Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Omstreden cameradatabase van de politie groeit flink

Laura Jenny
Laura Jenny
24 februari 2024, 16:00
2 min leestijd

Camera in Beeld is een platform waarop je als burger de camerabeelden van je thuiscamera’s kunt delen. Denk aan een Ring videodeurbel of een Eufy beveiligingscamera in de tuin. Dat blijkt flink te worden gedaan: de database bestaat nu uit 236.286 bedrijfscamera’s, 22.849 publieke camera’s en maar liefst 69.407 persoonlijke camera’s. Hiermee heeft de politie 328.542 camera’s tot haar beschikking, wat een stijging is van 14.341 stuks, schrijft Tweakers.

Lees verder na de advertentie.

Camera in Beeld

Gemiddeld genomen kwamen er in 2023 meer dan 1.000 particuliere camera’s bij. Dat is flink wat, zeker omdat de database niet geheel onomstreden is. Het probleem is vooral dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat je je camera op de openbare weg richt, maar tegelijkertijd zijn dat vaak wel de beelden waar de politie veel aan heeft, om bijvoorbeeld een vluchtroute te bepalen of misschien zelfs beelden van een misdrijf zelf. Enerzijds adviseren overheidsinstanties zoals de Autoriteit Persoonsgegeven om je camera niet op de openbare weg te richten, anderzijds wil de politie die beelden toch ook weer wel. 

Het is wel je eigen keuze of je je aansluit bij de Camera in Beeld-database. Je hoeft het niet te doen, dus als jij de beelden van je smarthomecamera’s voor jezelf wil houden, dan kan dat gewoon. Je kunt er ook voor kiezen om pas als je hoort over een misdrijf in je buurt je camerabeelden te bekijken en te delen met de politie. Wel weet de politie dat camera’s geregistreerd in Camera in Beeld tot jouw huishouden behoren, mede doordat je ze aan moet melden met je DigiD.

Beelden opvragen

Het is overigens niet zo dat de politie een soort feed krijgt van je camerabeelden, zeker niet. Het is alleen dat wanneer er inderdaad in jouw buurt een misdrijf wordt gepleegd, agenten de beelden bij je kunnen opvragen omdat je in de database bekend bent (of eigenlijk: je buitencamera’s). Op die manier kun je helpen bij het oplossen van dit misdrijf. Het maakt je geen agent, maar wel een heel behulpzame burger.

Wat vind jij van de Camera in Beeld-database? Is het goed, of werkt het toch juist privacyproblemen in de hand? Deel het nu in de reacties.