Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Zo help je ouderen met een Android-smartphone

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
14 mei 2024, 13:35
4 min leestijd

Hoewel steeds meer ouderen meegroeien met smartphone-ontwikkelingen, komt er toch een moment aan dat ze de jongere generaties om hulp gaan vragen. Ze kunnen iets niet vinden, begrijpen iets niet of voelen zich verloren – allemaal zaken waar we vroeg of laat allemaal tegenaan gaan lopen. Elkaar helpen is dan het minste wat je kunt doen.

Lees verder na de advertentie.

Samen nalopen

Maar we begrijpen ook wel een beetje dat je ergens niet altijd tijd en / of geduld voor hebt. En dat is ook oké. Je kunt het jezelf, en ook de gebruiker van de smartphone, dan wel alvast gemakkelijker maken door bepaalde instellingen samen na te lopen. En anders zijn er genoeg onderdelen die je alvast kunt aanpassen, zodat eventuele, telefonische hulp een stuk vlotter gaat. Het belangrijkste is dat zo’n smartphone, en daarmee soms de complete buitenwereld, toegankelijk blijft. En met deze instellingen kun je ouderen daarbij een handje helpen.

Android toegankelijk maken

In de meeste gevallen kan het helpen de scherminstellingen na te lopen. Mocht je dit als oudere gebruiker zelf doen, geen nood: we leggen ook dan duidelijk uit wat je precies moet doen. Open de Instellingen-app en ga naar het onderdeel Toegankelijkheid. Zoek daar Weergavegrootte en tekst op. Vervolgens kun je middels twee sliders die onderdelen aanpassen. Daaronder kun je de teksten vet laten drukken, zodat ze beter leesbaar zijn. En met de knop daaronder geef je bepaalde regels binnen de interface een hoger contrast mee, voor betere leesbaarheid.

Mochten de teksten of afbeeldingen alsnog niet goed zichtbaar zijn, dan kun je wellicht de vergrootglas activeren. Die vind je onder het kopje Vergroting. Door bij Snelkoppeling voor vergroting de schuifregelaar naar rechts te verplaatsen, komt er een extra knopje in beeld te staan. Zodra je daarop drukt, activeer je de vergrootglasmodus. Je zoomt in door op het scherm te typen. Ook kun je ‘knijpen’ om het zoomniveau aan te passen. Als je over het scherm wil scrollen, dan doe je dat door met twee vingers over het scherm te bewegen.

Sowieso is het een goed idee om samen met iemand die de Toegankelijkheidsopties een door te nemen. Want daar tref je ook mogelijkheden met betrekking tot teksten voorlezen aan, evenals een smartphone of tablet bedienen met je stem.

De boel overzichtelijk houden

Er zijn meer middelen waarmee je een Android niet alleen toegankelijk, maar ook overzichtelijk houdt. Loop samen eens de lijst met apps door, bijvoorbeeld. Bespreek welke apps (niet) nodig zijn en verwijder wat je kunt verwijderen. Zo kan een oudere gebruiker veel sneller de applicaties vinden die die zoekt. Daarnaast kan het helpen de navigatiebediening aan te passen via Systeem > Navigatiemodus. Selecteer daar Navigatiemodus met 3 knoppen, zodat het duidelijk is hoe je teruggaat naar een vorige pagina, het appoverzicht of het thuisscherm.

Je kunt ook een Android-launcher installeren die speciaal voor oudere gebruikers bedoeld zijn. Deze launchers passen het systeem voor de jongere gebruikers waarschijnlijk onherkenbaar aan, met grote appiconen en teksten, minder afleiding en SOS-functies. Launchers die je hiervoor kunt uitproberen zijn onder meer BigLauncher, SimpleLauncher en Elder Launcher: UI for Seniors. Over SOS-functies gesproken: je kunt ook meteen een noodcontact instellen. Dat kan met zo’n launcher, maar dit kun je ook gewoon op systeemniveau via Android regelen.

Snel contacten bellen

Je gaat hiervoor naar het thuisscherm en houdt vervolgens het scherm, op een leeg plekje, kort ingedrukt. Binnen twee seconden komt er een contextueel menu naar voren waar je onder meer Widgets ziet staan. Scrol dan naar beneden totdat je Contacten ziet staan, en selecteer daar de optie Direct bellen (1×1). Daarna kun je samen bepalen wie de contactpersoon wordt. Zoek die persoon op en selecteer diegene, zodat je hem op het thuisscherm kunt plaatsen. Je hoeft daarna alleen maar op die foto te drukken om een telefoongesprek te beginnen.

Mochten er meerdere mensen zijn die je vaak wil of moet bellen, dan kun je het ook anders aanpakken. Dan download je de Google Contacten-app (de kans is groot dat die al op je smartphone staat) en ga naar de tab Contacten. Daar kies je een persoon uit. Rechts bovenin zie je nu een sterretje staan. Als die nog leeg is, druk je daarop om diegene aan de tab Favorieten toe te voegen. Kies iedereen uit die je daaraan wil toevoegen om ze vanuit die Favorietentab te kunnen benaderen. Dat scheelt ook weer wat iconen op je thuisscherm.

Tot slot

En dan geven we nog de tip mee om Vind mijn apparaat te activeren. Niet alleen kun je daarmee een verloren Android opsporen, ook kun je daarmee zien waar de oudere gebruiker is op het moment dat er iets misgaat (mits je toegang hebt tot diegene z’n account). En anders kun je daarvoor wellicht een app downloaden vanuit Google Play die daarbij helpt. Tot slot nog een korte disclaimer. Voor dit artikel hebben we de Google Pixel 8 Pro met recente Android-software gebruikt; op jouw smartphone staan sommige onderdelen misschien net even ergens anders.

Heb jij nog tips die oudere gebruikers kan helpen met Android? Deel ze hieronder in de comments!

Lees meer over