Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Facebook: Knack gaat in België berichten factchecken

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
28 maart 2020, 9:00
2 min leestijd

Factchecken

Lees verder na de advertentie.

Bij belangrijke gebeurtenissen zoekt men al snel informatie op via social media. Of dat de juiste zet is, dat blijft altijd maar de vraag. Veel berichten op social media bevatten nepnieuws: informatie die uit de context is getrokken of simpelweg verzonnen informatie. Vandaar dat sinds 2016 met verschillende partijen samenwerkt om berichten te controleren op feiten. In België had het nog geen partner voor het factchecken: vanaf volgende week zal DPA (Deutsche Press Agentur) van start gaan, terwijl Knack vanaf 1 mei – in dienst van Facebook – berichten op feiten zal controleren.

Partijen zoals Knack en DPA zullen nepnieuws op Facebook tegengaan

Beide partijen zijn geen onbekende in de wereld van misinformatie en het controleren op feiten. Ze zijn immers lid van de International Fact-Checking Network (IFCN). Daarnaast publiceert Knack ‘factcheck verhalen’ op zijn eigen website: daar zal het ook mee doorzetten zodra het met Facebook gaat werken. Naast journalist Jan Jager, zal Knack nog eens twee journalisten aannemen om de feiten op het sociale medium te controleren. Ook DPA zal journalisten aannemen om feiten te controleren. Ze zullen zich elk richten op de Nederlandse (Vlaamse) berichten; daarnaast zal het DPA ook Franstalige berichten controleren.

Politiek getint

Nu.nl verzorgde tot aan 2019 de controle van feiten voor Facebook en Instagram. Toen Facebook het besluit nam om politieke berichten niet te controleren op feiten, besloot het medium zich op andere zaken te willen focussen. Zowel Knack als het DPA geven aan dat ze inderdaad geen politiek-getinte berichten zullen controleren voor Facebook: “Facebook heeft daar inderdaad een bijzondere beleidslijn in. Het is aan hen om te kiezen om dat niet toe te passen op politieke uitspraken”, aldus Knack. Wel blijven de partijen – naast de activiteiten voor Facebook – de berichten van de politieke kopstukken controleren op feiten.

Nepnieuws zou tevens van Instagram (moeten) verdwijnen

Als de partijen een bericht als misinformatie/nepnieuws aanvinken, dan zal het bericht minder in het nieuwsoverzicht verschijnen. Daarnaast krijgt het bericht een misinformatie-label mee om erop te wijzen dat er foutieve informatie aanwezig is. Ook bij het delen worden consumenten erop gewezen dat het bericht misinformatie bevat. Facebook neemt overigens niet het besluit welke berichten de partijen oppakken: daar staan ze vrij in. Er zou enkel een lijst worden aangeleverd met berichten die mogelijk misinformatie bevatten. Zowel DPA als Knack kunnen deze lijst negeren en juist zelf berichten uitkiezen.