Huawei HarmonyOS

Lees verder na de advertentie.
Huawei heeft zijn eigen besturingssysteem gelanceerd dat de naam Harmony heeft gekregen. Dat maakte het bedrijf recent op Twitter bekend. De software is net als Android gebaseerd op Linux, maar Huawei gebruikt zijn eigen microkernel en de ARK Compiler. HarmonyOS werd voor het eerst getoond op zijn ontwikkelaarsconferentie in China. Volgens het bedrijf kan het OS gebruikt worden voor telefoons, laptops wearables, pc’s en slimme televisies. Huawei zal Harmony eerst loslaten op laptops en wearables in 2020. Tik op onderstaande tweet om hem te openen.
Belangrijk om te melden, is dat Huawei heeft duidelijk gemaakt dat het niet van plan is om Android zomaar te vervangen door Hamony, hoewel de software wel ondersteuning biedt voor alle bestaande Android-apps. Toch zegt de Chinese gigant er wel duidelijk bij dat het Harmony zal gebruiken in het geval het niet langer toegang krijgt tot het besturingssysteem van Google.
Plan B is klaar
Huawei gaat binnenkort nog meer details over Harmony onthullen, dat blijkt uit het bericht in de tweet: “Hoe gaan we een slim ecosysteem uitbouwen voor alle scenario’s? Hoe gaan we uitdagingen aan die een toekomstig besturingssysteem voor verbonden apparaten met zich meebrengt? Zet je schrap, want binnenkort ontdek je het.”
Meteen toen de crisis rond Huawei ontstond als gevolg met het handelsverbod met de Verenigde Staten gingen de eerste geruchten rond over een eigen besturingssysteem dat Hongmeng zou heten. Het bedrijf zou namelijk niet langer gebruik meer kunnen maken van de Play Store en Google-apps door het verbod, en een alternatief voor Android was dus wenselijk.
Hoewel Huawei weer handel kan drijven met de VS, was het duidelijk dat het eigen OS er hoe dan ook zou komen. Nu HarmonyOS gelanceerd is, heeft het bedrijf dit keer wel altijd een antwoord klaar. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten die aan de basis lag voor de problemen met Huawei, woedt nog volop verder er zijn nog steeds Amerikaanse senators die maar al te graag de maatregelen ten opzichte van Huawei weer willen verscherpen.
Amerikaanse bedrijven hebben momenteel een licentie nodig om handel te voeren met Huawei, en de VS wil het uitkeren van die licenties volgens Bloomberg pauzeren, in afwachting van een beslissing die China neemt om al dan niet Amerikaanse landbouwproducten te importeren. De handelsoorlog tussen China en de VS is dus nog steeds onlosmakelijk verbonden met de Huawei-crisis, meer dan de nationale veiligheidsrisico’s die er volgens de regering Trump zouden zijn. Met de komst van HarmonyOS is Huawei’s plan B klaar en wil het zich niet langer opstellen in het oog van de storm die tussen twee wereldmachten woedt.
Eerste Harmony-telefoon?
Eerder deze week ontstond er volgens The Next Web al een gerucht dat Huawei eind dit jaar zijn eerste telefoon met Harmony op de markt zal brengen. Het is daarom goed mogelijk dat HarmonyOS wel alvast in China zal worden gelanceerd als Android-vervanger, want in Huawei’s thuisland zijn Google-diensten geblokkeerd en zou een eigen alternatief veel logischer zijn. Volgens geruchten zou het om het Mate 30 Pro-vlaggenschip gaan. Ook Honor zou volgens Reuters plannen hebben om een smart tv met de software uit te brengen, maar of we die in ook in Nederland mogen verwachten, is maar de vraag.

Een gelekte afbeelding van de Mate 30 Pro
Hoewel uit eerdere screenshots blijkt dat HarmonyOS sterk lijkt op Android, zou zo’n overstap bij ons in Nederland veel minder logisch lijken. De verkoop van Huawei-toestellen mag dan wel gegroeid zijn tijdens de crisis, maar dat komt vooral door sterke prestaties in thuisland China. In westerse landen kreeg de verkoop wel een iets grotere dreun en ook professor Tom Evens maakte aan Androidworld duidelijk dat het merk Huawei minder sterk is buiten China. We verwachten dus niet dat een HarmonyOS-telefoon dit najaar bij ons in de winkels verschijnt. Ook de West-Europese topman van Huawei, Walter Ji, maakte recent nog duidelijk aan onze redactie dat Android de voorkeur krijgt.
Reactie Huawei
Huawei lanceerde vandaag ook de nieuwste versie van zijn Android-softwareschil, EMUI 10. We vroegen aan het bedrijf of we binnenkort toestellen met HarmonyOS in Nederland mogen verwachten. “HarmonyOS is in inderdaad een plan B, dat is ook de reden dat EMUI 10 gepresenteerd is dat natuurlijk op Android draait”, zegt Huawei aan Androidworld. “EMUI 10 is (zoals bekend) gebouwd voor Android, HarmonyOS is een volledig losstaand operating system.”
We vroegen ook om een reactie over de huidige situatie rond de VS die het uitkeren van licenties bevriest. Heeft Huawei nog steeds geen garanties dat het gebruik van Android in de toekomst verzekerd is. We kregen als reactie dat op die vraag nog geen antwoord kan worden gegeven. Binnenkort volgt er meer informatie over HarmonyOS vanuit Huawei Nederland.
Veiligheid
Eén van de bezorgdheden rond het nieuwe OS van Huawei was veiligheid, want Google stelde dat de op Android-gebaseerde software minder veilig zou zijn dan het origineel. Huawei zou namelijk aan de slag gaan met de open-source-versie van Android (AOSP) en die bevat niet dezelfde lagen van beveiliging. Tik op onderstaande tweet om hem af te spelen.
Huawei stelt daarentegen in een tweet dat HarmonyOS gebruikt maakt van een geverifieerde TEE omgeving, dat staat voor Trusted Execution Environment. Een TEE is een beveiligd gebied dat deel uitmaakt van de processor en parallel loopt met het besturingssysteem. Op die manier wil Huawei ervoor zorgen dat alle gegevensverwerking beveiligd is, vergelijkbaar met de Trusty TEE van Android.
Fuchsia
Het was eerst nog onduidelijk of HarmonyOS bedoeld was voor smartphones of andere verbonden apparaten (Internet of Things), maar nu blijkt het voor beide te zijn. Huawei kiest dus de benadering van Googles experimentele Fuchsia-besturingssysteem. Dat systeem is ook zowel bedoeld als potentiële vervanger voor Android-telefoon als Chromebooks. Apps die ontwikkeld worden voor smartphones die op Harmony werken, zijn in één klap ook compatibel met pc’s en smart TV’s. Dat bespaart ontwikkelaars een hoop tijd en kosten, wat het besturingssysteem weer aantrekkelijker maakt.
Screenshots van Googles Fuchsia OS
Het was eerder al duidelijk dat Huawei een bijzondere interesse had voor Fuschsia, want hoewel het eerder stil bleef bij de meeste andere fabrikanten, ging Huawei het experimentele besturingssysteem testen op de Honor Play. Toen dit jaar verschillende software development kits (SDK’s) voor Fuchsia werden verspreid, ging Huawei ook meteen aan de slag om te testen. Enkel tijdens de periode van het handelsverbod moesten medewerkers het testen even staken.
Huawei heeft ook naar eigen zeggen een inspanning gedaan om zijn besturingssysteem sneller door middel van een ‘Deterministic Latency Engine’ en een krachtige ‘Inter Process Communication’ (IPC). Volgens het Chinese bedrijf wordt de reactietijd van apps hiermee met 25,7 procent verminderd zodat de gebruikerservaring extra soepel verloopt.
Het lijkt erop dat Huawei binnenkort nog meer details over HarmonyOS zal onthullen. We namen contact op met Huawei voor een reactie op de lancering van HarmonyOS en de toekomstplannen van het bedrijf met betrekking tot de nieuwe software. We werken dit artikel bij zodra we reactie hebben gekregen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten