Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

5G-uitrol wint mogelijk tijd door tussentijdse oplossing

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
4 februari 2020, 9:00
2 min leestijd

Tijdelijke oplossing

Lees verder na de advertentie.

Als België voor het eind van 2020 een 5G-netwerk op zou willen zetten, dan heeft het baat bij een vlot verloop van de verdeling van de frequentiebanden voor de mobiele netwerken. Zulke banden zijn de basis van mobiele netwerken; iedere provider kan zich via frequentieveilingen inkopen op de beschikbare frequenties. Het nadeel is dat er tot op heden nog geen frequentieveiling is geweest in België. Overheden zijn het tot op heden niet eens geworden over de verdeelsleutel van inkomsten die uit zo’n frequentieveiling komen: zo’n 680 miljoen euro die verdeelt moet worden over de lokale en de federale overheid.

Om van het oude 4G-netwerk af te kunnen, zullen 5G-frequenties eerst beschikbaar moeten zijn

Tot er zo’n oplossing is besproken zou de veiling niet door kunnen gaan. Philippe De Backer, minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, gaf eerder aan de opbrengsten tijdelijk op te willen slaan bij de overheid nadat de veiling had plaatsgevonden. Pas na het onderhandelen van definitieve verdeelsleutels, zou de opbrengst naar het respectievelijke overheidsorgaan worden afgeboekt. Het bleef echter muisstil, tot Data News met het bericht kwam over een ‘innovatieve oplossing’ van het BIPT. Inmiddels heeft de instantie de oplossing uitgedacht en kunnen providers ermee aan de slag.

5G-frequentierechten

Providers kunnen zich tot 28 februari aansluiten bij de tijdelijke oplossing van het BIPT. Bij de uitrol van 5G-netwerken, zijn de 3,4 – 3,8 GHz-banden verreweg het belangrijkst. Met de banden liggen de snelheden veel hoger dan we gewend zijn van de huidige 4G-netwerken. Dat biedt voordelen voor de consument, maar het zullen hoofdzakelijk industriële toepassingen zijn die veel voordeel zullen halen uit het netwerk, aldus het BIPT. Maar, hoe gaat het er dan voor zorgen dat de 5G-netwerken sneller uitgerold worden? De tijdelijke oplossing ligt bij het inzetten van tijdelijke gebruikslicenties, die de telecomproviders dus aan kunnen vragen.

Citymesh is de eerste en enige provider in België met ‘vaste’ 5G-frequenties

Providers krijgen daarmee op korte termijn toegang tot verschillende frequentiebanden, waarop ze hun netwerken kunnen baseren. Pas op een later moment worden definitieve banden toegekend bij de eerdergenoemde frequentieveiling. Voor providers een ongewenste situatie: zowel Proximus als Orange geven aan de voorkeur te geven aan een frequentieveiling, waar frequenties voor de lange termijn worden vastgelegd. Daarnaast gaf Orange tegenover Data News aan dat ze tegen de overhaaste beslissingen zijn die vastigheid tegengaan en “mogelijk toekomstige 5G-veilingen in gevaar brengen”.

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten