Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Voor smartphone, laptop, pc en televisie!

Huawei HarmonyOS officieel: het antwoord op Android is hier

· 09-08-2019 11:58

Huawei heeft HarmonyOS aangekondigd, dat is hun eigen besturingssysteem als antwoord op iOS en Android. De software dient voor telefoons, maar ook voor laptops, pc's en smart tv's. Voorlopig gaan ze het nog niet gebruiken om Android te vervangen.

Huawei HarmonyOS

Huawei heeft zijn eigen besturingssysteem gelanceerd dat de naam Harmony heeft gekregen. De software is net als Android gebaseerd op Linux, maar Huawei gebruikt zijn eigen microkernel. HarmonyOS werd voor het eerst getoond op het Huawei Developers Conference, hun ontwikkelaarsconferentie in China. Volgens het bedrijf kan het OS gebruikt worden voor telefoons, laptops wearables, pc's en slimme televisies.

HarmonyOS 1.0 zal eerst gebruikt worden op hun slimme scherm-producten, maar heel specifiek zijn ze daar niet over. Wel laat Huawei weten dat deze later dit jaar gelanceerd worden. In de komende drie jaar zal HarmonyOS geoptimaliseerd worden en ingezet worden voor meedrere slimme toestelen, inclusief wearables, Huawei Vision, en hoofdcomponenten voor de wagen.

Tweet met de aankondiging

Harmony vervangt niet Android

Huawei heeft duidelijk laten weten dat het niet van plan is om Android te vervangen door Hamony. Het is zeker wel mogelijk want de software biedt ondersteuning voor alle bestaande Android-apps. Toch zegt de Chinese gigant er duidelijk bij dat het HarmonyOS enkel zal gebruiken op zijn smartphones in het geval het niet langer toegang krijgt tot Android, het besturingssysteem van Google.

Meteen toen de crisis rond Huawei ontstond als gevolg met het handelsverbod met de Verenigde Staten gingen de eerste geruchten rond over een eigen besturingssysteem dat HongMeng zou heten. Hoewel Huawei weer handel kan drijven met de VS, was het duidelijk dat het eigen OS er hoe dan ook zou komen. Nu HarmonyOS gelanceerd is, heeft het bedrijf dit keer wel altijd een antwoord klaar. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten die aan de basis lag voor de problemen met Huawei,  woedt nog volop verder er zijn nog steeds Amerikaanse senators die maar al te graag de maatregelen ten opzichte van Huawei weer willen verscherpen

HarmonyOS opensource

Opensource

Huawei gaat HarmonyOS wereldwijd lanceren als opensource besturingssysteem. Hiermee wil het Chinese bedrijf ontwikkelaars aanmoedigen om mee te werken aan het succes van het nieuwe besturingssysteem. Het zal ook een community oprichten om een diepgaandere samenwerking aan te gaan met ontwikkelaars, zowel professionele als hobbyisten.

Huawei zal HarmonyOS eerst uitbrengen in China waar het een groot gebruikersbestand heeft met een sterk app ecosysteem. Vervolgens zal het zijn ecosysteem wereldwijd verder uitbreiden. Huawei gaat nauw samenwerken met ecosysteempartners om apps en diensten te leveren die consumenten de best mogelijke ervaring bieden en de industrie nieuw leven inblazen.

HarmonyOS: 4 technische kenmerken

1. Naadloos

HarmonyOS is een apparaatbesturingssysteem met gedistribueerde architectuur, voor een naadloze ervaring op alle apparaten. Apps die ontwikkeld worden voor HarmonyOS, kunnen op verschillende apparaten uitgevoerd worden. Het werkt dan net hetzelfde op een slimme televisie als ook op je smartphone. Hierdoor heeft de ontwikkelaar veel minder werk om een naadloze ervaring te voorzien voor de gebruiker, die daar dan ook van profiteert.

2. Soepel

HarmonyOS gaat onderprestaties aanpakken met een Deterministic Latency Engine en een high-performance Inter Process Communication (IPC). Het is allemaal heel technisch, maar het komt er op neer dat de reactietijd van apps met 25,7% wordt verminderd. Dat wil zeggen dat apps dus sneller zullen opstarten. De microkernel kan bovendien de IPC-prestaties tot vijf keer efficiënter maken dan bestaande systemen. Wat moet resulteren in een heel soepel gebruikerservaring.

3. Veiligheid

Eén van de bezorgdheden rond het nieuwe OS van Huawei was veiligheid, want Google stelde dat de op Android-gebaseerde software minder veilig zou zijn dan het origineel. Huawei zou namelijk aan de slag gaan met de open-source-versie van Android (AOSP) en die bevat niet dezelfde lagen van beveiliging. 

Huawei antwoord daarop dat HarmonyOS gebruik maakt van een gloednieuw microkernelontwerp met verbeterde beveiliging en lage latency (reactiesnelheid). Deze microkernelontwerp van HarmonyOS maakt gebruik van formele verificatiemethoden om de beveiliging en betrouwbaarheid van de grond af opnieuw vorm te geven in een Trusted Execution Environment (TEE). Op die manier wil Huawei ervoor zorgen dat alle gegevensverwerking beveiligd is, vergelijkbaar met de Trusty TEE van Android. Omdat de HarmonyOS-microkernel veel minder code heeft (ongeveer een duizendste van de hoeveelheid Linux-kernel), is de kans op een aanval aanzienlijk kleiner.

4. Ecosysteem

Het Harmony besturingssysteem is zo gemaakt, dat het op verschillende apparaten kan werken. Dat is vooral interessant voor ontwikkelaars, want zo kan HarmonyOS zich automatisch aanpassen aan verschillende besturingselementen en interacties van de schermlayout, biedt het ondersteuning voor slepen en neerzetten, en geeft het een voorvertoning van de visuele programmering. Dit helpt ontwikkelaars efficiënter apps bouwen, die op meerdere apparaten kunnen worden uitgevoerd.

Wat denk jij van HarmonyOS? Gaat het project slagen of denk je dat het geen succesvol verhaal gaat worden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (5)
Bezig met laden van reacties...