Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Nederlandse consumentenorganisatie klaagt Google aan om dataverwerking Android

Laura Jenny
Laura Jenny
8 april 2024, 9:08
2 min leestijd

De Nederlandse Stichting Massaschade & Consument start een rechtszaak tegen Google.  Het stelt dat de dataverwerking van Android niet in orde is. Nederlandse Android-smartphones zouden systematisch grote hoeveelheden info over toestelgebruik naar Google doorsluizen. Ook als je privacy-opties hebt ingeschakeld, stelt de stichting.

Lees verder na de advertentie.

Privacyprobleem Android

“Zelfs met de meest privacyvriendelijke opties ingeschakeld kan niet worden voorkomen dat gebruikersdata op de servers van Google belanden. Dit is voor Android-gebruikers niet duidelijk, laat staan dat ze hiervoor toestemming hebben gegeven”, aldus Stichting Massaschade & Consument. Het gaat ook niet om iets dat lang geleden voorkwam, want het onderzoek dat hierover werd verricht draaide om 2022 tot 2024. 

Het schakelde een team experts in die verschillende Android-telefoons kochten en controleerden waar het dataverkeer zoal naartoe ging via een Nederlandse server. De Google Play Services draaien altijd op de achtergrond en kunnen niet worden uitgeschakeld of verwijderd. “Deze processen registreren continu wat er op en rondom de telefoon plaatsvindt. Zo wordt met Google gedeeld welke apps iemand gebruikt, producten er besteld worden en zelfs of gebruikers liggen te slapen.” Iets wat volgens de stichting in strijd is met menig Nederlandse én Europese regel om de consument te beschermen.

Massaclaim tegen Google

De stichting eist dat Google grote privacywijzingen doorvoert aan Android en het bovendien mogelijk maakt voor mensen om volledig opt-out te kiezen voor het versturen van data, zodat je echt kunt uitschakelen dat er geen data van je toestel naar Google gaat als je dat niet wenst. Dat is niet het enige: het wil een schadevergoeding namens alle Nederlanders die tussen mei 2018 en nu een Android-toestel hebben gebruikt: naar schatting 9 miljoen mensen.

“De data die we dagelijks met ons smartphonegebruik produceren, bieden een haarschelp beeld over onze voorkeuren en tijdsbesteding.” zegt Lucia Melcherts, voorzitter van stichting Massaschade & Consument. Lucia meent dat je belgescheidens, appgebruik en actuele locatie niet voor andermans ogen bedoeld zijn en dat dit beleid van Google schadelijk is. Het wijst er bovendien op dat het echt heeft gekeken naar unique identifiers: data waaruit kan worden herleid dat het om jou gaat. 

Stichting Massaschade & Consument heeft Google gedagvaard en het onderzoeksrapport aan de rechtbank overhandigd. Heb je vanaf 2018 een Android-toestel gebruikt, dan kun je je aanmelden voor de actie. Dit is op basis van no cure no pay.

Lees meer over