Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

App van de Week: Geluidsmeter geeft je oorverdovend goede inzichten

Laura Jenny
Laura Jenny
19 februari 2023, 18:00
3 min leestijd

Je ziet er gelukkig steeds meer over verschijnen in de media: Tinnitus. Waar sommige mensen naar concerten gaan zonder oordopjes en stoer beweren dat ze het heus niet erg vinden om een beetje minder goed te kunnen horen, realiseren ze zich niet dat je ook een heel andere gehoorbeschadiging kunt krijgen, namelijk Tinnitus. Oorsuizen. Een constant gezoem of gepiep in je oren. Om je bewuster te maken van wat je je oren zoal aandoet, kun je de app Geluidsmeter gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Decibellen meten

Hoewel de app niet zozeer is ingestoken om je oren te beschermen, is hij er wel om inzichtelijk te maken dat het wel nodig is. Helaas geeft hij niet aan dat je je echt op een plek bevindt met veel te veel decibellen: niet in de vorm van een waarschuwingspop-up over gehoorschade. Wel laat de app met een pijl in het rood en door het hele scherm oranje te maken (plus in tekst welk type herrie het is) weten, dat je je trommelvliezen waarschijnlijk blootstelt aan veel te veel geluid.

Als je de app net gebruikt, dan is het even schrikken: is zelfs een beetje kantoorgeluid al 60 decibel? Wow. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld een wake-uplight tegenwoordig ook kan meten hoeveel herrie het is in de kamer: hoe stiller het is, hoe beter dat is voor je slaapkwaliteit. Je zal merken dat het eigenlijk nergens écht 100 procent stil is. De meter van Geluidsmeter gaat tot 120 decibel en hoewel je dat al bijna lijkt te bereiken als je op de ‘kantoor-60’ zit, is dat echt niet zomaar bereikt. Het maximale geluidsniveau bij concerten, om maar iets te noemen, is 103 decibel. 

Geluidsmeter

Veel mensen leunen wat dit betreft erg veel op de overheid: Als 103 decibel mag, dan zal het wel goed zijn. Kijk je echter verder, dan weet je dat dat al enorm schadelijk kan zijn voor je oren. Ziggo Dome schrijft bijvoorbeeld: “In de Ziggo Dome kan men worden blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dBA. Het dragen van gehoorbescherming valt onder de eigen verantwoordelijkheid. De directie van de Ziggo Dome adviseert om gehoorbescherming te gebruiken teneinde gehoorschade te voorkomen.”

Natuurlijk moet zo’n bedrijf zich ook indekken, maar het slaat de spijker op zijn kop. Ga je flink boven ‘stofzuigen’-niveau, dan zal je je oren echt moeten voorzien van een goed stel oordopjes. Geluidsmeter kan je helpen dat inzicht te krijgen. Je kunt de app ook in een gekke op-zijn-kop-variant gebruiken, afhankelijk van waar de microfoon zit om het geluid op te vangen. Wil je liever geen advertenties, dan betaal je drie euro om daar afscheid van te nemen. Hoewel de advertenties zeker niet mooi zijn, zijn ze echter niet storend: je hoeft geen video’s te kijken, er staat gewoon een bannertje in beeld.

De app is verder vooral goed in zijn eenvoud. Wil je hem liever wit in plaats van de donkere modus, dan kun je dat makkelijk omzetten en het is mogelijk om metingen op te slaan, zodat je bijvoorbeeld verschillende concertzalen met elkaar kunt vergelijken. Of het snurkgedrag van je partner naarmate hij of zij anders ligt, alcohol heeft gedronken, moe is, enzovoort. Geluidsmeter werkt snel, dus je hebt snel inzicht over de decibellen die je om de oren vliegen.

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Geluidsmeter (Sound Meter)

rootApps

8.6
Gratis
Via Google Play

Gebruik jij een app om de decibellen om je heen inzichtelijk te maken? Zo ja, welke? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.

Beeldbron: Sandy Millar