Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Apple: ‘Android is er om mensen massaal te volgen’

Laura Jenny
Laura Jenny
3 november 2023, 11:03
2 min leestijd

Apple meent dat Google’s besturingssysteem Android een ‘volgsysteem’ is waarmee massa’s mensen in de gaten worden gehouden. Dit blijkt uit stukken die naar voren zijn gekomen in de antitrustzaak van de Verenigde Staten tegen Google. Hieruit werd eerder deze week al bekend dat iPhone als zoekwoord een goudmijn is voor Google, maar dat maakt Apple en Google natuurlijk geen vrienden.

Lees verder na de advertentie.

Android is een massa-volgapparaat

Apple blijkt in een interne presentatie die nu is gelekt bepaald geen vriendelijk idee te hebben van zijn iOS-concurrent Android. Nu gaat het wel over de privacyregels van Google in 2013, maar het is mogelijk nog steeds hoe Apple over het besturingssysteem denkt. De betreffende presentatie is van Apple-topman Eddy Cue en werd gegeven aan Apple-ceo Tim Cook. Het is een nogal diepgeworteld statement, zo blijkt, want het is een hele pagina in de presentatie: “Android is een massa-volgapparaat.”

Het verschil tussen de twee besturingssystemen zou duidelijk worden uit bijvoorbeeld hoe er met slimme assistenten wordt omgegaan: Siri houdt de data bij de digitale assistent zelf, in plaats van dat het in het Apple-account wordt vastgelegd. Google Assistent linkt het juist wel aan het account. Dat laatste kan soms veel handiger zijn, maar voor privacy is het niet ideaal. En dat is ook waar het Apple hier om gaat: privacy. Apple denkt dat het daar veel beter mee omgaat dan Google. 

Antitrust-rechtszaak

Het zijn allemaal interessante kruimels die uit de rechtszaak komen vallen. Amerika meent dat Google een monopolie heeft in de zoekmachine-markt en dat zou mede komen omdat het allerlei deals zou sluiten met bijvoorbeeld Apple en Samsung, die op hun beurt dan weer geld krijgen als ze Google de standaard zoekmachine maken op hun toestellen. Of nou ja, geld… gigantische bedragen die in de miljarden lopen.

Hoewel er veel gebeurt in de rechtszaak die nu speelt, is het niet zo dat alles openbaar wordt gemaakt. Zo weten we bijvoorbeeld wel welke zoekopdrachten het meest lucratief zijn voor Google, maar niet wat het ermee verdient. En Apple, dat nu moet getuigen in de zaak, doet dit ook achter gesloten deuren. 

Wat vind jij, heeft Apple een punt over de privacy of ben jij het er totaal niet mee eens? Deel je mening in de reacties.