Google stopt definitief met het maken van de Chromecast. Het houdt hiermee na 11 jaar op met het apparaatje voor in je televisie. Eerder vandaag onthulde Google de Google TV Streamer als opvolger van het apparaat.

Lees verder na de advertentie.
Afscheid van Chromecast
In een blog neemt Google afscheid van Chromecast. Het schrijft: “Na 11 jaar en meer dan 100 miljoen verkochte apparaten beëindigen we de productie van Chromecast, die nu alleen nog verkrijgbaar is zolang de voorraad strekt. De tijd is nu gekomen om de categorie van slimme tv-streamingapparaten verder te ontwikkelen – klaar voor het nieuwe gebied van AI, entertainment en slimme huizen.”
Google lanceerde Chromecast in een tijd dat streaming wat onbetrouwbaarder was dan nu en toen menig huishouden nog een ‘domme’ televisie had. Chromecast was Googles antwoord op die problemen: een manier om eenvoudig en betaalbaar content te streamen naar je televisie. “De kleine dongle van Chromecast maakte het gemakkelijk om hem achter een tv te verbergen en de betaalbare prijs maakte het toegankelijk voor miljoenen en het perfecte cadeau voor velen,” zegt Google. Een opvallende manier om dat zo te stellen, want de nieuwe Google TV Streamer is juist helemaal niet om te verbergen.
Einde van een tijdperk
Google legt uit dat we nu in een ander tijdperk zijn beland, vandaar dat het voor een ander apparaat kiest. Bijna iedereen met een televisie heeft een smarttelevisie en Google Cast-technologie zit ingebouwd in miljoenen toestellen. Hoewel de Google TV Streamer niet had kunnen bestaan zonder Chromecast, neemt het nu wel zijn plek in. Google TV Streamer heeft echter als groot verschil dat er ook veel smarthomemogelijkheden opzitten. In het blog gaat Google zeven memorabele momenten langs van Chromecast en daar zitten pareltjes tussen.
Chromecast generatie 1
Het laat de eerste generatie Chromecast zien die in 2013 verscheen en direct in de HDMI-poort van je televisie werd geplugd. Je kon dan content van bijvoorbeeld YouTube direct casten naar je televisie.

Chromecast generatie 2
De tweede generatie uit 2015 met een nieuw dongle-design en onder andere een gele en een rode editie. Een dongle maakte het makkelijker om het apparaat achter je tv te hangen.

Chromecast Audio
In hetzelfde jaar kwam Chromecast Audio, een streaming muziekspeler die je in je speakers of surroundsysteem plugde voor alleen het streamen van geluid. Er zat een 3,5 mm-audiopoort in en een design dat doet denken aan een LP.

Chromecast Ultra
In 2016 verscheen Chromecast Ultra, dat 4K kon streamen en een ethernet-poort heeft. Ook kon je er voor het eerst Dolby Vision mee gebruiken.

Chromecast generatie 3
2018 was het jaar dat de derde generatie Chromecast verscheen, die leek op een uit de kluiten gewassen Smartie met een G van Google erop. Deze was 15 procent sneller dan zijn voorganger en bood ondersteuning voor Dolby Digital PlusTM. Ook was er een integratie met Nest-luidsprekers, waardoor je via Hey Google je televisie opdrachten kon geven.

Chromecast with Google TV
In 2020 volgde toen de Chromecast die misschien wel onze favoriet is: Chromecast with Google TV. Hij is er in het roze en in andere leuke kleuren en kwam met een meer pilvormig design voor zowel het apparaat zelf als de spraak-afstandsbediening die het introduceerde. En natuurlijk het Google TV-besturingssysteem.

Chromecast with Google TV (HD)
In 2022 volgde nog de Chromecast with Google TV (HD) waarmee je ook het hele Google TV-besturingssysteem op je televisie kon zetten en toegang kreeg tot meer dan 10.000 apps in 1080p-beeldkwaliteit.

Google laat weten dat er geen wijzigingen zijn in het ondersteuningsbeleid voor bestaande Chromecast-apparaten, waardoor je kunt rekenen blijvende sofware- en beveiligingsupdates voor de nieuwste Chromecasts.
Wat ga jij het meest missen van de Chromecast? Deel het nu in de reacties.
Koop Chromecast with Google TV nu bij Amazon.
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten