Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Android Wear in het Nederlands: hoe werkt het?

Sander Tuit
Sander Tuit
3 maart 2016, 19:55
3 min leestijd

Nederlandse menu’s

Lees verder na de advertentie.

Vanaf het moment dat Android Wear uitkwam was het gebrek aan ondersteuning voor Nederlands een groot gemis. Ondanks dat Android al jaren ondersteuning heeft voor Nederlands, moesten smartwatches het doen zonder menu’s in onze taal.

De update naar Android Wear 1.4 brengt onder andere ondersteuning voor Nederlands. De menu’s zijn voortaan in het Nederlands wanneer de gekoppelde smartphone op deze taal ingesteld staat. Dat is voor de mensen die niet zo goed in Engels zijn vooral handig bij de instellingen: deze worden voortaan volledig in het Nederlands weergegeven.

Spraakcommando’s

Spraakcommando’s waren lange tijd afwezig op Android en dan niet alleen op Android Wear: ook op smartphones en tablets ontbraken spraakcommando’s. Sinds begin 2015 is het mogelijk om in het Nederlands door middel van spraak zoekopdrachten te geven en sinds juni van vorig jaar werken spraakcommando’s ook in het Nederlands.  

Inmiddels zijn er veel verschillende spraakcommando’s die je kunt gebruiken op je Android-smartphone en de meeste hiervan werken ook op Android Wear. De spraakcommando’s waren, ook in het Nederlands, al eerder beschikbaar op Android Wear, maar het is goed om eens te kijken wat er nu zoal wel en niet werkt. Voor smartwatches is spraakbesturing en spraakinvoer erg belangrijk: een toetsenbord is op het kleine scherm zo goed als niet te doen of in ieder geval niet wenselijk.

Spraakcommando’s en zoeken door middel van spraak werken na het opgeven van het hotword, ‘OK Google’. De smartwatches met Android Wear moeten eerst ‘wakker gemaakt’ worden voordat ze luisteren naar het hotword. Dat is te doen met een tik op het scherm, of door de smartwatch met de beweging naar je toe te richten.

De spraakcommando’s en zoekopdrachten werken zonder problemen. Zo kun je opvragen welk weer het morgen zal zijn met ‘weersverwachting voor morgen’ en weet je meteen hoe oud de voormalige konigin is met de vraag ‘hoe oud is prinses Beatrix?’. Ook kun je een telefoongesprek starten met de opdracht ‘bel <naam van contact>’ en is het mogelijk om de definitie van een woord op te vragen met ‘wat betekent <woord>?’.

Het opstarten van apps is met Android Wear 1.3 (gebaseerd op Android 5.1 Lollipop) een stuk eenvoudiger geworden door de tab-interface, maar het is ook mogelijk om apps op te starten met behulp van een spraakcommando. Dat kan een specifiek commando zijn zoals voor hardloop-app Runkeeper ‘starten met hardlopen’ of je hartslag via Google Fit opvragen met ‘wat is mijn hartslag’.   

Reageren en dicteren

Het was al mogelijk om een bericht te sturen met ‘Stuur een sms naar <naam van contact>’ of ‘Stuur een mail naar <naam van contact>’ en sinds kort is het ook mogelijk om berichten te sturen via andere apps. De voornaamste hiervan is WhatsApp.

Het versturen van berichten via andere apps dan de sms- of mail-app werkt, afhankelijk van de app, uitstekend. Voor WhatsApp werkt een ‘stuur een WhatsApp-berichtje naar Ruud Caris’ prima. Het is ook mogelijk om direct het bericht te dicteren: ‘stuur een WhatsApp-berichtje naar Ruud Caris. Hoi, hoe gaat het?’. We hebben deze manier van het dicteren van berichten met WhatsApp, Telegram en Hangouts geprobeerd en daarbij werken de eerste twee zonder enige problemen. Ondanks dat één van de voorbeeldopdrachten die Google zelf noemt ‘Stuur een Hangouts-berichtje’ is, werkt dit helaas niet.

Beschikbaarheid

De update naar Android Wear 1.4, oftewel Android 6.0.1 voor smartwatches, is al een paar weken gaande en is inmiddels beschikbaar voor de Huawei Watch, Motorola Moto 360 (eerste- en tweedegeneratie) en LG G Watch (R). Die eerstgenoemde zullen wij de komende tijd nog eens onder de loep nemen, omdat dit de eerste smartwatch is die gebruik maakt van de speakerondersteuning van Android Wear 1.4.