Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Belgische overheden denken weeral alleen aan geld en blokkeren 5G

Wessel van Waas
27 maart 2019, 17:30
2 min leestijd

5G vs geld

Lees verder na de advertentie.

In februari kwamen de Belgische overheden samen om te praten over de verdeling van de 5G-licenties, zonder resultaat. Ze hebben dit nu een nieuwe kans gegeven, maar wederom zijn ze tot geen akkoord gekomen. Net zoals bij het vorig overleg is geld nog steeds het probleem. De verdeelsleutel, waarbij er naar schatting 680 miljoen euro moet verdeeld worden, zorgt dat de gemoederen aangewakkerd worden. Bij de 4G-veiling kreeg de federale overheid 80 procent en ging er 20 procent naar de gewesten. Deze laatste zijn nog steeds niet akkoord en blijven bij hun standpunt dat ze recht hebben op meer. Met als resultaat: nog meer vertraging, want met de verkiezingen voor de deur zal alle verantwoordelijkheid liggen bij de regering. Vingers gekruist dat deze ‘nieuwe’ regering wel een akkoord bereiken, want de achterstand tegenover de buurlanden loopt steeds meer op.

4G optimalisatie

Op zich moet je momenteel als consument nog niet echt wakker liggen over de moeilijke 5G-kwestie. Uiteraard maakte Google onlangs Stadia bekend, waarmee het 5G-netwerk echt duidelijk zijn nut zal hebben, maar verder zijn er nog niet veel andere diensten waarvoor we als consumenten een veel sneller netwerk nodig hebben. Wat niet is kan nog komen, maar om films, muziek en andere media te streamen, is de snelheid van het 4G-netwerk momenteel voldoende.

Belangrijk is dan wel dat je overal in het land een goede 4G-verbinding hebt, wat in ons land nog niet overal het geval is.

Gelukkig heeft het overlegcomité hierover wel een plan kunnen opstellen om dit probleem van de baan te vegen. Zo zullen de providers gedurende één jaar kunnen genieten van 80 procent korting op de rechten voor straalverbinding (communicatiesysteem om gegevens tussen twee locaties over te brengen) en kunnen ze meer investeren in het  uitbreiden van eigen infrastructuur. Zo zal je je niet meer moeten frustreren over het wegvallen van het netwerk tijdens het reizen door ons land.