Interview

Lees verder na de advertentie.
Mijn allereerste ervaring met programmeren was op de MSX, rond 1985-1986, toen ik kleine spelletjes maakte. Het boek dat ik daarbij gebruikte, vond ik laatst nog bij m’n ouders in een boekenkast op zolder. 🙂 Na m’n middelbare schooltijd ben ik verhuisd naar Zweden omdat ik daar een baan aangeboden kreeg als developer. Ondanks een prachtige tijd koos ik er echter voor om terug te verhuizen naar Nederland en Informatica te gaan studeren. Na m’n afstuderen ben ik aan een vervolgstudie begonnen waar ik nu ook bijna klaar mee ben. In het kader van deze twee studies heb ik als C/C++/C#-developer de meeste ervaring opgedaan in projecten bij o.a. Philips Research. Dit had echter weinig raakvlakken met mobiele toepassingen.
Mijn allereerste PDA was een Dell Axim X30, met Windows Mobile. Omdat deze alleen WiFi en Bluetooth ondersteunde deed ik er uiteindelijk niet veel mee, behalve navigeren op vakanties met een externe GPS-ontvanger. Ik heb daarmee kort geprobeerd om Windows Mobile-applicaties te ontwikkelen, maar daar raakte ik vrij snel op uitgekeken.
Vorig jaar kreeg ik pas m’n eerste échte smartphone in bezit: de HTC Hero. Deze had ik gewonnen met de befaamde stoelenactie van HTC. Ik was al een tijdje op zoek naar een Android-smartphone dus als ik ‘m niet gewonnen had, had ik toen sowieso een Hero gehaald. Drie maanden geleden ben ik overgestapt op de HTC Desire die ik nog steeds gebruik. Dat is nu dan ook m’n favoriete toestel. De Samsung Galaxy S komt wel in de buurt, maar probeert voor mij persoonlijk te hard een alternatief voor de iPhone te zijn. Gezien de verkoopcijfers is dat echter geen slechte beslissing geweest.
Vind je dat Android significant veranderd is of kijk je er anders tegenaan na de laatste serie updates 2.1 en 2.2?
Als je kijkt waar Android met versie 0.9 voor het grote publiek begonnen is, is het duidelijk dat het platform in korte tijd gigantisch geëvolueerd is. De eerste prototypes van Google van 2 jaar geleden hadden meer weg van een verminkte BlackBerry. Hieronder even het filmpje bijgevoegd om dat te laten zien.https://www.youtube.com/watch?v=RF1fw7PHZ8wHet is logisch dat die ontwikkeling in het begin heel hard gaat omdat er dan simpelweg veel ruimte voor verbetering is. Wat je met de latere versies ziet, is dat er veel dingen gladgestreken worden. Voor eindgebruikers verandert er dan niet heel veel. Ik ben erg enthousiast over de nieuwe Cloud 2 Device Messaging die met FroYo is geïntroduceerd en ben door Google toegelaten tot de trial group die die functionalteit kan gaan implementeren. Tot nu toe heb ik daar echter weinig tijd voor gehad.
Het idee om de neerslagverwachting van Buienradar te gebruiken, zoals RegenDetector dat doet, sprak me erg aan. Bij het gebruik van die app liep ik echter tegen een probleem aan: omdat ik de widget niet altijd in de gaten hield, werd ik wel eens verrast door een regenbui. Ik besloot daarom een app te bouwen met een heel simpele maar aantrekkelijke interface waarin je in één oogopslag kunt zien wat de neerslagverwachting is, maar die ook de mogelijkheid heeft om van tevoren een waarschuwing af te geven. Zo hoef je de verwachting dus niet actief in de gaten te houden. Op verzoek van veel gebruikers heb ik later ook een widget toegevoegd.
Hugo en ik kennen elkaar al pakweg 12-13 jaar. We zijn beiden actief geweest in de demoscene (https://nl.wikipedia.org/wiki/Demoscene) en daar hebben we elkaar dan ook ontmoet. Aangezien Hugo wat eerder begonnen is met Android-development kon hij me af en toe een beetje op weg helpen toen ik net begonnen was aan Buienalarm, waar ik hem dankbaar voor ben. In principe hebben we niet echt een samenwerking want we houden beiden eigenlijk geen rekening met de app van de ander (al bespreken we onze apps geregeld met elkaar). Dat is ook niet nodig doordat je op het Android-platform apps vrij makkelijk aan elkaar kunt ‘koppelen’ door middel van het intent-mechanisme. Uiteindelijk bedienen onze apps ook twee verschillende doelgroepen: Rainy Days wordt veel gebruikt in de VS terwijl Buienalarm voornamelijk gericht is op Nederland, hoewel ik ook Vlaamse en Duitse gebruikers heb en ik zelfs in Luxemburg gebruik heb kunnen maken van Buienalarm.
Je gratis app wordt veel gedownload. Je hebt echter ook een Donatie-app, verdien je er genoeg mee om je volledig op apps te kunnen richten?
Simpel: nee. Daarvoor krijg ik bij lange na niet genoeg donaties binnen, die overigens wel zeer gewaardeerd worden! Toen ik voor de keuze stond of ik Buienalarm gratis of betaald wilde aanbieden heb ik bewust voor het eerste gekozen. Android-gebruikers staan vaak niet te springen om te betalen voor apps, dus ik betwijfel of Buienalarm dan populair zou zijn geworden. Daarnaast is álle data die ik gebruik al gratis beschikbaar via Buienradar. Toen Buienalarm al een tijdje in de Market stond, kreeg je op het iPhone-platform ook een tweetal betaalde apps die hetzelfde doen: Plu en Regenalarm. Doordat iPhone-gebruikers in mijn ogen nu eenmaal eerder bereid zijn te betalen en ze ook meer betaalwijzen tot hun beschikking hebben, zijn ze volgens mij toch redelijk populair geworden. Een wat minder belangrijke reden dat Buienalarm gratis is, is dat ik weericonen heb gemaakt die gebaseerd zijn op reeds bestaande iconen. Deze iconen zijn beschikbaar onder een licentie die commerciëel (her)gebruik uitsluit. Dat zijn dingen waar sommige developers naar mijn mening te weinig rekening mee houden.
Dit ontstond inderdaad uit irritatie. Op de dag dat de officiële Twitter for Android uitgebracht werd, heb ik deze meteen geïnstalleerd, maar ik liep al direct tegen het probleem aan dat je niet op de ouderwetse manier kon ‘retweeten’. Ik ben daarom meteen aan de slag gegaan en na een ruim half uur had ik ReTweet op de Android Market geplaatst die als een soort add-on fungeert en dat probleem oplost. Dit is ook weer mogelijk dankzij het intent-mechanisme binnen Android waar ik het al eerder over had. Ondanks de eenvoud van deze applicatie krijgt deze toch een hoge waardering van gemiddeld 4,76 sterren, terwijl Buienalarm het moet doen met ‘slechts’ 4,63. Zo zie je dat het soms waardevoller kan zijn om een simpel maar goed idee te hebben dan om veel tijd te investeren in een app. Overigens, sinds kort is ook de functionaliteit van ReTweet gekopiëerd door een Zuid-Koreaan die daar redelijk veel succes mee heeft.
Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen: ik heb géén pro-versie. De donatie-versie van Buienalarm doet namelijk helemaal niets en is ook geen vervanging of uitbreiding voor de gratis versie. Het is puur bedoeld voor donaties als waardering voor de vele uren, dagen en weken die ik toch in Buienalarm heb gestoken. Ik vind het persoonlijk wel een mooi model om een gratis app te hebben (met bijvoorbeeld ads), en daarnaast een pro-versie. Er zijn een hoop landen waar betaalde apps nog buiten bereik liggen zoals bij onze gewaardeerde zuiderburen dus zo zet je hen niet buitenspel. Zelf betaal ik graag voor een goede app. Immers, uiteindelijk zijn apps meestal goedkoper dan een biertje in de kroeg dus dat mag geen drempel zijn. Hopelijk breidt Google in de nabije toekomst de beschikbare betaalwijzen op de Market uit zodat ook die drempel geslecht wordt.
De Android Market is één van de punten waarop ik nog veel ruimte voor verbetering zie, zowel voor developers als voor eindgebruikers. Het waarborgen van openheid is een prachtig ideaal, maar dit moet nooit ten koste gaan van de gebruikers. Ik zou zelf het liefst een soort mix zien tussen de Android Market en de App Store van Apple. Je hoeft namelijk niet álles toe te staan om jezelf ‘open’ te kunnen noemen. Transparantie voor alle partijen is wat mij betreft minstens zo belangrijk! Uiteindelijk heeft alles natuurlijk z’n voor- en nadelen maar een platform dat bedoeld is voor het grote publiek moet ook veilig en bruikbaar zijn voor het grote publiek, anders schiet je jezelf in de voet.
Ik vind dat altijd een gemiste kans. Het Android-platform en iPhone-platform zijn in grote lijnen weliswaar vergelijkbaar maar ze hebben echt hun eigen sterke punten. Bij iPhone-ports zie je bijvoorbeeld vaak een knoppenbalk onderin de interface met functies die je in een Android-app liever achter de menu-knop zou zien, bijvoorbeeld omdat je die knoppen niet vaak gebruikt terwijl ze wel kostbare ruimte innemen op je scherm. Zo komen apps niet volledig tot hun recht en verliezen ze (een deel van) hun waarde.
Ik zou graag zien dat toestelfabrikanten meer zouden doen voor hun klanten door nieuwe versies van Android geschikt te maken voor hun ‘oudere’ toestellen. Je ziet bijvoorbeeld dat toestellen als de HTC Magic en Tattoo blijven hangen op Android 1.6 wat nu redelijk verouderd is. Dit wordt natuurlijk ook deels veroorzaakt door de snelle update-cyclus van Android tot nu toe. Zoiets veroorzaakt frustratie onder zowel gebruikers als developers. Ik weet niet precies hoe Gingerbread eruit zal gaan zien, maar als het inderdaad zo is dat schillen als HTC Sense en MOTOBLUR overbodig worden hoop ik dat dit probleem ook wat kleiner zal worden.
Ik zou ook graag zien dat meer bedrijven en developers in gaan zien dat het Android-platform nu een gigantisch momentum krijgt. Een bedrijf als NU.nl heeft bijvoorbeeld een NUsport-app voor de iPhone uitgebracht en die zou zeker niet misstaan op een Androidtoestel. Ik zie echter geen enkele aanwijzing dat die er ook gaat komen. Met de komst van een aantal Androidtablets in het vooruitzicht hoop ik dat bedrijven en ontwikkelaars daar ook serieus op in gaan springen omdat dit toch nieuwe mogelijkheden zal bieden.
Tijdens het ontwikkelen van Buienalarm ben ik in contact gekomen met Buienradar. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik met Buienradar aan het bespreken ben wat Buienalarm voor hen kan betekenen en dat ik voor Buienradar aan de slag ga met wat nieuwe dingen. Een deel van dit project is ook gericht op de tablets die op het punt staan om op de markt te verschijnen. Ik ben dan dus zelf deels verantwoordelijk voor het uitkomen van mijn ‘droom’ (zie vorige vraag) wat betreft die tablets. 😉
Buienalarm
Versie: | 1.5.4 |
Prijs: | Gratis / Donatie ‚0,99 |
Market rating: | [rating:4.6/5] |
Ons eindoordeel: | [rating:5/5] |
Free [qrcode:org.yoki.android.buienalarm] Donate ‚0,99 [qrcode:org.yoki.android.buienalarm.donation] Donatie ‚1,99 [qrcode:org.yoki.android.buienalarm.donationplus] Doneren kan natuurlijk ook via PayPal | Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon? |
ReTweet
Versie: | 1.0.5 |
Prijs: | Gratis |
Market rating: | [rating:4.77/5] |
Ons eindoordeel: | [rating:5/5] |
[qrcode:org.yoki.android.retweet] | Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon? |
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten