Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

7 dingen die de Google Nest Hub veel beter doet dan een smart speaker

Sebastien Marien
Sebastien Marien
28 mei 2019, 16:36
5 min leestijd

Google Nest Hub in Nederland

Lees verder na de advertentie.

Vanaf vandaag belandt de Nest Hub in de winkels, nadat Androidworld vorige keer bij Google werd uitgenodigd en leerde over de visie van het bedrijf rond smart displays. We bespraken in dit artikel alvast enkele sterke punten, uitdagingen en de toekomstvisie van Google Nederland. Vanaf vandaag wordt de Nederlandse software voor Home Hub ook officieel als stabiel beschouwd.

Ik gebruik smart speakers sinds de verschijning van de allereerste Google Home, maar afgelopen week kon ik voor het eerst aan de slag met de Nederlandse Google Nest Hub. De audiokwaliteit van het toestel is wel een flinke stap terug vergeleken met de originele Home-speaker en je kan hem beter vergelijken met de Home Mini op dat vlak. Mijn Home Mini verhuisde daarom naar de slaapkamer en de Nest Hub kreeg een centrale plaats in mijn woonkamer.

De toevoeging van het scherm, dat als een centrale punt dient van je smarthome, is over de ganse lijn een grote meerwaarde voor een vlotte bediening. Het maakt een heleboel Assistent-functies ook een stuk toegankelijker, zeker voor wie weinig ervaring heeft met Assistent, omdat alles nu gevisualiseerd wordt. Hier lees je zeven zaken die een Nest Hub veel beter doet dan een smart speaker. 

1. Een digitaal fotolijstje

Laten we beginnen met een vanzelfsprekende functie die een smart speaker simpelweg niet kan vervullen. De Nest Hub heeft een scherm en werkt erg goed als fotolijstje. Je kan vanuit de Home-app instellen welke albums van Google Foto’s worden getoond op het scherm en je kiest ook de snelheid van de diavoorstelling. Tijdens het afspelen blader je eenvoudigweg doorheen je foto’s. Het klinkt misschien vrij neerbuigend voor dit toestel, maar de Nest Hub is één van de beste digitale fotokaders op de markt. 

Minder goed vind ik persoonlijk het ambient display waarbij een Ambient EQ-sensor zowel met de lichtsterkte als kleurtemperatuur van een omgeving rekening houdt. Google wil dat de Nest Hub en de fotoweergave zo netjes één wordt met zijn achtergrond, maar ik vond het mooier als de Nest Hub en mijn foto’s juist opvallen in hun omgeving. 

2. Assistentie in de keuken

Je hebt nog restjes van ingrediënten in de koelkast, maar je wil niet dat die verspild worden? Dan vraag je even aan de Nest Hub: “Wat kan ik bereiden met tomaat, champignons en kabeljauw?” Je krijgt daarna een handige lijst gepresenteerd van verschillende Nederlandstalige recepten. Je kan daarna een recept kiezen en aan Assistent vragen om de stappen te dicteren op jouw tempo. Je kan ook rechtstreeks de webpagina met het recept op de Nest Hub bekijken, maar dat verloopt nog niet altijd even vlot door bijvoorbeeld pop-ups met de vraag om cookies te accepteren. 

3. Stream-apparaat

Google Nest Hub kan onder meer content streamen op een speaker naar keuze of op je televisie, maar natuurlijk heeft het smart display ook een eigen scherm die het kan gebruiken om zelf Spotify of YouTube te tonen. Je krijgt dan een handige interface gepresenteerd waarbij je media eenvoudig kan pauzeren en je kan ook makkelijk doorspoelen door de tijdlijn te verslepen precies zoals je dat op je smartphone zou doen. Voorlopig is het aanbod aan diensten nog vrij beperkt met TuneIn, YouTube en Spotify die ondersteund worden. Google heeft bijvoorbeeld nog geen integratie met Netflix gemaakt. 

4. Digitale tolk

Nest Hub kan met behulp van Google Translate dienst doen als een handige tolk bij gesprekken. Je vraagt daarvoor bijvoorbeeld: “Google help met Italiaans praten.” Nest Hub begint vervolgens aaneensluitend voor elke zin die je uitspreekt een Italiaanse vertaling te geven. Het handige aan deze functie is dat de Nederlandse en Italiaanse tekst tegelijk ook op de interface te zien is. Google waarschuwde ons vorige week voor een bug met het Duits die in de finale software verholpen zou zijn, maar dat blijkt op het moment van schrijven nog niet het geval te zijn. 

5. Vind de snelste route naar je werk

Wie elke ochtend de files trotseert op weg naar het werk kan aan zijn Nest Hub vragen om de snelste route in kaart te brengen. Google toont die vervolgens op een kaartje kaart samen met de verwachte tijd dat je onderweg bent. Je wordt ook op de hoogte gebracht van de verkeersdrukte van de ochtendspits en je ziet de pijnpunten meteen op kaart. De integratie werkt ook voor wie met het OV reist.

Hoewel de verkeersinformatie via Nest Hub opvragen handiger is dan met de Home-speaker, zou er nog veel verbeterd kunnen worden. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om meteen de gevraagde route te openen op je telefoon voor navigatie. Anderzijds zou het handig zijn als Nest Hub ook meteen mogelijke alternatieve routes toont of je laat inzoomen op het kaartje in Maps. Hopelijk zijn dit verbeteringen die we in de toekomst mogen verwachten. 

6. Middelpunt van je smarthome

De naam ‘Hub’ zegt het al, want de Nest Hub is veel betere als centrale bediening voor je smarthome dan een smart speaker. Als van boven naar beneden veegt, krijg je een overzicht waarmee je slimme apparaten in je huis kan bedienen zoals verlichting, de thermostaat en speakers. Als je bijvoorbeeld ‘Lampen’ aantikt, dan kan je een lijst zien van de slimme lampen verdeeld over de kamers van je huis.

Je kan lampen in één keer uit of aan zetten en je kan ook de helderheid aanpassen of kleur veranderen. Nest Hub biedt dus een uitweg als je heel even je telefoon niet op zak hebt en snel wijzigingen wil maken, of als je even geen zin hebt om te praten tegen Assistent. 

7. Videogesprekken voeren met Google Duo

Google koos ervoor om de Nest Hub geen camera mee te geven, terwijl de grotere Nest hub er wel één kreeg. Dat belet je als gebruiker echter nog niet om even een videogesprek te voeren met Duo, want op het 7 inch scherm van de Nest Hub kan je een eenzijdig videogesprek voeren. Nest Hub maakt je er wel van attent dat het apparaat dat je gebruikt zelf niet over een camera beschikt. Belangrijk is dat je expliciet vraagt om een videogesprek met Duo, want standaard zal de Nest Hub een audiogesprek willen voeren.

Beschikbaarheid

Google Nest Hub is vanaf vandaag beschikbaar voor 129 euro bij verschillende webshops en fysieke winkels. In dit artikel hebben we voor jou een handig overzicht gemaakt van de verschillende plaatsen waar je hem kan kopen. 

Google Home

Google LLC

7.6
Gratis
Via Google Play

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten