Corona-app wordt vanaf vrijdag bij 10.000 mensen getest

Corona-app wordt vanaf vrijdag bij 10.000 mensen getest

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Corona-app

Het gaat overigens niet om de eerste testperiode van de Belgische corona-app, die technische details met zijn evenknie uit Duitsland deelt. In tegenstelling tot de Nederlandse corona-app, waarbij de app vanaf de grond werd opgebouwd, koos men in België voor de Duitse app als startpunt. Vanaf vrijdag zal na de korte ontwikkelingsperiode van de app een tweede testperiode van start gaan, met zo’n 10.000 deelnemers.

[readmore articles="209334"]

Deze 10.000 deelnemers zijn overigens al geselecteerd: het zal niet zomaar mogelijk zijn om vrijdag de Belgische app te installeren. Het Interfederaal Comité Testing & Tracing, dat verantwoordelijk is voor de corona-app, vroeg de vier Belgische regio’s om testpubliek uit te zoeken. Deelnemers aan dit onderzoek ontvangen vrijdag een link om de app te installeren op hun telefoon.

Contactopsporing

Op basis van deze test hoopt het Interfederaal Comité Testing & Tracing feedback te verzamelen die te maken heeft met de gebruiksvriendelijkheid van de corona-app. Na de testperiode van 10 dagen, zal de app voor een laatste keer voor de officiële lancering worden verbeterd. Van zodra dit afgerond is, zal het comité de app voor “elke Belg beschikbaar maken via de smartphone”, zo stelt Karine Moykens, lid van het Interfederale Comité.

Nationale lancering

Verwacht wordt dat deze aanpassingen in de week van 28 september afgerond zullen worden, vanaf dat moment moet de app voor alle Belgen beschikbaar komen. Met de naam ‘Coronalert’ zal de app zowel in de Google Play Store als de iOS App Store komen te staan. Van zodra de app beschikbaar zal zijn, moet de functionaliteit tussen Europese corona-apps nog wel missen. Inmiddels is de Europese Unie wel gestart met testen voor deze functionaliteit.

[readmore articles="208346"]

Volgens het ontwikkelaarsteam - dat bestaat uit het Mechelse Inox en Brusselse Devside - wordt de functie pas op een later moment verwacht, mogelijk in oktober of zelfs pas in november. Dat wijst er ook maar op dat de corona-app voorlopig nog geen vervanging biedt voor handmatig onderzoek naar contactmomenten. Wel moet de corona-app het op korte termijn makkelijker maken om meer, vaak onbekende, contacten op te sporen.

Belgische Coronalert

Zoals we van Europese corona-apps zijn gewend, zal de overheid de applicatie niet verplichten aan burgers. In tegenstelling zelfs: Coronalert zal een ‘volledig vrijwillige’ app zijn. Bij het gebruik van de app zullen er volgens de ontwikkelaars geen gegevens worden verzameld. Roel Verbeeck, directeur van het Mechelse Inox, vergeleek de privacy van de corona-app met een weerapplicatie. Opvallend, gezien dat niet direct een ‘privacy first’ gevoel geeft.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk