Eerder besloot de jury al dat Google een monopoliepositie heeft met de Google Play Store. Dat verhaal krijgt nu een vervolg. De rechter verplicht de Amerikaanse techgigant namelijk alternatieve downloadwinkels meer ruimte te geven op Android. Die alternatieven moeten toegang krijgen tot de volledige Google Play-catalogus. Ook moet Google helpen de winkels te distribueren.

Lees verder na de advertentie.
De nieuwe werkelijkheid
Vanaf 1 november geldt er een nieuwe werkelijkheid voor Google. Het Amerikaanse bedrijf moet de Google Play-winkel vanaf die datum drie jaar anders gaan inzetten dan het nu doet. Niet alleen moet de downloadwinkel van de Pixel-maker alternatieve appwinkels volledige toegang geven tot zijn appbibliotheek, ook moet die dergelijke winkels gaan distribueren. Dit hoeft niet wanneer aanbieders er zelf voor kiezen geen gebruik te maken van deze mogelijkheden.
Dit is de meest recente uitspraak in de rechtszaak tussen Epic Games en Google. De eerstgenoemde partij spande jaren geleden een rechtszaak tegen het advertentiebedrijf aan, in de hoop iets te veranderen aan de voorheen vermeende monopoliepositie van de Android-platformhouder. Dat is inmiddels gelukt; Epic Games heeft gekregen waar het voor gevochten heeft. Maar dat is niet het enige, want de komende drie jaar gaan er meer dingen op de schop.

Wat mag wel, wat mag niet?
Zo hoeven appmakers niet meer verplicht gebruik te maken van Googles betaalsysteem binnen Google Play. Ook mogen appontwikkelaars consumenten op de hoogte brengen van andere betaalopties, linken naar externe downloadbronnen en zelf hun prijzen bepalen (die nergens aan gekoppeld zijn).
Google mag ondertussen niet vragen om een deel van de omzet wanneer iemand gebruikmaakt van Google Play (als app- of winkelaanbieder). Het bedrijf mag partijen daarnaast geen geld aanbieden voor (tijdelijke) exclusiviteitsdeals, bijvoorbeeld om een app of winkel als eerste op Android te lanceren. Ook mag er geen (financiële) beloning bestaan die voorkomt dat een appmaker zijn app niet op andere platformen uitbrengt.
Verder is het voor Google verboden om voordelen aan te bieden aan ontwikkelaars of providers die specifieke apps voorinstalleren op smartphones en tablets; en datzelfde geldt voor het niet vooraf installeren. Oftewel: Google mag geenszins invloed uitoefenen op hoe apps gedistribueerd worden op Android, als die niet van het bedrijf zelf zijn.
Dit is allemaal het resultaat van een juiste beargumentering van Epic Games. Die claimde dat Google zo ontzettend veel deals met ontwikkelaars, fabrikanten en providers had lopen, dat het nagenoeg onmogelijk was voor alternatieve appwinkels om van de grond te komen.
Er is nog wel iets van controle
Google heeft voorlopig nog wel iets te zeggen over de veiligheid en controle als het gaat om die rivaliserende appstores. Google mag volgens de uitspraak van de rechter namelijk “redelijke maatregelen treffen” die “strict noodzakelijk en uiterst nauw zijn”, die in lijn liggen met het hoe het nu toezicht houdt op Google Play.
Daar mag Google zelfs nog een vergoeding voor rekenen aan derde partijen, maar Epic Games is het daar niet mee eens. De verwachting is dat beide bedrijven elkaar hierop nog gaan bevechten.
De techgigant uit Mountain View heeft nu acht maanden de tijd om met een nieuw systeem op de proppen te komen die aan de nieuwe eisen en voorwaarden voldoet. Daar hoort een committee bij van drie personen, die door zowel Google als Epic Games uitgekozen zijn. Mochten er problemen opduiken, dan moet dat groepje zich daar over buigen. Verder moet het nieuwe systeem appmakers de optie aanbieden om niet vertegenwoordigd te worden in de alternatieve appwinkels.
Geen zes, maar drie jaar
Hoewel Epic Games duidelijk de winnaar is in dit geschil, heeft de Fortnite-ontwikkelaar niet alles gekregen waar het om vroeg. Zo was er de vraag om Google Play niet voor drie, maar zes jaar open te breken. Ook zouden apps met een simpele tap via sideloading geïnstalleerd moeten kunnen worden en zou Google de api’s (tools voor ontwikkelaars) moeten loskoppelen van de downloadwinkel.
De rechter vindt zes jaar te lang en ging akkoord met drie. Dat moet genoeg tijd zijn voor de ontwikkeling van een gelijk speelveld. Met dit besluit wordt Google ook niet onevenredig belast, aldus de rechter. Vreemd genoeg speelde een andere techgigant, namelijk Amazon, een grote rol in dit besluit. Zelfs alle financiële middelen van die Amerikaanse techreus waren niet genoeg om succesvol een alternatieve appwinkel van de grond te krijgen op Android.
Reacties van Google en Epic Games
In een reactie op dit besluit laat Google weten dat “dit voor een aantal onvoorziene consequenties voor gaat zorgen, die schade kunnen toebrengen aan Amerikaanse consumenten, ontwikkelaars en fabrikanten”. Google gaat dan ook wederom in hoger beroep.
Epic Games claimt de overwinning. “De Epic Games Store en andere appwinkels komen in 2025 naar de Google Play Store in de VS – zonder Googles bangmakerij en apptax van dertig procent – dankzij de overwinning in de zaak Epic vs Google.”
Wat de uitspraak van de rechter precies voor gevolgen heeft voor consumenten in Europa, is nu nog niet duidelijk. Maar waarschijnlijk moet Google hier dezelfde eisen doorvoeren. Als dat zo is, dan verandert er de komende drie jaar dus ontzettend veel op Android; en wat er daarna gebeurt, moeten we maar zien.
Wat vind jij van al deze veranderingen aan het Google Play Store-beleid? Lach je dit toe of vind je dit gevaarlijk?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten