Een nieuwe WhatsApp-bèta bevat een aanwijzing over hoe Meta zich voorbereidt om te voldoen aan de Digital Markets Act van de EU, die chatinteroperabiliteit met andere diensten zal vereisen. Met andere woorden: je kan de app technisch gezien gebruiken met andere diensten, meldt WABetaInfo.

Lees verder na de advertentie.
WhatsApp gaat nu samenwerken met iMessage?
Een WhatsApp-update voor Android-bèta (versie 2.23.19.8) die vandaag uitkwam, bevat een nieuw scherm genaamd “derde partij chats”, aldus WABetaInfo. Op dit moment is het scherm nog niet functioneel en niet toegankelijk voor gebruikers, volgens WABetaInfo. Maar de titel is een sterke aanwijzing dat dit waarschijnlijk de eerste stap is om de versleutelde berichtenapp van Meta open te stellen voor cross-platform compatibiliteit. Om welke diensten het gaat is nog niet bekend, maar in alle eerlijkheid: het werd eens tijd.
De bètaversie komt slechts enkele dagen nadat de Europese Commissie heeft bevestigd dat WhatsApp-eigenaar Meta voldoet aan de definitie van een ‘poortwachter’ onder de Digital Markets Act (DMA) van de EU, die communicatiesoftware zoals WhatsApp tegen maart 2024 verplicht om interoperabel te zijn met berichtenapps van derden. WABetaInfo tweette een screenshot van het scherm:
Het doel van de DMA, zoals uiteengezet in de FAQ van de Europese Commissie over de wet, is om poortwachters “te weerhouden van het opleggen van oneerlijke voorwaarden” en om “de openheid van belangrijke digitale diensten te waarborgen”. Naast het voorschrijven dat berichtenapps moeten samenwerken, vereist de DMA dat poortwachters, onder andere, gebruikers in staat stellen om vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen of alternatieve app stores te gebruiken. Het zogenoemde ‘side loaden’ wordt dus theoretisch gemeengoed.
Iedereen vist in de vijver
Zowel Meta als Microsoft plannen hun eigen mobiele app stores als reactie op de DMA. De Europese Commissie onderzoekt of Apple’s iMessage en Microsoft’s Bing-zoekmachine, Edge-browser en advertentieservice voldoen aan de eisen van de nieuwe regelgeving.
Het doorvoeren van de regel kan wel even duren. Bedrijven worden vooralsnog niet op de hielen gezet, maar verwacht volgend jaar zeker flinke updates waarmee de EU gerustgesteld wordt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten