Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

‘Na OPPO en OnePlus kunnen ook deze telefoons in Duitsland verdwijnen’

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
8 augustus 2022, 15:34
2 min leestijd

Als gevolg van een uitspraak van een Duitse rechtbank mogen OPPO- en OnePlus-telefoons niet meer in Duitsland verkocht worden. Beide merken hebben Nokia-patenten geschonden. Er dreigt nu ook een verkoopverbod voor andere smartphonefabrikanten.

Lees verder na de advertentie.

OPPO en OnePlus verboden in Duitsland

OnePlus en OPPO hebben Nokia’s patenten voor 4G- en 5G-technologie geschonden, zo oordeelde een regionale rechtbank in Duitsland. Als gevolg hiervan mogen telefoons van OPPO en OnePlus niet meer in Duitsland verkocht worden, maar men verwacht dat de partijen alsnog een overeenkomst bereiken voordat het zover komt. Ondertussen klaagt het Finse Nokia meer bedrijven aan die onder dezelfde BBK-holding als OPPO en OnePlus vallen, meldt Winfuture, en dat zijn Vivo en Realme.

BBK Electronics zou 2,50 euro per verkochte smartphone moeten betalen om gebruik te kunnen maken van de 5G-licentie van Nokia. Er is wel een groot probleem, want volgens de Duitse wet zouden OPPO, OnePlus, Vivo en Realme een wereldwijde licentieovereenkomst moeten sluiten met Nokia.

In Duitsland is het marktaandeel van de BBK-merken ruim 20 procent. Van de ongeveer 200 miljoen smartphones die door OPPO wereldwijd worden verkocht, komen er slechts twee miljoen (1 procent) op de Duitse markt terecht. Willen ze op de Duitse markt actief blijven, dan zal BBK onderden miljoenen euro’s aan licentiekosten moeten betalen. Die kosten moeten dan op de een of andere manier verrekend worden en meestal is de consument daar de dupe van.

Rechtszaken in West-Europa

Ondertussen is Nokia in meerdere landen rechtszaken aan het uitvechten. Het gaat om Frankrijk, Spanje, Finland, Zweden, Nederland en Groot-Brittannië. Volgens Winfuture dreigen de merken OPPO, OnePlus, Vivo en Realme volledig van de West-Europese markt te verdwijnen, als Nokia als in het gelijk wordt gesteld. Voor apparaten die al zijn verkocht, stelt BBK dat de “producten nog steeds zonder beperkingen kunnen worden gebruikt”.

Vaak volgt er, na een verkoopverbod, alsnog een akkoord tussen de partijen. Komen ze er gezamenlijk niet uit, dan verdwijnen de telefoons soms voor lange tijd uit de handel. Sommige fabrikanten zijn door het intrekken van licenties bijna helemaal van de wereldwijde smartphonemarkt verdwenen.

Bedankt voor de tip, Lek Hang Lam!