Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Google I/O 2014 #4: Android Wear

Sander Tuit
Sander Tuit
22 juni 2014, 22:27
9 min leestijd

Android Wear

Lees verder na de advertentie.

Android Wear is een aangepaste versie van Android, speciaal bedoeld voor apparaten die je op je lichaam draagt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan smartwatches en fitnesstrackers.  De normale versie van Android is daar niet echt geschikt voor, omdat je bij dit soort draagbare apparaten meer beperkingen hebt dan bij een smartphone of tablet: zo heb je een klein scherm en heb je vaak een erg beperkte accuduur. De bediening moet op een kleiner apparaat, dat je bijvoorbeeld om je pols draagt, dus anders. Bij Android Wear is er voor gekozen om de bediening door middel van sleepbewegingen (swipen) en spraakinvoer te doen.

Lees meer: Alles over Android Wear  

Eén van de belangrijkste functies van Android Wear is het tonen van notificaties als die van binnengekomen berichten. Het interessantste van Android Wear in dat opzicht is dat ontwikkelaars geen aanpassingen aan hun apps hoeven aan te maken om deze met Android Wear te laten werken. Notificaties worden automatisch ‘vertaald’ naar een Android Wear-notificatie. Een voorbeeld hiervan vind je hieronder. Met de preview-app voor ontwikkelaars, kun je notficaties weergeven op een Android Wear-emulator, een versie van de software van Android Wear die je op je computer kunt draaien. Onze applicatie is daar niet voor aangepast, het werkt direct.

Het is overigens wel mogelijk om de weergaven van notificaties aan te passen voor Android Wear-apparaten. Zo kunnen er zogenaamde ‘stapels’ worden toegevoegd, waarmee je meerdere notificaties van dezelfde app achter elkaar kunt plaatsen. Gebruikers kunnen dan door de notificaties heenbladeren. Daarnaast zijn er ook ‘pagina’s’. Dit zijn langere notificaties. Daarin zouden bijvoorbeeld volledige e-mailberichten kunnen staan of de tekst van een compleet Androidworld-artikel. 

Vanaf de smartwatch is met Android Wear ook te reageren op notificaties. Zo kan er bijvoorbeeld een berichtje terug worden gestuurd. De spraakinvoer bij Android Wear is, aangezien een toetsenbord erg lastig zal werken op zo’n klein schermpje, enorm belangrijk. Android Wear-apparaten zullen zoals we van Google Glass en Androidtoestellen kennen, te bedienen zijn door ‘OK Google’ te roepen. Daarna kun je commando’s opgeven. Voor ontwikkelaars zal het ook mogelijk worden om dit soort spraakcommando’s te registreren. 

Wanneer de officiële ontwikkelaarsomgeving voor Android Wear uitkomt, zal het mogelijk worden om applicaties speciaal voor Wear te maken. Denk bijvoorbeeld maar aan een klok-applicaties, of een fitnesstracker die samenwerkt met Google Play Fitness, mocht Google die zelf niet maken. Hoe notificaties op Android Wear er uit gaan zien en wat designers verwachten te gaan doen met Android Wear-apps lees je in dit artikel.

Video

De video hieronder is eigenlijk gericht op ontwikkelaars, maar is interessant voor iedereen die overweegt een Android Wear-apparaat te kopen. in de video legt Timothy Jordan van Google uit wat het bedrijf wil met Android Wear en wat de mogelijkheden zijn en wat er op korte termijn (lees: met Google I/O) aan mogelijkheden aan zit te komen.

An Introduction to Android Wear

Alleen Android 4.3 en hoger

In eerste instantie lijkt Android Wear alleen te gaan werken met Android 4.3 en hoger. Dit heeft Motorola bevestigd en lijkt ook vrij logisch: Android 4.3 bracht namelijk de mogelijkheid voor applicaties om notificaties te ‘onderscheppen’. Applicaties kunnen sinds Android 4.3 notificaties inzien, acties ondernemen (bijvoorbeeld muziek pauzeren), maar ook verbergen. Voor Android 4.3 was er ook al een manier om notificaties in te zien, maar deze is omslachtiger en werkt via de toegankelijkheidssoftware voor mensen met beperkingen. Ook biedt deze manier lang niet alle mogelijkheden, zoals het afsluiten van notificaties. 

Wanneer over Android gesproken wordt, hoor je vaak het woord ‘fragmentatie’. De fragmentatie van het Androidlandschap slaat op de verschillenden tussen al die verschillende apparaten, schermgroottes en softwareversies die nu gebruikt worden. Op de meeste gebieden is de fragmentatie bij Android nog nooit zo irrelevant geweest als nu, maar wanneer een groot gedeelte van de Androidgebruikers nog geen gebruik kan maken van Android Wear-apparaten, zou dat wel eens voor problemen kunnen zorgen.

De laatste distributiecijfers, het maandelijkse overzicht met ‘marktaandelen’ van de verschillende Androidversies, laten zien dat 23,9% van de Androidapparaten draait op Android 4.3 en hoger. Ondanks dat het dan over vele honderden miljoenen apparaten gaat, is er relatief gezien toch een grote groep Androidgebruikers die, in ieder geval in eerste instantie, geen gebruik kan maken van Wear. Aan de andere kant zal de belangstelling naar Android Wear in eerste instantie waarschijnlijk vooral uitgaan vanuit de groep early adopters. Wanneer we bij de gebruikers van onze Androidworld Reader kijken, zien we dat maar liefst 82,5% van de gebruikers draait op Android 4.3 en hoger. 

De kans is er wel dat Google het mogelijk gaat maken om oudere Androidversie te laten werken met Android Wear, maar de vraag is of dit ten eerste technisch haalbaar is en ten tweede of Google die investering wil maken, zeker nu nieuwe budgettoestellen steeds vaker al met Android 4.4 worden uitgebracht. 

Afbeelding via AndroidBeat

Motorola Moto 360

Bij de aankondiging van Android Wear werden meteen twee smartwatches voorgesteld. Het gaat om de LG G Watch en de Motorola Moto 360. Deze laatstgenoemde wist de show te stelen, omdat het de eerste echte smartwatch is met een ‘rond’ scherm. Dat de Moto 360 rond is, is al uit de naam af te leiden. Het scherm is echter niet volledig rond, vandaar dat we ‘rond’ hierboven tussen aanhalingstekens schrijven. De onderkant van het scherm is iets afgeplat. 

Meteen al bij de aankondiging van Android Wear kreeg Motorola veel lof voor het design van de Moto 360, vooral vanwege het feit dat Motorola dichter bij conventionele horloges bleef door de vorm van de smartwatch. In een vraaggesprek gaf de hoofddesigner van de ronde Moto 360 aan dat er gekozen is voor deze vorm zodat men een zo groot mogelijk display kan gebruiken. Wel kwam er de laatste tijd wat kritiek, omdat het op leek dat de Moto 360 wel wat aan de dikke kant is. 

Motorola heeft een verkiezing uitgeschreven voor de mooiste virtuele wijzerplaten (watchfaces) voor de Moto 360. In dit artikel kun je de tien finalisten bekijken. We verwachten aankomende week meer te horen over de verwachte beschikbaarheid en achten de kans zeker aanwezig dat de smartwatch al op erg korte termijn leverbaar zal zijn. Hoofdredacteur Joshua Topolsky van The Verge had twee weken geleden de Moto 360 al om tijdens de opname van de Tonight Show en dat duidt er op dat hij de smartwatch al aan het testen is. Het lijkt dus tijd voor een release. Een officiële prijs voor de Moto 360 is nog niet bekend. 

https://www.youtube.com/watch?v=dnerqDWwVgg

LG G Watch

De LG G Watch staat qua hardware, voor zover we hebben kunnen zien, heel dicht bij de Moto 360. Het apparaatje ziet er meer uit als smartwatches die op dit moment al op de markt zijn, zoals de populaire smartwatch Pebble. Met een vierkant scherm en een enigszins rechthoekige body lijkt het apparaat qua leesbaarheid functioneler dan de Moto 360. Ontwerper Roman Nurik liet in een blogpost weten dat het ontwerpen voor én ronde, én vierkante schermen bijna geen aanpassingen vereist: het aanpassen van acht volledige schermontwerpen naar een rond scherm duurde in totaal minder dan een uur. 

Van de LG G Watch kennen we de meeste specificaties al. We weten dat de smartwatch, net als de Moto 360, op een Qualcomm Snapdragon 400-chipset draait. De quad-core-processor van deze chipset zal worden geklokt op 787MHz en er zal 4GB intern geheugen aanwezig zijn naast 512 MB aan werkgeheugen. Het scherm heeft een diameter van 1,65 inch en een resolutie van 280×280 pixels, het horloge weegt 61 gram en gaat 46,5 x 37,9 x 9,95mm meten. Ook zal de smartwatch water- en stofdicht zijn. De stand-by-tijd is anderhalve dag en dat zal er ook mee te maken hebben dat het schermpje van de G Watch nooit uitgaat. Het apparaat zal dus elke avond aan de oplader moeten. 

We hebben geruchten gezien over dat de LG G Watch aan ontwikkelaars weggegeven gaat worden tijdens Google I/O. Wij verwachten dat de LG G Watch meteen, nog tijdens Google I/O, verkocht zal gaan worden. Het apparaatje wordt in ieder geval in de Google Play Store verkocht. Dat is wel zeker nadat we de smartwatch per ongeluk in de Duitse Play Store tegenkwamen. Of het toestel ook in Nederland en België via de Play Store verkocht zal worden, is nog onbekend. Ook zijn we erg benieuwd naar de prijs van de G Watch.

LG G Watch : Official Product Video

Samsung Galaxy Wear

Over de Samsung Galaxy Wear hebben we vanmiddag nog geschreven. We wisten al dat Samsung aan een Android Wear-apparaat werkte. Niet alleen was Samsung één van de hardwarepartners van Google die het Android Wear-initiatief ondersteunden, maar een topman van Samsung liet eerder ook al weten dat het bedrijf nog dit jaar met een Android Wear-apparaat zou komen. Daarnaast heeft Samsung het merk Galaxy Wear laten registeren. We weten van Samsung dat het bedrijf graag iedere potentiële klant bediend, niet alleen door toestellen met veel verschillende schermgroottes en prijsklassen uit te brengen, maar ook door meerdere besturingssystemen te ondersteunen. Voor de Samsung (Galaxy) Gear en Gear 2 gebruikt het bedrijf zijn eigen besturingssysteem Tizen.

Volgens bronnen van CNET zal de Samsung Galaxy Gear tijdens I/O op het podium te zien zijn. Er zouden twee varianten van de smartwatch ontwikkeld worden, waarvan er één op een eigen chipset van het bedrijf zou draaien en de andere op een Qualcomm Snapdragon 400-chipset. Het is in ieder geval erg interessant om te zien welke invulling Samsung, met nu toch enige ervaring op de smartwatchmarkt, aan de Galaxy Wear zal geven. Zo is de vraag of Samsung ook in dit slimme horloge een camera of hartslagmeter zal verwerken.

Andere Wear-ables

Naast LG, Motorola en Samsung, zijn er nog twee grote fabrikanten die zich bij de lancering van het nieuwe smartwatchsysteem aangesloten hebben, namelijk ASUS en HTC. Van HTC weten we dat het bedrijf ambities heeft om een goede wearable op de markt te brengen. 

Volgens Digitimes zal ook ASUS in de tweede helft van het jaar een Android Wear-apparaat op de markt gaan brengen. Grote afwezige op het gebied van Android Wear is Sony: deze Androidfabrikant heeft al jaren eigen smartwatches, inclusief een eigen besturingssysteem. Het bedrijf heeft aangegeven niet met Android Wear-apparaten te zullen komen. Met de steun van het grootste gedeelte van de Androidfabrikanten voor Android Wear, zou Sony zich uiteindelijk wel eens genoodzaakt kunnen gaan voelen toch over te stappen op Wear. 

Ons volgen

Zelf zijn wij niet aanwezig in San Francisco, maar hebben we wel een gastredacteur daar. Alle artikelen over Google I/O kun je op onze Google I/O-pagina vinden. Uiteraard kun je onze verslaggeving ook volgen via TwitterGoogle+ en Facebook! Deze week zullen wij je in ieder geval meer vertellen over onder andere Android Wear, Android TV en Android voor in de auto.

Lees meer over