Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

EU legt Facebook, Google en Apple strengere regels op: dit zijn de gevolgen voor jou

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
7 september 2023, 9:51
2 min leestijd

De Europese Unie gaat strengere regels opleggen aan de zes grootste techbedrijven ter wereld: Apple, Alphabet (Google), Amazon, Meta (WhatsApp, Instagram, Facebook), Microsoft en ByteDance (TikTok). Deze bedrijven zijn te groot en te machtig geworden, waardoor ze de concurrentie belemmeren en consumenten minder keuzevrijheid geven.

Lees verder na de advertentie.

Macht van techreuzen beperken

De nieuwe regels, die onderdeel zijn van de Digital Markets Act (DMA), hebben als doel de marktmacht van deze techreuzen te beperken. Zo mag Apple bijvoorbeeld apps niet langer alleen op de App Store aanbieden. Google moet gebruikers van Android-smartphones duidelijker alternatieven bieden voor zijn zoekmachine, Google Maps en de Chrome-browser. En een gebruiker van WhatsApp moet in de toekomst ook berichten van andere diensten kunnen ontvangen.

Deze regels hebben ook gevolgen voor jou als consument. Je krijgt meer keuzevrijheid en je kunt beter vergelijken tussen verschillende producten en diensten. Bovendien worden techbedrijven gedwongen om meer rekening te houden met je privacy.

Wat kun jij doen?

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren aan het beperken van de marktmacht van grote techbedrijven. Zo kun je:

  • Apps downloaden van verschillende bronnen, zoals de App Store, Google Play en de Amazon Appstore.
  • Je eigen zoekmachine gebruiken, zoals DuckDuckGo.
  • Andere browsers gebruiken, zoals Firefox en Brave.
  • Andere chat-apps gebruiken, zoals Telegram en Signal.

Door dit te doen, laat je techbedrijven zien dat je niet tevreden bent met hun huidige machtspositie.

Waarover gaat de discussie?

Sommige mensen vinden dat de nieuwe regels te ver gaan. Ze vrezen dat de techreuzen minder innovatief zullen worden en dat de kosten voor consumenten zullen stijgen.

Anderen vinden dat de regels juist nodig zijn om de concurrentie te bevorderen en de consument te beschermen. Ze wijzen erop dat de techreuzen nu al een grote rol spelen in ons dagelijks leven en dat ze hun macht misbruiken om concurrentie te belemmeren.

De Europese Commissie zal de komende maanden toezien op de naleving van de nieuwe regels. Als techbedrijven zich niet aan de regels houden, kunnen ze hoge boetes krijgen.

Wat vind jij van deze regels die de EU aan de grootste techreuzen oplegt? Slecht voor innovatie of goed voor keuzevrijheid van de consument en concurrentie? Laat het ons weten in de reacties.

Lees meer over