De app Hue Essentials is al sinds 2017 beschikbaar in de Google Play Store, maar wist je ook dat er een app voor Android TV/Google TV is? In dit artikel kom je erachter wat je met deze versie van Hue Essentials (en ook de Android-app) allemaal kunt doen.

Lees verder na de advertentie.
Hue Essentials: achtergrond
Hue Essentials is een app waarmee je je slimme verlichting van onder andere Philips of IKEA kunt bedienen. De app bevat allerlei scènes en effecten eventueel gebaseerd op een foto. Zo kun je een disco-avond organiseren met allerlei effecten of langzaam wakker worden met kleuren die bij zonsopgang passen. Daarnaast zijn er speciale animaties te gebruiken zodat je bijvoorbeeld een open haard kunt simuleren in de woonkamer. Er is ook een Tasker-plugin en een Wear OS-app zodat je nog maar zaken kunt automatiseren en vanaf je Wear OS-smartwatch kunt bedienen.
Hue Essentials is ontwikkeld door Robert Vos en Thomas Vos. De jonge developer Thomas Vos is intussen 19 jaar en programmeert het liefst de hele dag aan alle ontwikkelingen. Uiteraard hoort hier ook de ondersteuning bij van gebruikers. Op Android is Hue Essentials de 500.000 gepasseerd: 503.000 installs, iOS 57.000 installs, Amazon 2000. Android TV heeft sinds introductie eind augustus ongeveer 20.000 gebruikers.

Hue Essentials is begonnen als Android-app in januari 2017. Oorspronkelijk werden alleen de Philips Hue-bridges ondersteund en in de loop der tijd zijn hieraan diverse andere bridges toegevoegd zoals IKEA TrÃ¥dfri, Phoscon’s deCONZ, diyHue en Philips Hue bluetooth-lampen zonder bridge. De ontwikkelingen staan niet stil en is de app sinds januari 2020 ook beschikbaar voor iOS (zonder TrÃ¥dfri). Allerlei slimme lampen via Zigbee kunnen worden toegevoegd en onder diyHue kunnen zelfs wifi-lampen van bijvoorbeeld Yeelight functioneel bestuurd worden. Verder is Hue Essentials in een vergevorderd stadium om LIFX-lampen (WiFi) te gaan ondersteunen. De introductie hiervan zal in komende weken plaatsvinden. Ondersteuning voor kerstverlichting van de Lidl is ook onderweg.
Hue Essentials: Android-app versus Android TV-app
De Hue Essentials Android-app biedt vele functies om je slimme verlichting te bedienen. Zo kan je scènes en effecten instellen aan de hand van kleurenpaletten, de bibliotheek met foto’s of je eigen foto’s. De optie Entertainment is gebaseerd op Philips Hue Entertainment en stuurt de lampen aan met programma’s als Dance Sensation of Sync. Sync synchroniseert je camera of het scherm van je telefoon met je slimme lampen. Je kunt dus bijvoorbeeld een spelletje spelen of film kijken en de lampen mee laten kleuren. Met de optie Schedules kun je bijvoorbeeld effecten activeren en deze zijn in te stellen op basis van allerlei opties zoals zonsopgang of bepaalde tijden.
Daarnaast kun je met de app slimme accessoires volledig instellen met extra functies die je niet vindt in de Philips Hue-app, zoals meerdere klikken op een enkele knop, tijdscondities, toggle, et cetera. De app kan uiteraard overweg met meerdere bridges tegelijk zonder dat je over hoeft te schakelen naar een andere bridge; alle kamers zie je dan in een enkel overzicht. De app is tevens bedienbaar via widgets, quick settings tiles en Tasker. Op je horloge met Wear OS kun je uiteraard ook enige functies gebruiken. Tizen OS-smartwatches van Samsung worden niet ondersteund.
De Android TV-app van Hue Essentials is nog volop in ontwikkeling en bevat op dit moment de basisfuncties van de Android-app. In de toekomst zullen er nog veel meer functies toegevoegd worden. Voor nu kan je er onder andere alle smart-verlichting in je huis mee bedienen. Je kunt ook scènes en effecten activeren die al op je bridge zijn opgeslagen, maar deze maken op Android TV is nog niet mogelijk. Het kunnen instellen van slimme accessoires verloopt op dit moment nog via de Android-app maar in de toekomst zal dit ook via de Android TV-app mogelijk worden.

Hue Essentials op de Chromecast met Google TV
De Android TV-app van Hue Essentials biedt met Sync momenteel ondersteuning voor Philips Hue-lampen op een Philips Hue-bridge. Sync synchroniseert de beelden van je Android TV naar je slimme verlichting. Nadat je een entertainment-ruimte hebt aangemaakt op je Android-telefoon, activeer je vanuit de Android TV-app de Sync-functie en ga je naar je favoriete app zoals Spotify of YouTube. Zodra je iets afspeelt zullen je lampen zich aanpassen aan de muziek. In de video hieronder zie je hoe dit wekt. De lampen die momenteel ondersteund worden, zoals de Play Bars, krijgen via Philips Hue Entertainment hun signaal.





Welke Android TV-apparaten zijn geschikt?
Hue Essentials voor Android TV is beschikbaar op apparaten die draaien op Android TV of Google TV. Voorbeelden zijn tv’s die draaien op Android TV zoals Sony, Philips, Mi TV’s, en mediaspelers zoals de NVIDIA Shield TV (Pro). Niet ondersteunde modellen of modellen met beperkingen zijn op dit moment zijn Mi Box 4K en de Chromecast met Google TV. De werking van de Android TV-app op deze apparaten is niet altijd even goed. Volgens Hue Essentials is de NVIDIA Shield de beste oplossing in combinatie met Sync: “Qua hardware is de NVIDIA Shield een sterke oplossing en NVIDIA biedt langere ondersteuning aan dan derden.” Hue Essentials werkt ook met LIFX-lampen via Android TV. Je kan bijvoorbeeld de LIFX Z LED-strip instellen op je Android TV via de Beta 1.15.0.
Hue Essentials is een fijne app voor smartphones, Android TV en Wear OS waarmee je nog meer uit je slimme lampen kunt halen. Gebruik jij de Android-app of Android TV-app van Hue Essentials voor de bediening van je slimme verlichting? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten