Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

‘Beste nieuwe betaalde Android-app’ doet helemaal niks

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
7 april 2014, 15:23
3 min leestijd

Virus Shield

Lees verder na de advertentie.

Collegasite Android Police heeft op AppBrain cijfers achterhaald over de inmiddels door Google verwijderde anti-virus-app Virus Shield. Deze app pretendeerde antivirus- en antimalwareprotectie aan te bieden. Met een enkele druk op de knop werd de bescherming ingeschakeld en zou je beschermd zijn.

Virus Shield is sinds de lancering in de Play Store op 28 maart meer dan 10.000 keer gedownload en werd vermeld bij de de beste nieuwe betaalde apps in de Play Store. Sterker nog, de applicatie stond op plek 1. De app zou tot de verwijdering met minimaal 10.000 downloads en een prijs van drie euro minimaal €30.000 hebben opgeleverd.

Wel of geen bescherming?

De app zou voorkomen dat kwaadaardige apps op je toestel worden geïnstalleerd. Daarnaast zou het real-time apps, media en documenten scannen op malware en je persoonlijke gegevens beschermen. Verder bevatte het geen advertenties en vroeg het weinig van je accu. Dat het weinig van je accu vergt, kan wel kloppen: de app doet immers niets.

Android Police heeft Virus Shield uit elkaar gehaald en ontdekte in de code dat er in de app alleen werd gewisseld van plaatjes, bescherming aan en bescherming uit. Van daadwerkelijk protectie was absoluut geen sprake. De gehele Java-code van deze app kun je op GitHub vinden.

Fraude

Hoe kun je dit soort praktijken nu voorkomen? Nou, eigenlijk niet. Er zijn wel zaken die opvallen, maar niet meteen van oplichterij getuigen. Er werd geen website van de ontwikkelaar vermeld. Het e-mailadres van de ontwikkelaar, [email protected], kwam in een zoekopdracht op Google uit op een ban op een site. Een ban vanwege oplichterij…

Android Safety Net: Google zet volgende stap in malware-bescherming Android (deel 1)

Android Safety Net: Google Play Store beschermt (deel 2)

Waarschijnlijk zijn de eerste reactie in de Play Store nep geweest en is de app sindsdien zo vaak gedownload dat het in één van de toplijsten in de Play Store werd vermeld. Virus Shield gaf de gebruiker klaarblijkelijk een gevoel van veiligheid, een schijngevoel dan. Vermoedelijk komt een groot deel van de downloads en hoge ratings van nep-gebruikers: het is mogelijk om schimmige bedrijven te betalen voor nep-beoordelingen. De app hoeft voor die nep-ratings niet echt aangeschaft te worden: wanneer de app binnen 15 minuten weer verwijderd wordt, krijgt de ‘gebruiker’ zijn geld terug. Op deze manier kunnen nep-ratings worden ingezet om in de lijst met top-stijgers te komen. 

Zoals Sander vermeldt in zijn tweedelige serie over Android Safety Net worden alle applicaties uit de Play Store gescand door Google, waardoor je een kleine kans loopt op malwarebesmetting. Maar wat nu als een app geen malware bevat en je alleen geld afhandig maakt? Mensen maken er dan achteraf melding van op sociale media en websites schrijven erover. Wanneer je iets verdachts ziet, kun je zelf in de Play Store onderaan op ‘Markeren als ongepast’ klikken en daarbij een reden en omschrijving geven. Wat Android Police heeft gedaan, is feitelijk het ontleden van een app op de werking ervan en dit gemeld bij Google met als resultaat: verwijdering van de app. Het lijkt waarschijnlijk dat Google automatisch de mensen die deze app hebben aangeschaft hun geld teruggeeft. 

Lees meer over