Of je nu een dure of goedkopere Android-smartphone hebt, dan mag niet uitmaken. Als je er één koopt, dan hoop je daar zo langs als mogelijk mee te doen. En terecht, aangezien je er gewoon je eigen geld aan uitgeeft. Met de tips in dit artikel moet dat helemaal goed gaan komen.

Lees verder na de advertentie.
Dure hobby
Een smartphone kopen is een dure hobby. Helemaal als je dat jaarlijks of om de twee jaar doet (al dan niet met een abonnement). Als je gaat voor de high-end modellen, dan moet je er steeds diep voor in de buidel tasten. Voor sommige mensen geen probleem natuurlijk – maar daar is het milieu dan weer niet helemaal blij mee. Je kunt dus verschillende redenen hebben om lang met je Android-smartphone te willen doen. En met deze tips gaat dat je nog lukken ook.
Zorg goed voor de batterij
Een belangrijk onderdeel dat veel effect heeft op de levensduur van je smartphone, is natuurlijk de accu. Meestal merk je aan de batterij dat die minder lang meegaat. En als dat op een gegeven moment een keerpunt bereikt (en je twee keer per dag de oplader erbij pakt), dan voel je dat het tijd is voor een nieuwe smartphone. Maar hoe kun je voorkomen dat dit moment arriveert? Nou, helemaal voorkomen lukt niet, maar je kunt dat moment wel verder voor je uitschuiven.
In sommige gevallen is het gewoon mogelijk de accu te vervangen. Dat kan bijvoorbeeld met de Fairphone 5 of de Samsung Galaxy Xcover 7. De keuze voor een smartphone kan dus mede bepalen hoe lang je er uiteindelijk mee doet. Fairphone biedt de accu zelf aan. Die koop je dan via de website, zodat je thuis de batterij zelf kunt vervangen. Dat werkt heel simpel: het is een kwestie van het toestel openen, oude accu eruit en de nieuwe accu erin.

In het dagelijkse gebruik kun je de accu ook ontlasten. Verlaag de helderheid, zet die locatiediensten uit en heb je echt heel de dag die bluetoothverbinding nodig? Hoe meer je gebruikt, en hoe meer achtergrondprocessen er zijn, hoe eerder de accu leeg gaat. En hoe eerder die leeg is, hoe sneller en vaker je hem moet opladen. En hoe vaker je dat doet, hoe eerder de algemene status achteruitgaat. Wees dus vooral kritisch op je eigen gebruik.
Kijk ook naar de manier waarop je de accu oplaadt. Voorkom dat je smartphone te lang aan de lader blijft liggen op het moment dat die al volledig opgeladen is. Daarnaast is het altijd raadzaam de accu tot tachtig of negentig procent op te laden, en het percentage niet onder de twintig procent te laten dippen. Voorkom dat de accu in de warme of koude omgevingen verblijft en houd de oplaadpoort altijd schoon. Zo weet je zeker dat de huidige accu het lang volhoudt.
Voorkom of fix (onnodige) schade
In het verlengde van de bovenstaande tip raden we aan de hardware in het algemeen goed te behandelen. Daarom geven we de tip mee om een hoesje aan te schaffen, die de achterkant en de randen beschermt. Een screenprotector is ook geen overbodige luxe. Sommige smartphones hebben die er al standaard op zitten, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Om ervoor te zorgen dat die er recht en strak op zit, kun je dat het beste in een winkel of repairshop laten doen.
En op het moment dat het noodlot toch toeslaat, dan is het tijd om het toestel te laten repareren. Met een beetje mazzel kost dit niet al te veel geld. Maar in de meeste gevallen is het laten maken van een kapot Android-smartphone de investering waard. Want voor datzelfde geld heb je geen nieuw toestel (afhankelijk van de reparatie, natuurlijk). Dit is het beste voor het milieu en de portemonnee, zeker als je van plan bent vier tot zes jaar met het toestel te doen.

Software, updates en opslag
En als het even kan, dan is het verstandig je smartphone qua software en apps up-to-date te houden. Zodra er een nieuwe Android-versie beschikbaar is, is het verstandig die te downloaden. Niet alleen voor nieuwe functies, maar ook voor beveiligingsupdates en foutoplossingen. Zo ben je beter beschermd en zijn problemen hopelijk verleden tijd. Datzelfde geldt voor veel appupdates; lees in beide gevallen wel altijd eerst wat de updates precies aanpassen.
Daarnaast moet je natuurlijk wel genoeg ruimte hebben voor alle software en updates. Zodra de lokale opslag volloopt, kan het toestel ook trager worden. Een stelregel is dat de opslag minimaal twintig procent aan ruimte nodig heeft om snel te blijven; houd daar dus rekening mee. Het is fijn als een toestel ruimte aanbiedt voor een micro-sd-kaart, zodat je daar veel data op kwijt kunt. Vooral voor het opslaan voor foto’s en video’s kan dat handig zijn.
Want zo kun je ze eventueel handmatig overzetten naar een computer en daardoor back-uppen. Handig voor als geen clouddienst gebruikt, omdat die diensten vaak ook maandelijks geld kosten. Helaas hebben weinig smartphones nog maar een micro-sd-kaartsleuf, waardoor je zelf geregeld handmatig de opslag moet beheren. Gooi weg wat je niet meer gebruikt, back-up wat niet op je smartphone hoeft te staan en houd het toestel zo schoon en opgeruimd als mogelijk.
Natuurlijk kun je pech hebben met de hardware – maar dan weet je in elk geval zeker dat je er zelf alles aan gedaan hebt om de levensduur van je Android-smartphone te verlengen. Welke maatregelen tref jij om dat te doen? Laat het weten in de comments!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten