Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

5 redenen om de Moto 360 niet te kopen (en het tóch te doen)

Ruud Caris
Ruud Caris
29 september 2014, 20:00
3 min leestijd

Moto 360

Lees verder na de advertentie.

Laat ik beginnen te vertellen dat ik compleet verliefd geworden ben op de Moto 360 en dat onderstaande redenen om hem niet te kopen mij niet overtuigd hebben; de Moto 360 staat inmiddels in pre-order. Dit neemt niet weg dat ik niet volledig ervan overtuigd ben dat dit een verstandige beslissing is, maar toch, ik wil hem. Maar waarom je de Moto 360 eigenlijk niet zou moeten kopen: 5 redenen.

1. Moto 360 is eerste model

Misschien kun je je de eerste Android-toestellen nog herinneren, los van het briljante toetsenbord was de G1 een lelijk, geeky toestel en Android nog ver onderontwikkeld. Toch waren er velen die dit toestel lang gebruikt hebben, ook al waren er betere alternatieven op de markt. Dit is bij de Moto 360 een beetje hetzelfde verhaal. Android Wear maakt een snelle ontwikkeling door en was misschien nog niet helemaal klaar voor het grote publiek op het moment van lanceren. De Moto 360 is ook een eerste exemplaar van Motorola, ze hebben nog maar weinig ervaring met wearables, persoonlijk verwacht ik dan ook binnen afzienbare tijd (begin 2015) een nieuwe versie. Of je hierop moet wachten? Eigenlijk wel, maar geduld, tsja… Ok, het was niet de allereerste Motorola smartwatch.

2. Android Wear is nog volop in ontwikkeling

Android Wear, het speciale besturingssysteem van wearables gemaakt door Google, wordt nog actief verder ontwikkeld. Er zijn al meerdere updates geweest in de korte levensduur van dit OS en dat is goed. Maar hoe lang blijft jouw Moto 360 deze updates nog krijgen? Zegt Google niet op een bepaald moment: we stoppen met de ondersteuning? Dan krijg je dus geen nieuwe functies meer, worden bugs niet verholpen en zit jij met een ‘simpel’ horloge dat slechts een dag meegaat op een acculading. Daarnaast is Android Wear nog niet volwassen, essentiële functies zoals het gebruiken van watchfaces komen pas later dit jaar. Met andere woorden, Android Wear is nog niet helemaal klaar voor de grote massa.

3. Gedateerde hardware

De chipset die gebruikt wordt in de Moto 360 is gedateerd, sterker nog, het is die van de Motorola Droid 2 (gelanceerd augustus 2010). Deze is op zijn zachtst gezegd niet meer erg actueel en dus al minstens vier jaar oud. Misschien zijn de snelle prestaties niet noodzakelijk voor een smartwatch, maar vooral het accugebruik is hier ook weer de dupe van.

4. Accuduur om te huilen

In de eerste reviews was één van de grote minpunten de accuduur, deze zou vele malen slechter zijn dan de andere smartwatches die op dit moment beschikbaar zijn. Nu is er toevallig vandaag een update uitgerold die dit zou moeten verhelpen, maar of dit ook echt het geval is weten we pas op de langere termijn. Hoe dan ook, de accuduur blijft een hekel punt bij smartphones, maar ook steeds meer bij wearables.

5. Geen ondersteuning voor de Nederlandse taal

Ook al is Android Wear in het Nederlands te bekijken, het geven van commando’s in het Nederlands is tot op heden nog niet mogelijk. Op de smartphone inmiddels wel via een omweg, maar deze is nog niet overgenomen door de Moto 360 en andere smartwatches. 

Maar…

Toch blijft de Moto 360 de meest stijlvolle smartwatch op de markt. Alhoewel ook de LG G Watch R een gooi naar die titel doet. Als we naar de poll kijken die we gestart zijn om te kiezen tussen deze twee ronde smartwatches blijkt de Moto 360 toch veruit het populairst.

En, inderdaad: we gaan op niet al te lange termijn een update voor Android Wear, gebaseerd op Android L, krijgen. Of er dan ondersteuning voor Nederlands in zal zitten, is nog even afwachten, maar ook die ondersteuning zal waarschijnlijk niet heel lang op zich laten wachten. Daarnaast zijn de verhalen over de update die de Moto 360 deze week ontvangen heeft erg positief met betrekking tot de accuduur en snelheid.  

 

Neem jij de negatieve punten voor lief en ga je een Moto 360 aanschaffen? Of ben je verstandig en wacht je nog even? Zoals aangegeven, ik behoor absoluut tot de eerste groep.

Lees meer over