5G-frequentieveiling

Lees verder na de advertentie.
Voordat Proximus, Orange en Telenet hun 5G-netwerken uit kunnen rollen, zou er eerst een veiling plaats moeten vinden om de frequenties te verkopen. Bij zo’n ‘frequentie’- of ‘spectrumveiling’ zullen alle providers aanschuiven die een 5G-netwerk aan willen bieden. Verwacht wordt dat de veiling zo’n 680 miljoen euro op zal leveren. Het bedrag dat wordt opgehaald met de veiling, zal onder Belgische overheden verdeeld moet worden. Daar begint ook direct het probleem: de Vlaamse en Waalse overheden worden het maar niet eens met de federale overheid – daarmee loopt de uitrol van 5G telkens meer vertraging op. Voor de Belgische overheid is het een flinke strop: maar het werkt wel aan een oplossing.
Providers kunnen pas hun 4G-netwerken afbouwen, zodra 5G beschikbaar komt
Zo blijkt uit een rapportage van Data News, die via betrouwbare bronnen informatie verkreeg over de wijze waarop de overheid momenteel om zou gaan met de herhalende vertraging van de veilingen. Er zou daarbij gewerkt worden aan een innovatieve oplossing om de uitrol te versnellen. Bronnen van de nieuwswebsite hebben niet aangegeven waar het aan zou werken. Het zou in ieder geval niet gaan om extra testlicenties, waardoor providers in een bepaald gebied een test op te starten met het 5G-netwerk. Orange test daarmee bijvoorbeeld een kleinschalig netwerk in de haven van Antwerpen.
Meerdere opties
Tegelijkertijd zou de oplossing van de federale overheid geen definitief uitsluitsel geven voor de zaak omtrent de frequentieveilingen. Via andere bronnen wordt de uitspraak over ‘nieuwe en innovatieve oplossingen’ genuanceerd – BIPT zou immers al voor langere tijd bezig zijn met het bedenken van een oplossing om zo’n veiling mogelijk te maken. Volgens het kabinet van minister De Backer, zou er altijd worden gekeken naar mogelijke oplossingen en is er ruimte voor creatieve ideeën om de veiling op korte termijn uit te voeren. Hoe de vork daarmee precies in de steel steekt, wordt zo dus nog niet duidelijk. De minister voor Telecommunicatie gaf in december wel aan een tussenoplossing te hebben.
Providers testen alvast 5G-netwerken, om zeker te zijn dat hun apparatuur goed functioneert
Hij stelt daarbij voor om de verdeling van de inkomsten pas na de veiling te regelen. Opbrengsten van de veiling worden tijdelijk gestald om tot een nieuwe inkomstendeling te komen. Voor de Vlaamse en Waalse overheden biedt dat mogelijk geen uitkomsten. In overleg hebben de lokale overheden een inkomstendeling af gesproken die ze af willen dwingen bij de federale overheid. Het nadeel is dat er bij de afspraak van de lokale overheden, minder geld overblijft voor de federale overheid. Dit komt vanwege de nieuwe verantwoordelijkheden van de overheden, waaronder media. Overheden vinden dat ze door de nieuwe verantwoordelijkheden meer geld dienen te ontvangen van de veilingopbrengsten.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten