Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Google deelt zijn ongezouten mening over EU Digital Markets Act

Laura Jenny
Laura Jenny
6 april 2024, 15:26
3 min leestijd

De Digital Markets Act is nu ongeveer een maand van kracht en het geeft techbedrijven flink wat hoofdpijn. Allemaal om te zorgen dat er eerlijke concurrentie mogelijk is en dat burgers meer keuze hebben en beter weten waar ze aan toe zijn. Google doet nu een boekje open over de DMA.

Lees verder na de advertentie.

Verhoogt de DMA de prijzen?

In een blog haalt het aan dat er actieve discussies worden gevoerd in diverse landen over de aparte regels die de poortwachterbedrijven krijgen. Poortwachterbedrijven zijn bedrijven die de EU heeft uitgekozen en die extra goed i n de gaten worden gehouden. Google stelt echter dat de EU er misschien wel een averechts effect mee bereikt: “Hoewel deze dwingende wetten tot doel hebben concurrerende digitale markten te bevorderen, kunnen ze compromissen met zich meebrengen die de prijzen verhogen en de keuze voor consumenten en bedrijven beperken. We willen graag een aantal van de zorgen die we horen delen naar aanleiding van de wijzigingen die we hebben doorgevoerd om te voldoen aan de onlangs aangenomen Europese Digital Markets Act (DMA).“

Dit is wat het stelt:

“Onder de DMA hebben we nuttige zoekfuncties van Google voor vluchten, hotels en lokale bedrijven moeten verwijderen. Dit betekent dat als je zoekt naar een vlucht in Europa, we niet langer alle informatie over luchtvaartmaatschappijen, vluchttijden en prijzen kunnen tonen. Dit is voordelig voor een klein aantal online reis-aggregators, maar nadelig voor een breder scala aan luchtvaartmaatschappijen, hotelexploitanten en kleine bedrijven die het nu moeilijker vinden om klanten rechtstreeks te bereiken.” Google stelt dat er nu meer wrijving is als je een vlucht zoekt op Google wanneer je in Europa bent. Google zegt dat de kans dat je op een site terechtkomt waarbij het tarief heel laag lijkt, maar er vlak voor het afrekenen ineens staat dat het tarief niet langer beschikbaar is.

‘Handjevol bedrijven gebaat bij EU-regels’

Daarnaast zegt Google dat kleine tussenpersonen nu meer verkeer krijgen en luchtvaartmaatschappijen, hotels en restaurants minder verkeer krijgen. Hotels zouden zich ook zorgen maken, omdat het aantal klikken voor directe boekingen met 30 procent zou zijn gedaald sinds de DMA. “Deze bedrijven moeten nu in contact komen met klanten via een handvol tussenpersonen die meestal grote commissies vragen, terwijl verkeer via Google gratis was.”

Ook zou Google Maps er binnen Google Zoeken niet meer goed uitzien: Google zegt dat het dit hoort van consumenten. “Veel Europese gebruikers uiten hun bezorgdheid op prikborden en in onze helpforums over het feit dat ze geen bruikbaar Google Maps-tabblad meer zien op onze pagina met zoekresultaten.” Google sluit af met de mededeling dat het transparant blijft over zijn naleving van de DMA. En de uitsmijter: “Naar onze mening zou de beste aanpak ervoor zorgen dat consumenten kunnen blijven kiezen welke diensten ze willen gebruiken, in plaats van ons te verplichten Search opnieuw te ontwerpen ten voordele van een handjevol bedrijven.“

Klare taal van Google

Vrij duidelijke taal van Google, dat we niet direct hadden verwacht zo kort nadat de DMA is ingegaan. Echter ziet Google natuurlijk als allerbeste wat er allemaal verandert. Wel valt op dat het statement van het bedrijf erg over anderen lijkt te gaan. Het zegt dat hotels dit of dat zeggen, dat er in bepaalde landen x of y wordt gesteld: er komt niet heel veel vanuit Google zelf, tot vooral die laatste zin. Het vindt, met andere woorden, dat het heel veel moeite moet doen voor maar een heel kleine groep die er profijt van heeft. En, zo blijkt uit de tekst, benadeelt het een nog veel grotere groep. 

We verwachten niet direct een reactie van de EU op dit relaas, maar het biedt wel een goede glimp van wat Google nu werkelijk van die DMA vindt. En waarschijnlijk stelt het alles nog redelijk subtiel en zakelijk.

Wat vind jij, is de DMA te streng voor de poortwachtersbedrijven? Deel het in de reacties.

Lees meer over