Google koppelt ongevraagd je telefoonnummer aan al je Google-accounts

Sven Rietkerk
Sven Rietkerk
15 oktober 2026, 13:01
2 min leestijd

Google is begonnen met automatische controles van telefoonnummers en koppelt deze aan al je Google-accounts op je smartphone. Dat doet het bedrijf zonder daar vooraf toestemming voor te vragen. De instelling wordt automatisch ingeschakeld en is vooral vervelend voor iedereen die werk en privé gescheiden wil houden.

Lees verder na de advertentie.

Koppelen zonder toestemming

Via Reddit meldt een gebruiker dat Google zonder diens toestemming opeens het telefoonnummer heeft gekoppeld. Wanneer dit gebeurt ontvang je een e-mail van Google dat dit het geval is. Ook bij ons staat de functie standaard ingeschakeld, maar wij hebben er nog geen e-mail van ontvangen. Google gaf in 2025 al aan dat dit zou gebeuren.

De functie in kwestie heet Verificatie van telefoonnummer en is bedoeld om te controleren of een telefoon en nummer bij elkaar horen. Dat is weer bedoeld voor accountbeveiliging en communicatie. Het probleem is dat de functie meer doet dan alleen controleren of de beveiliging op orde is. Google kan dus het nummer toevoegen aan verschillende accounts die op een toestel staan. Dat geldt dus ook voor een tweede account dat je alleen voor werk gebruikt.

Wil je werk en privé gescheiden houden, dan kan dit een vervelende functie zijn. Een privénummer wil je dus niet gekoppeld hebben aan het werkaccount. Dat kan nu wel gebeuren, zonder dat je het doorhebt.

Zo schakel je automatische verificatie uit

Waarschijnlijk wil je niet dat Google automatisch een telefoonnummer aan al je accounts koppelt. Je kunt dit gelukkig uitschakelen. Dat doe je als volgt.

  • Open Instellingen
  • Kies voor Google of Google-services en -voorkeuren. Dit is vaak de eerste optie in de instellingen
  • Tik hier op de knop Alle services
  • Scroll naar beneden en zoek Privacy en beveiliging. Onder deze kop vind je Verificatie van telefoonnummer.
  • Tik hier de schakelaar uit en je telefoonnummer wordt niet meer automatisch geverifieerd.
Telefoonnummer koppelen

Houd er wel rekening mee dat de koppelingen die Google al heeft gemaakt op deze manier niet verdwijnen.

Lees verder na de advertentie.

Zelf verwijderen

Heeft Google zonder jouw toestemming de verkeerde telefoonnummers gekoppeld, dan moet je deze handmatig verwijderen. Ook dat doe je via de instellingen van je Google-account:

  • Open de Google-app
  • Tik rechtsboven op je profielfoto
  • Ga naar Je Google-account beheren
  • Tik hier op Persoonlijke informatie
  • Kies daarna Telefoon. Hier zie je welke nummers zijn gekoppeld.
  • Zie je hier een nummer staan dat niet klopt, kun je deze verwijderen.

Lees verder na de advertentie.

Heb jij jouw telefoonnummer automatisch gekoppeld aan je Google-accounts of ga je deze juist ontkoppelen? Laat het weten in de reacties!