Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Proximus en Orange moeten wachten met delen van mobiele netwerken

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
15 januari 2020, 10:00
2 min leestijd

Proximus en Orange

Lees verder na de advertentie.

Een joint venture op de Belgische telecommarkt: je zou er niet direct aan durven denken. Toch is het een idee dat inmiddels vertaald wordt naar de werkelijkheid. Proximus en Orange lieten in 2019 weten samen te willen werken aan een ‘gezamenlijk mobiel (5G) netwerk’. Voor de samenwerking zou een joint venture worden opgezet, waar ieder bedrijf een aandeel van 50 procent in zou krijgen. Een klacht van Telenet bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), zorgt er mogelijkerwijs voor dat het project een hoop vertraging op zal lopen: het Mededingingscollege heeft besloten dat de twee partijen (een deel) van hun plannen voorlopig moet schorsen – in elk geval tot 16 maart 2020.

Proximus en Orange zouden samenwerken voor hun 4G- en 5G-telecomnetwerken

Met de uitspraak van de BMA, is het voor Proximus en Orange nog wel toegestaan om personeel bij de organisatie van de joint venture te betrekken – daarbij zijn de telecomproviders verplicht om te waken voor het aangaan van definitieve overeenkomsten. Het aanschaffen van telecomapparatuur is nog toegestaan, aldus de mededingingsautoriteit. Een volledige schorsing, zoals aangevraagd door Telenet, staat niet op de planning. Vanwege de mogelijk “positieve effecten van de samenwerking” en het langdurige onderzoek van de Auditoraat, zou het volgens de autoriteit niet proportioneel zijn om het project een strop toe te leggen. Proximus en Orange moeten 9 maart verdere uitleg bieden.

Snellere 5G-uitrol

Proximus en Orange besloten een joint venture op te zetten om de uitrol van mobiele netwerken in de nabije toekomst te kunnen versnellen. Ze claimen dat ze door het delen van masten, antennes en basisstations, sneller en goedkoper hun mobiele netwerken aan kunnen leggen. Beide aspecten zijn voordelig voor de consumenten, aldus de providers. Naast de aanleg van 5G-netwerken, wordt er ook gesproken over toekomstige onderhoudsplannen van het huidige 4G-netwerk. 5G zal immers voor een lange tijd naast 4G blijven bestaan – vergelijkbaar met het bestaan van 3G (H/H+) en 2G (E) op de huidige telecommarkt. Telenet was sinds het begin tegen een samenwerking van de providers.

Samen zouden de bedrijven ‘sneller een 5G-netwerk uit kunnen rollen’

Volgens Telenet zou de samenwerking middels een joint venture kunnen zorgen voor ontwrichting in de dun gezaaide Belgische telecommarkt. Eerder gaf Telenet nog aan het samenwerkingsverband tussen de providers te willen betreden. Niet veel later liet de provider weten toch niet samen te willen werken met Proximus en Orange. Waar het schip zal stranden, is nog onbekend. Uiterlijk op 9 maart moeten de twee laatstgenoemde bedrijven informatie aanleveren over hun gesprekken met de BIPT – voornamelijk met betrekking tot de houding van de Belgische telecomwaakhond. Vinden jullie het disproportioneel dat de schorsing wordt opgelegd? Laat het ons weten in de reacties.

Lees meer over