Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Beste gratis apps om je wachtwoorden te beheren (2022)

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
22 november 2022, 19:00
5 min leestijd

Wachtwoordbeheerders zorgen ervoor dat je wachtwoorden veilig blijven en je kan ook sterke en unieke wachtwoorden genereren. De apps kunnen deze meestal ook automatisch invullen en gebruiksgemak is dus zeker een voordeel. We bespreken de beste wachtwoordbeheerders en enkele hiervan zijn ook gratis.

Lees verder na de advertentie.

Waarom een wachtwoordbeheerder

‘Password’, ‘qwerty’ of ‘Samsung’ het zijn drie voorbeelden van slechte maar mateloos populaire wachtwoorden die wereldwijd worden gebruikt. Hoewel hackers deze in enkele seconden kunnen kraken, blijven internetgebruikers onveilige wachtwoorden maken. Sterke wachtwoorden zijn namelijk moeilijk om te gebruiken als je ze probeert te onthouden of te noteren.

Een wachtwoordbeheerder maakt alles zoveel makkelijker. Je wachtwoorden staan versleuteld in een digitale kluis en en worden automatisch ingevuld wanneer je ze nodig hebt. We bespreken in dit artikel de beste gratis apps die je wachtwoorden kunnen opslaan. Ze komen elk met hun eigen unieke voordelen.

1. Keepass2Android

Prijs: gratis

Keepass2Android is een app die in tegenstelling tot LastPass en veel alternatieven volledig gratis is. De app werd gemaakt door een ontwikkelaar die de code open-source heeft gemaakt. Dat wil zeggen dat iedereen zijn werk en de beveiliging kan controleren via het ontwikkelaarsplatform GitHub.

Keepass2Android is verder compatibel met de populaire KeePass 2.x Password Safe voor Windows en je kan wachtwoorden via de cloud synchroniseren. De app kan ook wachtwoorden automatisch voor je invullen, maar veel meer extra functies hoef je niet te verwachten van deze gratis tool. 

Keepass2Android Password Safe

Philipp Crocoll (Croco Apps)

8.6
Gratis
Via Google Play

2. Dashlane Password Manager

Prijs: gratis (op 1 apparaat), 2,75 euro p/m

Met Dashlane zijn je wachtwoorden versleuteld door middel van een AES-256-encryptie. Zelfs als ze ooit in de handen van hackers vallen, kunnen deze je wachtwoorden nog steeds niet ontcijferen. Daarnaast geeft Dashlane ook de keuze om wachtwoorden offline te bewaren in plaats van in de cloud. Zoals je kan lezen ligt de focus van deze dient op beveiliging en privacy. Gelukkig biedt de app ook het nodige gebruiksgemak, want ze kan sterke wachtwoorden genereren, makkleijke wachtwoorden delen en ze automatrisch invullen.

Dashlane wil daarnaast je accounts ook blijven beschermen nadat je een wachtwoord hebt opgeslagen. De app zorgt er namelijk voor dat je wachtwoorden regelmatig worden gewijzigd. Naast je wachtwoorden kan Dashlane je betaalgegevens beheren en informatie van kredietkaarten automatisch invullen als je ergens wil betalen.

Net als LastPass kan je ook andere gegevens via Dashlane bewaren. Dashlane is gratis te downloaden, maar met de gratis variant kan je slechts wachtwoorden op één apparaat gebruiken. Met het Advanced-abonnement valt die beperking weg en er is nog een familie-abonnement en een afzonderlijk abonnement in combinatie met een VPN.

Dashlane-wachtwoordbeheerder

Dashlane

9.0
Gratis
Via Google Play
What is Dashlane? | Product 101

3. Wachtwoord Manager SafeInCloud

Prijs: gratis, 11,99 euro (eenmalig)

Met SafeInCloud Wachtwoord Manager kun je gegevens als gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie veilig in een gecodeerde database opslaan. Deze gegevens kun je dan synchroniseren met een andere telefoon, tablet, Mac of PC of via je eigen cloud-account. Dat werkt met Google Drive, Dropbox, OneDrive of je NAS. Er is ook ondersteuning voor Wear OS-horloges.

Naast het automatisch invullen van wachtwoorden is er de mogelijkheid om wachtwoorden te genereren en om de beveiliging van je wachtwoorden te laten analyseren. De app pakt verder uit met een donker thema en je kan makkelijk aan je kluis met wachtwoorden na authenticatie met je vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning.

SafeInCloud is op heel wat apparaten beschikbaar en wil het de gebruiker gemakkelijk maken. Je kan ook andere informatie dan wachtwoorden bewaren met SafeInCloud. Gedurende een proefperiode is de app gratis te testen, maar als je het daarna wil blijven gebruiken, moet je ze eenmalig kopen. Dat maakt SafeInCloud goedkoper dan veel concurrenten. Zeker ook omdat je je account met maximaal vier familieleden kan delen.

Wachtwoorden & passkeys-Safe

SafeInCloud S.A.S.

9.2
Gratis
Via Google Play

4. Bitwarden – Wachtwoordbeheer

Bij Bitwarden draait alles om eenvoud en transparantie. Zoals bij alle andere diensten kan je je wachtwoorden synchroniseren tussen je apparaten en nieuwe sterke wachtwoorden genereer je in de app. Wachtwoorden zijn daarnaast versleuteld in je kluis door middel van AES 256-encryptie. Interessant aan Bitwarden is dat de code van de app volledig open-source is gemaakt. Zo willen de ontwikkelaars meer vertrouwen winnen bij hun gebruikers.

De app bevat verder een variatie van thema’s en andere personalisatiemogelijkheden, zoals ook de optie om favoriete diensten aan te duiden, die als eerste worden weergegeven in de app. Bitwarden kan wachtwoorden automatisch invullen of het gebruik van een wachtwoord suggereren in je Android-toetsenbord.

Bitwarden laat je andere gegevens opslaan zoals identiteits- en kredietkaartgegevens en notities. De dienst is volledig gratis te gebruiken op een oneindig aantal apparaten, maar bepaalde geavanceerde functies zitten achter een betaalmuur. Het gaat dan om zaken als tweestapsverificatie, een authenticatorfunctie en beveiligingsrapporten. Dit premium-abonnement is nog steeds een stuk goedkoper dan de meeste diensten van concurrenten.

Bitwarden - Wachtwoordbeheer

Bitwarden Inc.

9.6
Gratis
Via Google Play
How to use Bitwarden on Android

5. Google Wachtwoordmanager

Prijs: gratis

Heb je helemaal geen zin om een extra app op je telefoon te installeren voor je wachtwoorden? Slaag ze dan op in de Google Wachtwoordmanager die op elke Android-telefoon beschikbaar is. Je kan er wachtwoorden mee genereren en invullen op je telefoon en via de Chrome-browser op pc. De dienst stelt het genereren van wachtwoorden zelf voor wanneer je ergens een account maakt of een wachtwoord wil bijwerken. De Wachtwoordmanager zit ook in je Gboard-toetsenbord geïntegreerd en je kan je kluis met wachtwoorden bekijken door ze met je vingerafdrukt te ontgrendelen.

Een van de nadelen van deze dienst is dat hij altijd vrij moeilijk was om te vinden. je opent hem via Instellingen -> Google -> Je Google-account beheren -> tabblad Beveiliging -> Wachtwoordmanager. Sinds kort is er gelukkig een veel makkelijkere manier om de Wachtwoordmanager te openen en wel via een nieuwe snelkoppeling voor op het startscherm.

Er zijn natuurlijk nog veel meer degelijke wachtwoordbeheerders voor Android en wij zijn daarom benieuwd naar welke app jij kiest. Is het een van bovenstaande of kan je nog een andere dienst aanraden? Laat het ons weten in de reacties.