Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Gaat de OnePlus One de smartphone-wereld op zijn kop zetten?

Ruud Caris
Ruud Caris
14 april 2014, 19:00
3 min leestijd

Wie?

Lees verder na de advertentie.

Het zou heel goed kunnen dat je nog nooit van de OnePlus One hebt gehoord, dit zal ook het eerste toestel worden van deze telefoonmaker. Dit wil niet zeggen dat ze geen ervaring hebben, de oprichter is de ex-baas van Oppo, een bekend smartphone-merk uit Azië, die de laatste jaren hoge ogen heeft gegooid. Bij de oprichting van OnePlus werd aangekondigd dat er een smartphone gelanceerd zou worden, zoals we nog nooit gezien hadden en er zijn steeds meer aanwijzigingen dat het toestel erg interessant gaat worden.

OnePlus One

Op het moment van schrijven weten we nog niet alles van de OnePlus One, maar het plaatje is al vrij compleet. Het kloppende hart van deze telefoon wordt de Snapdragon 801 van Qualcomm, geklokt op 2,5GHz. Er zal 3GB werkgeheugen in het toestel aanwezig zijn en er komen varianten op de markt met 16GB en 64GB geheugen, maar over een microSD-kaartslot wordt nog niet gesproken. Over het gewicht en afmetingen is nog niks bekend, alleen dat het toestel kleiner wordt dan de Xperia Z1 van Sony, welke 144x74mm meet.

Het scherm krijgt een grootte van 5,5 inch met een resolutie van 1920×1080 pixels met daaroverheen een laagje Gorilla Glass. De accu krijgt een capaciteit mee van 3100mAh en bevat ‘mystery tech’ en er wordt gesproken over een aluminium behuizing, alhoewel het bedrijf daar zelf nog niks over heeft gezegd. Wel is het mogelijk om het toestel te personaliseren met ‘styleswap covers’, zodat je bijvoorbeeld een carbon of bamboe-look kunt creëren. 

Bovenstaande zijn absoluut interessante specificaties, vooral als we de prijs bekijken. De OnePlus One gaat voor minder dan € 350 over de Nederlandse en Belgische toonbanken.

Android-updates, slim bekeken

Een heikel punt bij Android-toestellen zijn updates, ze komen wel, maar niet altijd op tijd, of na lang uitstel. De OnePlus One zal draaien op CyanogendMod 11s, misschien wel de meest bekende custom ROM voor Android. Van deze aangepaste versie is misschien een screenshot gelekt van het homescreen, maar of dit de looks worden zal de tijd uit moeten wijzen. Deze software wordt zeer actief ontwikkeld en updates worden dan ook regelmatig en snel uitgebracht. Doordat de OnePlus One op CyanogenMod draait, zullen er dus snelle updates verschijnen.

Gaat de OnePlus One succesvol worden?

Stel je voor, een toptoestel met dezelfde specificaties als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5 en HTC One M8, maar dan voor de helft van de prijs? Het zou best wel eens een succes kunnen worden…

Maar dat hangt wel sterk af van de manier van verkopen en vooral welke (web)shops hem gaan aanbieden. Wordt dit alleen gedaan via de eigen site/shop, dan zullen er zeker een aantal toestellen verkocht worden, maar het gaat pas echt los als de retailers in Nederland en België het de OnePlus One gaan aanbieden.

Ook zullen er concessies gedaan moeten worden om een toestel met zulke specificaties voor zo’n prijs aan te te kunnen bieden. We weten nog niet hoe het toestel eruit zal gaan zien of welk materiaal OnePlus zal gebruiken voor zijn telefoon. Misschien is dat wel wat minder high-end en mooi dan de toestellen van andere fabrikanten. Inmiddels is er ook duidelijk dat de telefoon ‘band 20’ niet zal ondersteunen. Die band wordt veel gebruikt in Europese landen om 4G aan te kunnen bieden, zo ook door Nederlandse providers. Wat dit precies met zich meebrengt en of jij nu wel wel of geen 4G-verbinding kunt gebruiken met deze OnePlus One en jouw provider lees je later op Androidworld, waar we er een apart artikel aan zullen wijden.

Maar…. Wie wil er nu geen Android-toestel met topspecificaties, snelle updates en een prijs van minder dan € 350? 

Lees meer over