Nederland is het eerste Europese land dat een waarschuwingssysteem gaat ontwikkelen samen met autofabrikanten en navigatiediensten. Dit waarschuwingssysteem moet automobilisten waarschuwen als er een hulpdienstvoertuig een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. Deze technologie is vanaf 2025 in de hele Europese Unie verplicht.

Lees verder na de advertentie.
Wie werken er aan mee?
Het initiatief van de autofabrikanten en navigatiediensten krijgt de naam Safety Priority Services (SPS) en de onderstaande partijen werken er aan mee. Zij gaan de verzamelde data uitwisselen met Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW)
- ANWB
- Be-Mobile
- Hyundai
- Inrix
- Kia
- TomTom
Gebruik je een van deze apps of heb je een van deze auto’s, dan kan je in de binnenkort via het navigatiesysteem of via de smartphone een waarschuwing krijgen. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat hoopt data meer bedrijven zich bij het initiatief zullen aansluiten.
Flitsmeister waarschuwt autobestuurders al jarenlang voor ambulances en vermoedelijk gaat het bedrijf ook meewerken aan SPS. Flitsmeister is namelijk onderdeel van Be-Mobile.
Waar gaat het systeem voor waarschuwen?
Het navigatiesysteem in je auto of de app op je smartphone waarschuwt je voor naderende ambulances. In de melding staat welk voertuig eraan komt en van welke kant. Later dit jaar worden politieauto’s en brandweerwagens toegevoegd.
Het waarschuwingssysteem zal op termijn uitgebreid worden met meldingen over de volgende gevaarlijke situaties op de weg:
- Spookrijders
- Staart van een file
- Obstakels op de weg
- Wegwerkzaamheden
- Weginspecteurs van Rijkswaterstaat die langs de weg staan
- Afgesloten rijstroken (rood kruis)
- Glad wegdek
- Weersomstandigheden die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen
- Informatie over de maximum snelheid
Het systeem kan in de toekomst mogelijk ook routeadviezen geven om gevaarlijke in het verkeer situaties te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het schoolzones. Automobilisten zouden advies krijgen om een andere route te nemen op de tijden dat er veel kinderen in zo’n zone op straat lopen.
Volgens Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gebruikt inmiddels 98 procent van de automobilisten digitale informatie onderweg, meldt het AD: “Uit proefprojecten blijkt dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen.”
Ben je blij dat deze functie er aankomt? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten