Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Proximus en Orange gaan samenwerken voor aanleg 5G-netwerken

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
26 november 2019, 9:15
2 min leestijd

Toegangsnetwerk

Lees verder na de advertentie.

Proximus en Orange: het zijn bedrijven die je niet zo snel samen ziet werken. Toch lijkt de komst van de 5G-apparatuur, voor een omslag te zorgen. Eerder in 2019, kondigde de twee bedrijven al aan de krachten van elkaar te willen benutten in een ‘joint venture’. Beide bedrijven vormen daarbij samen één nieuw bedrijf; voor klanten zal er niks veranderen, Proximus en Orange blijven als concurrenten van elkaar opereren. In de joint venture, werken de bedrijven samen aan het onderhouden en het opzetten van mobiele toegangsnetwerken, daaronder vallen de zendmasten en infrastructuur.

5G-netwerken, bestaan uit een raster van een groot aantal zendmasten

Op het moment van schrijven, hebben beide providers allebei een losstaand netwerk. Het opzetten van zo’n toegangsnetwerk met de bijbehorende infrastructuur en zendmasten, is niet goedkoop. De samenwerking kan als een oplossing gezien worden voor twee factoren: enerzijds wordt het voor de bedrijven goedkoper om hun mobiele netwerken te onderhouden. Anderzijds helpt het de providers bij de uitrol van toekomstige 5G-netwerken. Ze kunnen namelijk hun krachten (en de investeringen), bundelen bij het huren van locaties voor zendmasten en het aanleggen van de benodigde infrastructuur.

Samen uitbuiten

Voor een concreet beeld: als je in de toekomst op het 4G- of 5G-netwerk van Orange of Proximus zit, dan maak je gebruik van zendmasten en infrastructuur dat in bezit is van de joint venture. Vaak is het nu zo, dat bedrijven de ‘zendlocaties’, met elkaar delen. Dat doen ze meestal in samenwerking met Telenet. Juist dat bedrijf gaf eerder aan de joint venture te willen betreden. Inmiddels is de wind gaan liggen, zo gaf Telenet-CTO Micha Berger, aan op 26 september. Vooral met de komst van 5G, is zo’n samenwerking handig. Het toekomstige ‘5G-netwerk’, vereist immers (veel) meer zendmasten.

De bedrijven werken ook samen voor bestaande netwerken, zoals de eigen 4G-netwerken

Veel van de antennes zullen zelfs opgehangen moeten worden aan lantaarnpalen, omdat 5G slechts een kort bereik kan behalen. Alhoewel er voldoende lantaarnpalen zijn, lopen de kosten dan al snel op en is zo’n samenwerking de perfecte uitkomst. Volgens de joint venture, zou de samenwerking ook nog eens tot een energiebesparing van 20 procent leiden. Met één netwerk voor twee providers, zijn de verwachtingen al hooggespannen. Kunnen de twee providers hun verhaal waarmaken over een sneller en stabieler netwerk? Vermoedelijk zullen we dat tegen de tijd dat 5G gaat uitrollen al gaan merken.

Lees meer over