Android en updates

Lees verder na de advertentie.
Android en updates gaan niet hand in hand. In de beginjaren van Android waren updates een grote ramp, nu zijn updates nog steeds een ramp. Het grote nadeel van Android is dat er zoveel verschillende toestellen, van zoveel verschillende fabrikanten met zoveel verschillende prioriteiten zijn.
Voor de vlaggenschepen zien we vaak wel relatief snelle updates. Nog niet snel genoeg, maar we zien wel updates. Vaak grote milestone-updates (grote update naar nieuwe versie) en de meeste fabrikanten zijn ook al aan de slag gegaan met de beveiligingsupdates die maandelijks worden uitgerold.
Dit laatste ontstond na het Stagefright-lek in Android in 2015. Door een kleine paniekaanval werd er door Google besloten maandelijks beveiligingspatches uit te brengen en die te verspreiden onder de fabrikanten zodat toestellen sneller geüpdatet konden worden. Voorheen werd er vaak gewacht tot grote milestone-updates met het doorvoeren van beveiligingspatches.
Als we kijken naar de distributiecijfers van Android die Google maandelijks uitbrengt zien we dat er nu 1,2% van de toestellen op Android 7.0 Nougat of hoger draait. Deze versie is – ik heb het even opgezocht – op 22 augustus officieel uitgebracht door Google. Dat wil dus zeggen dat we na 197 dagen slechts 1,2% van de toestellen geüpdatet hebben…
Update-geil
Maar waarom zijn Android-gebruikers dan update-geil als de updates zo slecht beschikbaar zijn? Misschien is dat wel de reden, door de slechte beschikbaarheid.
Op Androidworld verwelkomen we maandelijks ruim één miljoen unieke bezoekers, een grote community met mondige lezers. Wij krijgen wekelijks veel mailtjes, social-berichten en reacties over updates. Als er updates uitgesteld worden zijn mensen teleurgesteld, als updates voor andere toestellen komen, zijn mensen teleurgesteld dat het niet voor hun toestel is. Worden updates wel uitgerold, dan zijn mensen teleurgesteld dat het zo lang heeft moeten duren.
Het lijkt er een beetje naar toe te gaan dat het vrij weinig uitmaakt welke updates er uitgerold worden, als er maar updates zijn. Met maandelijks beveiligingsupdates (ja dat vind ik belangrijk), andere verbeteringen, bugfixes, maar liefst natuurlijk grote milestone-updates.
Misschien moet er een fabrikant opstaan die wekelijkse updates uitbrengt, ook al wordt alleen maar de kleur van icoontjes aangepast. Mocht een fabrikant deze belofte waar kunnen maken, dan verwacht ik dat er veel klanten over zullen stappen alleen maar door het feit dat er veel updates worden uitgerold.
De updategeilheid van Android-gebruikers is goed te verklaren. Apple-gebruikers hebben hier minder last van, de update wordt voor iedereen (ook voor smartphones van vier jaar oud), gewoon beschikbaar gesteld. Ja, de servers van Apple hebben het de eerste uren logischerwijs wat zwaar, maar je hoeft geen maanden, jaren of misschien oneindig te wachten. Ja, dit is appels (?!) met peren vergelijken, maar het kan dus ook anders…
Voordat iedereen mij nu aan gaat raden een iPhone te kopen, nee, dat wil ik niet. Maar ik wil wel snellere updates. Nu gebruik ik de laatste maanden een Google Pixel XL en heb ik weinig te klagen. Maar eigenlijk kan het niet dat de Samsung Galaxy S7, om maar even een populair toestel te noemen, 192 dagen moet wachten op een grote update (en dan heb ik het niet eens over Android 7.1, die ook alweer een paar maanden beschikbaar is).
Veel verbetering mogelijk…
We kunnen eigenlijk wel concluderen dat er veel verbetering mogelijk is. Mijn voorstel: fabrikanten ga standaard-Android gebruiken. Dan geven wij je twee maanden de tijd om deze klaar te maken en te testen voor alle devices en certificeren bij de verschillende providers om vervolgens de smachtende gebruikers blij te maken met een snelle update. Of breng misschien wekelijkse (niet altijd even zinnige) updates uit, gegarandeerd dat veel mensen zullen overstappen.
Nu weet ik dat standaard-Android voor de meeste fabrikanten niet zal gaan gebeuren. Merken willen zich onderscheiden, eigen toevoegingen doen en gebruikers aan het toestel/merk binden. Maar ik mag ook dromen toch?
Begrijp me niet verkeerd, maar ik irriteer me mateloos aan het uitblijven van updates. Hetgeen weer reacties uitlokt, die weer tot irritaties leiden. Het is een vicieuze cirkel van updategeile Android-gebruikers en ja, daar ben ik er ook één van.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten