Je uploadt een document en Google NotebookLM kent het vrijwel meteen uit zijn hoofd, zelfs de informatie die in een afbeelding staat. Een van de AI-paradepaardjes van Google is NotebookLM en vandaag kondigt Google aan dat het een flinke upgrade krijgt. En: dat het niet alleen meer in de Verenigde Staten beschikbaar is, maar in 180 landen, waaronder Nederland.

Lees verder na de advertentie.
Google NotebookLM
NotebookLM is een schrijfassistent die gebruikmaakt van AI en vorig jaar werd geïntroduceerd. Het is er om je te helpen bij denkprocessen. De AI kan informatie samenvatten, maar je kunt het ook vragen stellen om achter bepaalde informatie te komen. Dat kon al met je eigen documenten, maar nu ondersteund het ten eerste meer verschillende documenten en kun je het ook website-urls voeren om bepaalde informatie uit te lezen. Stel bijvoorbeeld dat je wil weten wat de openingstijden van de Efteling zijn, maar je wil dat wel van de echte Efteling-website en niet van een andere, zodat je informatie hebt direct uit de belangrijkste bron, dan geef je die website in en dan kan Google het razendsnel voor je uitzoeken, met dank aan Gemini 1.5.
Dit is wat er vandaag allemaal nieuw is aangekondigd in NotebookLM:
– NotebookLM ondersteunt nu Google Slides en web-URL’s als bronnen, naast Google Docs, PDF’s en tekstbestanden.
– Inline citaties brengen je nu direct naar ondersteunende passages in je bronnen, zodat je zodat je gemakkelijk het AI antwoord op feiten kunt controleren of dieper in de originele tekst kunt duiken.
– Notebook Guide geeft je een hoog niveau begrip van je bronnen door ze om te zetten in handige formaten zoals FAQ’s, Briefing Documenten of Studiegidsen.
– Dankzij de multimodale mogelijkheden van Gemini 1.5 Pro, kun je nu vragen stellen over afbeeldingen, grafieken en diagrammen in je Slides of Docs. NotebookLM zal citaten naar afbeeldingen als ondersteunend bewijs indien relevant.
Best tof dus: stel dat je voor je studie allemaal ingewikkelde diagrammen moet begrijpen, dan zou NotebookLM je hierbij kunnen helpen door met je mee te kijken naar de afbeeldingen (de diagrammen dus) en je te helpen met inzicht krijgen.
NotebookLM in Nederland
Google zegt dat studenten en andere knappe koppen er al volop mee aan de slag zijn. Auteur Walter Isaacson gebruikt het om de notitieboekjes van Marie Curie te analyseren. Er zijn ook salesmensen die het bijvoorbeeld gebruiken om gesprekstranscripten te analyseren en verbeteren. Een andere leuke toepassing komt van Dungeons and Dragons-spelers, die met NotebookLM heel gedetailleerde beschrijvingen van werelden kunnen maken om het makkelijker te maken je in te leven. Wil je het ook proberen, dan kun je via NotebookLM, dat in 180 landen beschikbaar komt, een digitaal notitieboek aanmaken, er documenten in uploaden en de AI vragen om daar een samenvatting van te maken, of er bepaalde info uit te halen door een vraag te stellen, of een bron-opsomming te maken.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten