Android 11

Lees verder na de advertentie.
Nadat Google vorig jaar met Android 10 afscheid nam van de dessertnamen voor nieuwe versies van Android, wisten we het zeker. ‘Android 11’ is de naam van de nieuwe Android-versie. Na veel previews voor ontwikkelaars en drie bètaversies voor het grote publiek is Android 11 nu officieel aangekondigd. De nieuwe mogelijkheden bespreken we allemaal in dit artikel.
Android 11 is dus helemaal klaar voor het grote publiek en die aankondiging gebeurde een maandje later dan wat we de afgelopen vier jaar gewend waren. Het was al langer duidelijk dat Googles schema van aankondigingen dit jaar ietwat in de war is gebracht, en dat heeft allemaal te maken met de uitbraak van corona. Toch kan geen virus de uitrol van de nieuwe Android-versie tegenhouden, en Android 11 verdient dus een plaats op onderstaande lijst van versies uit het verleden:
– Android 1.5 Cupcake – April 2009
– Android 1.6 Donut – September 2009
– Android 2.0/2.1 Eclair – Oktober 2009
– Android 2.2 Froyo – Mei 2010
– Android 2.3 Gingerbread – December 2010
– Android 3.0/3.1 Honeycomb – Februari 2011
– Android 4.0 Ice Cream Sandwich – Oktober 2011
– Android 4.1/4.2/4.3 Jellybean – Juli 2012
– Android 4.4 KitKat – Oktober 2013
– Android 5.0/5.1 Lollipop – November 2014
– Android 6.0/6.1 Marshmallow – Oktober 2015
– Android 7.0/7.1 Nougat – Augustus 2016
– Android 8.0 Oreo – Augustus 2017
– Android 9.0 Pie – Augustus 2018
– Android 10 – Augustus 2019
– Android 11 – 8 september 2020
Android 11-tijdlijn
Android 11 is erg grondig getest via een viertal preview-versies en drie bètaversies die voor gebruikers waren bedoeld. Google gaf ons vanaf het begin een duidelijke tijdlijn die schets wanneer we die versies konden verwachten. De meeste nieuwigheden zagen we in de eerste Developer Preview en de eerste Beta. Hieronder vind je een overzicht.
– 19 februari 2020: Android 11 Developer Preview 1
– 4 maart 2020: Android 11 Developer Preview 1.1
– 19 maart 2020: Android 11 Developer Preview 2
– 2 april 2020: Android 11 Developer Preview 2.1
– 24 april 2020: Android 11 Developer Preview 3
– 6 mei 2020: Android 11 Developer Preview 4
– 10 juni 2020: Android 11 eerste bèta
– 8 juli 2020: Android 11 tweede bèta
– 6 augustus 2020: Android 11 derde bèta (release candidate)
Wat is er nieuw in Android 11?
Google heeft 11 nieuwe functies aangekondigd die je moeten gaan helpen bij het vinden van belangrijk zaken op je telefoon. Daarnaast moet Android 11 je eenvoudigere manieren bieden die je helpen met het beheren van je gesprekken, je smarthome-apparaten, privacy en nog veel meer.
Betere manieren om te communiceren met de mensen in je leven
1. In Android 11 worden gesprekken tussen berichten-apps verplaatst naar een speciale daarvoor ingerichte ruimte in het in het notificatiescherm. Op deze manier kun je je gesprekken gemakkelijk op één plek beheren. Je kan daarnaast ook prioriteit geven aan gesprekken van de belangrijkste mensen in je leven. Zo mis je geen enkel belangrijk bericht van deze personen.
2. De Bubbles-functie verscheen in de Android Q-preview-versies van vorig jaar, maar Google plaatste het idee uiteindelijk in de koelkast voor de Android 11-update van dit jaar. Sinds de allereerste Developer Preview is de functie alweer terug. De bedoeling is dat meldingen van berichten nu verschijnen in kleine Bubbles die op het scherm komen in een overlay. Tik je op een Bubble dan krijg je een preview van je gesprek waarin je meteen kan antwoorden, en zo reageer je sneller dan wanneer je de app moet openen.
3. Google komt eindelijk met een ingebouwde schermopname-functie in Android 11. Je kan dus vanuit het meldingen scherm meteen vastleggen en delen wat er op je telefoon gebeurt. Je kan kiezen tussen een schermopname met geluid van je microfoon, van je apparaat of beide. Een extra schermopname-app is nu niet meer nodig.
Nieuwe manieren om uw smarthome-apparaten en media te bedienen
4. In een gesprek met Google vertelde het bedrijf ons ooit dat slimme, verbonden apparaten pas écht slim zijn als ze allemaal samenwerken met één platform en manier om ze allemaal te bedienen. Google zorgt ervoor dat je niet langer in de Google Home-app hoeft te duiken om al je slimme apparaten terug te vinden. Als je de powerknop nu ingedrukt houdt, dan zie je in een oogopslag al je slimme apparaten die je meteen kan bedienen. Androidworld kon alvast uitgebreid kijken naar die nieuwe bediening en je leest er hier alles over.
5. Het was al per ongeluk gelekt en eerder waren er al aanwijzingen voor, maar de mediabediening verhuist in Android 11 nu definitief naar de snelle instellingen. De knoppen waarmee je muziek en podcasts bedient maakten altijd deel uit van je stroom aan meldingen, maar nu krijgen ze een meer opvallende plaats helemaal bovenaan het meldingenscherm.
Als je vanuit het startscherm naar beneden veegt, krijgt je een kleine weergave met mediaknoppen die je laten bladeren doorheen afspeellijsten of pauzeren. Veeg je de snelle instellingen omlaag, dan krijg je een uitgebreider menu met knoppen en afhankelijk van de media-app kan je bijvoorbeeld muziek liken in Spotify of 30 seconden doorspoelen in een podcast. Wie tegelijk muziek pauzeert en een podcast beluistert, kan vanuit de snelle instellingen links en rechts vegen om de verschillende bedieningsmenu’s te kunnen bekijken.
6. Twee jaar geleden lanceerde Google een nieuwe, draadloze variant van Android Auto. Ondertussen maakte Google de Android Auto Wireless-dienst al beschikbaar op steeds meer toestellen en autosystemen. Nu breidt Google de ondersteuning uit naar alle Android-telefoons die werken met Android 11. Je moet hiervoor wel een compatibel auto hebben. Helaas vallen Nederland en België nog steeds uit de boot, want Android Auto is hier nog niet gelanceerd.
Meer controle over je privacy en gegevens
7. Bij elke nieuwe Android-versie geeft Google ons wel meer controle over de manier waarop apps met toestemmingen omgaan, en dat is ook in Android 11 niet anders. Bij Android 10 konden we apps al toestemming geven tot een apparaatfunctie als ze worden gebruikt, maar nu kunnen we een app ook eenmalig toestemming geven.
8. Soms heb je apps op je telefoon die je een tijdlang niet meer gebruikt. Als je ze niet verwijdert, bleven ze tot voor kort hun toestemmingen behouden, en zo blijft bijvoorbeeld een galerij-app toegang krijgen tot je foto’s en video’s. Daar brengt Google nu verandering in, want als je een app maandenlang niet hebt gebruikt dan resetten daarmee ook de rechten van die app. Open je de galerij-app na maanden opnieuw dan moet je ze dus opnieuw toegang geven tot je foto’s. Standaard is het automatisch resetten van de rechten actief bij apps, maar apps kunnen ook aan gebruikers de toestemming vragen om het automatisch resetten uit te schakelen.
9. Google introduceert in Android 11 een verbeterde versie van Project Mainline. Dit project splitst de kern van Android op in 22 verschillende modules. Hierdoor kan het bedrijf eenvoudig oplossingen voor beveiligings- en privacyproblemen vanuit de Play Store naar je telefoon versturen. De updates worden dan op dezelfde manier als je apps bijgewerkt. Een belangrijk voordeel, de foutverhelpingen worden uitgerold zodra ze beschikbaar zijn. Je hoeft niet meer te wachten op een volledige versie-update.
10. Android Enterprise-gebruikers krijgen met Android 11 de privacybescherming die ze gewend zijn van hun privételefoon op hun werktelefoon. Het werkprofiel geeft je IT-afdeling de tools om een apparaat te beheren zonder dat ze je persoonlijke profielgegevens of activiteit op je telefoon kunnen controleren.
11. Als je een Pixel 2 of nieuwe Pixel-telefoon hebt, krijg je met Android 11 extra functies om je telefoon te beheren, zoals dynamische app-suggesties op het startscherm op basis van je dagelijkse routines. Google gaat nu in het applicatiedock onderaan je startscherm op lege plaatsen zelf apps plaatsen afhankelijk van de situatie. Google voorspelt welke app je op welk moment van de dag wil gebruiken en toont ze vervolgens in het dock. De functie was eerder al gelekt en hier lees je er meer over.
Daarnaast krijgen de Pixel-telefoons meer opties voor screenshots zoals het selecteren van tekst en afbeeldingen, en meer.
Android 11 video
Een video met 11 nieuwe functies in Android 11 kun je hieronder bekijken.
Android 11 downloaden
Android 11 wordt vandaag uitgerold naar verschillende Google Pixel-, OnePlus-, Xiaomi-, OPPO- en Realme-telefoons. Welke telefoons dat precies zijn, lees je hier. In de komende maanden zullen meer fabrikanten Android 11 voor hun telefoons lanceren.
Wat denk jij?
Je bent weer helemaal bij wat de verbeteringen voor Android 11 betreft, maar wat is nu jouw nieuwe, favoriete functie voor smartphones? Is het de slimme bediening voor media of toch de Bubbles-meldingen? Hoe had Android 11 geheten als er nog steeds versienamen naar desserts werden vernoemd? Roomsoes of misschien wel Rijsttaart? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten