Het cyberbeveiligingsbedrijf Bitdefender heeft in de afgelopen maand meer dan 60.000 kwaadaardige Android-apps gedetecteerd. De apps waren vermomd als andere ‘echte’ apps als Netflix of als beveiligingssoftware, VPN-software en hulpprogramma’s. Wat is er precies aan de hand?

Lees verder na de advertentie.
60.000 apps bevatten adware
Bitdefender heeft maar liefst 60.000 Android-apps gedetecteerd die adware bevatten. De apps zijn gedetecteerd door middel van hun anomaliedetectiefunctie. Dit is, heel simpel gezegd, een methode die afwijkingen in onder andere gegevens kan detecteren. Dit kan worden gebruikt om eigenaardigheden op te sporen in systeemverkeer en zodoende eventuele fraude of malware kan identificeren.
Adware is verder een vorm van malware, kwaadaardige software, dat zich stiekem op bijvoorbeeld je computer, tablet of smartphone installeert. Het kan onder andere ongewenste advertenties tonen, pop-ups weergeven en jouw online gedrag tracken.
Wat voor soort apps?
Het gaat voornamelijk om apps die niet uit de Google Play Store komen, maar op websites van derden te installeren zijn. De websites worden op Google Zoeken getoond en pushen APK’s waarmee je Android-apps kunt downloaden. De websites zijn speciaal ontworpen om de adware-apps te verspreiden. Het gaat daarbij om apps die vermomd zijn als ‘echte’ apps en die worden verspreid als onder andere VPN-software, hulpprogramma’s en beveiligingssoftware. Ook zijn er voorbeelden bekend van kwaadaardige-apps die zich voordeden alsof ze Netflix waren.
Als je als gebruiker erin bent getrapt, dan wordt de app op je smartphone geïnstalleerd. Als je de app vervolgens nietsvermoedend wil openen geeft die aan dat deze niet werkt in jouw regio en krijg je de optie om de installatie ongedaan te maken. De app wordt echter niet verwijderd, maar blijf op de achtergrond werkzaam. Op de achtergrond zorgt de app er vervolgens voor dat er adware op je smartphone wordt geïnstalleerd. Hiervoor haalt de app advertentie-URL’s op. Dit levert de makers geld op. Zover bekend is dit nog het enige wat de apps doen, in theorie kunnen ze later echter ook proberen om gegevens van je te stelen.
Voorkomen is beter dan genezen
Allereerst is voorkomen beter dan genezen. We raden je aan om geen apps van sites van derden te downloaden. De Google Play Store is altijd veiliger. Installeer verder altijd de nieuwste beveiligingsupdates en zorg dat apps vanuit de Play Store automatisch worden geüpdatet.
In dit artikel lees je bovendien meer over een app welke malware op je telefoon kan detecteren. Als je merkt dat er malware op je toestel staat, dan raden we je aan om je toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor weet je zeker dat de malware echt verwijderd wordt.

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten