5G-uitbreiding

Lees verder na de advertentie.
Proximus was de eerste Belgische provider die is begonnen met de uitrol van zijn 5G-netwerk. Sinds 1 april konden klanten ik 30 gemeenten gebruikmaken van het 5G-netwerk, dat Proximus baseert op bestaande 4G-frequenties. Zowel Orange als Telenet bestempelde het netwerk als ‘5G light’, omdat de snelheidsverschillen beperkt zijn ten opzichte van het bestaande 4G-netwerk. Verder hebben de providers aangegeven zich te willen focussen op industriële toepassingen: Orange heeft een pilot in de haven van Antwerpen lopen met een privaat 5G-netwerk, terwijl Telenet samenwerkt met een VR-speelhal in Hasselt.
Proximus’ 5G-netwerk uit België, zoals het er eerder voorstond, beeld: Proximus
Na de uitrol van het 5G-netwerk bleef het voor korte tijd stil vanuit Proximus. Op vrijdag maakte het bedrijf echter bekend zijn 5G-netwerk te hebben uitgebreid naar ‘26 nieuwe steden’. Proximus heeft wel laten weten dat het netwerk niet het gehele geografische grondgebied van de steden dekt. Per gemeente heeft Proximus, naar eigen zeggen, één mastlocatie voorzien van een upgrade om met de 5G-technologie om te kunnen gaan. Het gaat onder andere om de stadscentra van Antwerpen, maar ook Gent en kleinere Vlaamse gemeenten kunnen voortaan (deels) van het 5G-netwerk genieten.
Tegenstanders
Proximus heeft het specifiek over de uitrol van het 5G-netwerk in de Vlaamse deelstaat. In Wallonië is de uitrol van het vernieuwde telecomnetwerk tijdelijk stilgelegd en zelfs teruggedraaid. Proximus zou immers ‘geen overleg hebben gepleegd met de gemeenten over de uitrol’. In slechts 4 steden is het 5G-netwerk nog operationeel. Wel heeft de telecomoperator ambities om het 5G-netwerk in de zuidelijke helft van België aan te leggen. Er is geen zicht geboden op een eventuele tijdlijn voor de voortzetting van het 5G-netwerk. Onbekend is of de steden onderzoek willen naar de veiligheid van het 5G-netwerk.
Voorlopig blijven Proximus-klanten vooral nog genieten van het 4G-netwerk
Voorlopig zit een grootschalige uitrol van het 5G-netwerk ook nog niet in de pijplijn. Een veiling voor de 5G-frequenties staat immers nog niet op de planning. Wel heeft het BIPT een tussenoplossing getoond, in de vorm van tijdelijke 5G-frequenties. Op een later moment volgt de veiling, zodat frequenties op de lange termijn voor providers beschikbaar komen. Daarmee verschuift het BIPT een langlopend probleem tussen Vlaanderen, Wallonië en de Federale overheid met betrekking tot de inkomsten uit de veilingen: Sven noemde het probleem eerder een ‘ordinaire centenkwestie’.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten