Google Maps laat sinds 2020 bosbranden in je omgeving zien. De mogelijkheid om dit in de gaten te houden werd destijds ook aan Zoeken toegevoegd. Eerst was het in een beperkt aantal regio’s beschikbaar, maar daar komt nu verandering in.

Lees verder na de advertentie.
Op de hoogte blijven van bosbranden
Via The Keyword, de blog van Google, heeft de techgigant aangekondigd dat verschillende landen ondersteuning krijgen voor bosbrand-informatie. Gebruikers van zo’n vijftien landen kunnen vanaf nu op de hoogte blijven waar bosbranden zijn en hoe ze zich ontwikkelen.
De volgende landen zijn aan de lijst toegevoegd:
- Andorra
- Bosnië en Herzegovina
- Kroatië
- Cyprus
- Frankrijk
- Griekenland
- Italië
- Kenia
- Monaco
- Montenegro
- Portugal
- Rwanda
- Slovenië
- Spanje
- Turkije
De landen sluiten zich aan bij een lijst die al de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Australië en meer kent. Google heeft AI-tools ingezet om bosbranden te tracken. Volgens het techbedrijf heeft het al meer dan 40 bosbranden in kaart gebracht in Zuid-Europa. Het gaat voornamelijk om Spanje, Griekenland en Cyprus, waar Google vorige maand de meeste branden traceerde.

Gebruikers die zich in de aangewezen gebieden bevinden kunnen via Google Maps notificaties over branden ontvangen. Ook kan de navigatie-app bosbranden op de route aanstippelen en waarschuwen dat de route aangepast kan zijn door brand.

Nederland
Vooralsnog is de functionaliteit nog niet beschikbaar in Nederland. Dat betekent niet dat we er geen gebruik van kunnen maken: wanneer je bijvoorbeeld in Spanje op vakantie bent en er een brand dichtbij is, kan je daar meldingen over ontvangen.
Mogelijk dat in de toekomst ook voor branden in Nederland de mogelijkheid voor notificaties komt. Niet geheel onbelangrijk: in Nederland zijn volgens de NOS jaarlijks honderden natuurbranden, voornamelijk op heiden. In de meeste gevallen worden de branden bewust of onbewust door mensen veroorzaakt.
Het probleem is echter dat ze sinds 1994 niet meer officieel worden bijgehouden. Daarmee verzuimt Nederland de dataplicht voor het VN-klimaatverdrag, dat verplicht branden te noteren voor het calculeren van uitstoot. Satelliet-data geeft slechts 0,2 procent van alle Nederlandse bosbranden weer.
De mogelijkheid om bosbranden in Nederland bij te kunnen houden zou dus geen overbodige luxe zijn. Totdat Google de functie naar Nederland uitbrengt of de Nederlandse overheid het Landelijk Crisisplan Natuurbrand oplevert, is het dus vooral zelf goed opletten en het lokale nieuws volgen.
Heb jij weleens een bosbrand meegemaakt? Vertel erover in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten