd dat bijna alle topsmartphones van glas zijn gemaakt en zo glad zijn als een aal die zich al kronkelend door het zand wroet op zoek naar eten, is het bijna een must om een hoesje te nemen. Jammer, want zo zie én voel je vaak niets meer van het design van de smartphone. Daarbij komt dat hoesjes vaak van plastic zijn gemaakt en er honderden miljoenen per jaar worden geproduceerd. Niet zo duurzaam dus. Maar: je smartphone per ongeluk kapot laten vallen en een nieuwe kopen of laten repareren is dat ook niet. Wat kunnen we nu het beste doen?

Lees verder na de advertentie.

Het plasticprobleem 

Het merendeel van de smartphonehoesjes is gemaakt van plastic. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en is dus niet goed door de natuur af te breken. Problemen die hierbij komen is dat er jaarlijks honderden miljoenen smartphonehoesjes worden geproduceerd én dat een groot gedeelte hiervan uit China (via AliExpress) komt. Deze hoesjes leggen een lange afstand af en komen vaak in een verpakking met een plastic coating, plastic zakjes én bubbeltjesplastic. Al met al niet heel duurzaam. Meer hierover lees je overigens in het artikel van Laura. 

Wanneer wel duurzaam?

Om een hoesje duurzaam te maken moeten we op zoek naar grondstoffen die makkelijk te recyclen zijn, of een grondstof die door de natuur af te breken is. Met andere woorden, een duurzaam hoesje moet biologisch afbreekbaar zijn. Plastic is dit niet, maar bijvoorbeeld kurk, bamboe en planten zijn dit wel. En laten er van deze grondstoffen nou tegenwoordig ook hoesjes gemaakt worden!

Er zijn meerdere merken die duurzame smartphonehoesjes aanbieden. Zo zijn er hoesjes gemaakt van kurk, een materiaal dat wordt gewonnen uit de schors van bomen. Dit is niet schadelijk voor deze bomen en zorgt er zelfs voor dat deze vijf keer zoveel CO2 opnemen. Andere fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld composteerbaar vlas, gerecycled plastic of bamboe. Al deze materialen zijn sterk, biologisch afbreekbaar en/of recyclebaar. 

Wat is nou het beste scenario? 

Het beste is eigenlijk toch gewoon om geen hoesje te nemen? We zeuren als een smartphone van plastic is gemaakt en complementeren de smartphone als deze van glas is. Het merendeel van de gebruikers doet echter een hoesje om zijn of haar telefoon en merkt dus helemaal niets meer van het gebruikte materiaal. Daarbij komt dat soms prachtige designs verloren gaan met zo’n hoesje.

Maar smartphonefabrikanten geven ons, met de gladde glazen achterkanten van hun toestellen, bijna geen keus meer. Kortom, een dure smartphone inpakken in een hoesje is zonde, maar een kapotte smartphone is nog erger. Daarbij komt ook nog eens dat hoe langer wij met een smartphone doen, des te duurzamer dit in principe is. Hierbij speelt de ‘buitenkant’ van de smartphone een belangrijke rol, al speelt natuurlijk ook de binnenkant mee.

Wat is dan het beste scenario qua duurzaamheid? Je kan enerzijds zorgen voor een duurzaam smartphonehoesje gemaakt van bijvoorbeeld kurk of andere plantaardige grondstoffen. Anderzijds kan je ervoor kiezen om geen hoesje te nemen, en zorgen (en een beetje hopen) dat je deze goed onderhoudt. 
Maar het beste is misschien als smartphonefabrikanten afstappen van de glazen achterkant en overstappen op bijvoorbeeld gerecycled plastic?

Gebruik jij een (duurzaam) smartphonehoesje en doe je dit ‘uit vrije wil’ of meer omdat het moet? We zijn benieuwd, dus laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Telefoons en duurzaamheid. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op FacebookInstagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!