Android Wear 2.0 Developer Preview 3

Lees verder na de advertentie.
Net als bij de reguliere versie van Android brengt Google preview-versies van Android Wear uit waarmee ontwikkelaars alvast aan de slag kunnen. Hiermee probeert het bedrijf er voor te zorgen dat er direct bij het uitkomen van een nieuwe versie van het smartwatchbesturingssysteem al voldoende apps zijn die nieuwe functies ondersteunen. Daarnaast krijgt Google feedback van ontwikkelaars en andere enthousiastelingen die met de previewversie aan de slag gaan.
Inmiddels heeft Google de derde previewversie van Android Wear 2.0, gebaseerd op Android 7.0 Nougat, vrijgegeven. Wij hebben deze nieuwe ontwikkelaarsversie geïnstalleerd op een Huawei Watch en daar vielen verschillende wijzigingen op. De derde previewversie is al een stuk verder af dan de tweede en loopt een heel stuk soepeler. Althans, na een tijdje. Het lijkt er op dat applicaties op de achtergrond geoptimaliseerd worden, waardoor de smartwatch na het installeren eerst tergend traag werd.
Om de nieuwe Developer Preview te installeren, moet eerst de Android Wear-applicatie geüpdatet worden naar een bètaversie. Dat is noodzakelijk omdat er een koppeling gemaakt moet kunnen worden tussen je Google-account en de smartwatch.
Google Play Store op Android Wear
In Android Wear 2.0 vinden we onder andere de mogelijkheid om apps te installeren en te draaien zonder tussenkomst van een smartphone. Bij de huidige versie van Android Wear moeten apps altijd vergezeld gaan van een (soms niet-zichtbare) smartphone-app.
Nu het mogelijk is om apps volledig zelfstandig te installeren, is de volgende stap dat het mogelijk wordt om smartwatch-apps direct vanaf de pols te installeren. Google heeft daarom een speciale smartwatch-editie van de Google Play Store ontwikkeld. Hier kun je zelf naar nieuwe apps en watchfaces zoeken, maar ook door lijsten met aanbevelingen scrollen.
De Play Store op Android Wear 2.0 is vrij uitgebreid. Het is zelfs mogelijk om lid te worden van alfa- en bètatestprogramma’s en om apps aan te schaffen en te installeren. Tijdens het instellen van de smartwatch wordt jouw Google-account gekoppeld aan de Play Store op het apparaatje. Wanneer je meerdere Google-accounts gebruikt, kun je die ook toevoegen.
Dat Android Wear 2.0 ook zelf toegang heeft tot de Play Store, zorgt er voor dat wearables met dit platform een stuk nuttiger worden voor iPhone-eigenaren. Het was al mogelijk om Android Wear-smartwatches te gebruiken in combinatie met een iPhone, maar het installeren van apps was dan niet mogelijk. Door het toevoegen van de Google Play Store verandert dat.
Vernieuwde bediening en Material Design voor Wear
Wanneer je overstapt naar Android Wear 2.0, dan zullen je veel uiterlijke wijzigingen opvallen, maar minstens zo belangrijk zijn de veranderingen in hoe je je smartwatch bestuurt. Deze wijzigingen vallen allemaal onder de nieuwe Material Design voor Android Wear-specificaties. Deze zijn nog in ontwikkeling, maar laten duidelijk zien wat Google verwacht van nieuwe Android Wear-apps.
De huidige generatie smartwatches met Android Wear heeft één knop en deze knop wordt nu gebruikt om de lijst met apps te openen. We waren net een beetje gewend aan een app-startscherm met drie tabbladen, namelijk apps, contacten en Google Now. Dat scherm verdwijnt en wordt vervangen door enkel een lijst met alle apps die op je smartwatch geïnstalleerd zijn. Daarbij kun je wel favoriete apps bovenaan de lijst plaatsen door er lang op te drukken. Het scrollen door de lijst ziet er ook anders uit, althans op het ronde scherm van de Huawei Watch. De huidige app in de lijst wordt iets groter weergegeven en de andere items in de lijst lopen iets rond om er voor te zorgen dat de tekst en de icoontjes zo goed mogelijk op het ronde scherm te zien blijven.

De contacten die voorheen een eigen tabblad hadden, zijn nu terug te vinden in een speciale contacten-app. Vanuit deze app is het mogelijk om te bellen met contactpersonen of om een bericht te sturen via de verschillende berichten-apps. Google Now is zijn eigen plekje ook kwijtgeraakt, maar kan nu worden geopend door lang op de knop van de smartwatch te drukken of, zoals voorheen, het ‘OK Google’-commando te gebruiken. De functie wordt in Android Wear 2.0 Google Assistent genoemd, maar zo uitgebreid als de assistent in Google Allo is deze nog niet.
Waar we gewend waren om schermen weg te swipen door ze rechts van het scherm te slepen, is dit gebaar nu verleden tijd. In plaats daarvan wordt, wederom, de fysieke knop op de smartwatch gebruikt. Het sleepgebaar wordt nog wel gebruikt om apps of notificaties weg te swipen, maar binnen apps wordt de fysieke knop een terug-knop die je ook binnen apps terugbrengt naar het vorige scherm.
Zelfstandige apps kunnen een menu aanbieden dat geopend wordt door van de bovenkant van het scherm naar beneden te slepen. Een goed voorbeeld daarvan wordt geboden door de Google Play Store. Daarbij is het via dat menu mogelijk om naar ‘Mijn apps’ of naar de instellingen van de Play Store te gaan. Google noemt dit de navigation drawer. Het is ook mogelijk om contextgevoelige acties aan te bieden vanuit een app en dat gaat door een menu aan de onderkant van het scherm dat ook door middel van een sleepbeweging te openen is. Dit menu heet de action drawer.
Nieuwe notificaties: dag kaarten
Vanaf de introductie van Android Wear maakt het wearablesplatform gebruik van witte kaarten om notificaties op weer te geven. Deze kaarten verdwijnen in Android Wear 2.0 en dat is best wel even wennen. Net als in de eerder previewversies zien we dat de achtergrond van notificaties zich aanpast aan de meegeleverde afbeelding of het app-icoontje. Wat daarbij opvalt, is dat het niet mogelijk lijkt om de afbeelding die bij een notificatie meegestuurd wordt groot te bekijken, een functie die we missen ten opzichte van de vorige Android Wear-versie.
We waren ook gewend om een notificatie weg te swipen door deze rechts van het scherm te slepen. Wanneer we naar links slepen op de huidige versie van Android Wear, worden de beschikbare acties (zoals reageren) weergegeven. Bij de overstap naar Android Wear 2.0 zul je direct merken dat dit het swipen, of het nu naar links of naar rechts is, als gevolg heeft dat de notificatie verdwijnt.
Om de acties en details van een notificatie te bekijken tik je er voortaan op. De notificatie neemt dan het volledige scherm van de smartwatch in beslag en de beschikbare acties vind je door van onderaan het scherm naar boven te slepen in een action drawer.
Eén van de nieuwe toevoegingen is smart reply. Hiermee bedenkt Android Wear automatisch welke reacties van toepassing zouden kunnen zijn op een binnenkomend bericht en deze zijn dan snel te selecteren en te versturen. Het lijkt er vooralsnog op dat deze slimme reacties alleen werken in het Engels, maar zijn in ieder geval veelbelovend. Zo kregen we rond lunchtijd de mogelijkheid om een berichtje terug te sturen dat neerkomt op ‘Ik kijk er na de lunch meteen naar’.
In Android Wear 2.0 kunnen smartwatches met een speaker ook notificatiegeluiden laten klinken. In de huidige versie wordt hooguit een trilsignaal gegeven bij het binnenkomen van een notificatie.
Toetsenbord op een smartwatch
Het invoeren van tekst is uiteraard een flinke uitdaging op een smartwatch. Tot nu toe werd daarbij vooral gebruik gemaakt van spraakinvoer, maar dat is niet ideaal in een drukke omgeving (of zelfs maar in het openbaar). Daarnaast is er de mogelijkheid om emoji te sturen door ze te tekenen of te selecteren en te schrijven op het scherm.
Bij Android Wear 2.0 is nieuwe invoerfunctionaliteit toegevoegd. Dat houdt in dat derden nu ook toetsenbord- of andere invoerapplicaties kunnen maken voor Android Wear. Standaard is er nu ook een heus toetsenbord. Daarbij kun je woorden invoeren door op de letters te tikken of door over de letters te slepen. Het vergt enige oefening, maar in combinatie met goede tekstvoorspelling en -correctie is het toetsenbord erg goed bruikbaar. De tekstvoorspelling is uitgebreid, naast de standaardsuggesties kun je ook door een volledige lijst met alle suggesties bladeren.
Er waren al wat toetsenbordvervangers voor Android Wear beschikbaar, maar we verwachten dat deze nu beter en talrijker worden met de introductie van een officiële inputfunctie.
Snelle instellingen
De snelle instellingen hebben we de afgelopen jaren ook zien veranderen bij Android Wear. Deze open je op het beginscherm door van bovenaf het scherm naar beneden te swipen. Je ziet daar nu standaard een vijftal icoontjes met schakelaars voor de vliegtuigmodus, het geluid, de helderheid, niet storen en een knop om de instellingen te openen. Daarnaast vind je op het snelle-instellingen-paneel ook de accustatus en de datum. De schakelaars zijn zo een stuk beter bereikbaar dan bij de huidige versie van Android Wear, omdat daar eerst door een horizontale lijst van schakelaars gescrolld moet worden om de goede optie te vinden.
Het lijkt op dit moment nog niet mogelijk om de snelle instellingen aan te passen. Eén van de nieuwe functies van Android 7.0 Nougat is dat ontwikkelaars zelf ook schakelaars kunnen toevoegen aan de snelle instellingen en dat gebruikers zelf kunnen bepalen welke van de knoppen zichtbaar zijn. Mogelijk komt deze functionaliteit ook naar de uiteindelijke versie van Android Wear 2.0.
Complicaties op een watchface
Toen Google de eerste versie van Android Wear uitbracht, was meteen duidelijk dat er één functie ontbrak waar gebruikers op zaten te wachten. Namelijk op downloadbare watchfaces. Toegegeven, het duurde niet lang voordat ontwikkelaars het voor elkaar kregen om zelf van deze digitale wijzerplaten te maken en te verspreiden via de Google Play Store, maar een officiële oplossing was er in eerste instantie niet.
Ontwikkelaars kunnen nu al twee jaar wél officieel watchfaces voor Android Wear uitbrengen en er zijn dan ook vele duizenden van te vinden in de Google Play Store. De meeste daarvan gaan verder dan alleen het weergeven van de tijd. Veel van de watchfaces laten extra informatie, zoals weersinformatie, het aantal gezette stappen van de dragen, agenda-afspraken of een tweede tijdszone zien.
In Android Wear 2.0 worden dit soort extra gegevens complications oftewel complicaties genoemd. Standaard kunnen smartwatches met de aankomende systeemsoftware uiteenlopende gegevens tonen. Daarbij kun je denken aan de datum, de accustatus, het aantal gezette stappen, een tweede tijdszone, een apps-icoontje of een aankomende afspraak. Watchface-ontwikkelaars hoeven geen van deze data zelf op te vragen, deze wordt beschikbaar gemaakt door het systeem, wat veel ontwikkelingswerk scheelt, maar ook zorgt voor het efficiënter ophalen van data.
Ontwikkelaars kunnen zelf ook complicaties ontwikkelen en deze beschikbaar maken voor watchfaces. We kunnen dan ook extra informatie op watchfaces verwachten over bijvoorbeeld sportscores, ongelezen mail-berichten en zelfs foto’s terugzien op de digitale wijzerplaten.
Release Android Wear 2.0
We zien veel veranderingen in Android Wear 2.0 en de update mag met recht de grootste voor Android Wear tot nu toe heten. Veel van de functies vergen wat gewenning voor bestaande gebruikers, maar voor nieuwe smartwatcheigenaren én voor bestaande gebruikers zullen de aanpassingen zeer waarschijnlijk in goede aarde vallen.
De uiteindelijke release van Android Wear 2.0 zal pas in 2017 plaatsvinden. Dat zou kunnen betekenen dat de finale versie gebaseerd wordt op Android 7.1 in plaats van op Android 7.0. We verwachten dan ook pas weer de eerste nieuwe Android Wear-smartwatches van grote fabrikanten. Als je een Huawei Watch of LG Watch Urbane 2nd Edition hebt, kun je de previewversie van Android 2.0 downloaden.
Als je benieuwd of jouw smartwatch de update naar Android Wear 2.0 krijgt, dan kun je terecht in ons update-overzicht.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten