Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

We leggen uit hoe je het activeert

Activeer nu Routines voor Google Assistent in België [Exclusief]

· 09-07-2020 16:06

In Nederland werkt Google aan de Routines-functie voor Google Assistent. Je kan die nu al activeren en beheren via een omweg, maar de functie zit schijnbaar nog in een testfase.

Routines Google Assistent

Google Assistent bevat al jarenlang een handige functie waarmee je zelf gepersonaliseerde commando's kan geven aan de Google Assistent. Je kan zo bijvoorbeeld bepaalde slimme lampen activeren met een eigen commando en tegelijk muziek afspelen.

De 'Routines'-functie, zoals die heet, was tot voor kort niet beschikbaar als je je telefoon met de Nederlandse taal gebruikt. Wat al wel beschikbaar was, bij ons  is 'Mijn dag' waarmee je dagelijks een informatief praatje kan krijgen met het laatste nieuws, je agenda en je route naar het werk. We zeiden 'tot voor kort', want onze tipgever Marc heeft nu aan Androidworld laten weten dat je nu alvast Routines kan instellen.

Zo activeer je het

Alles wijst erop dat de functie nog niet geheel klaar is, want je kan Routines nog niet terugvinden in de instellingen van de Google Assistent of in het startscherm van de Google Home-app. Toch kan je wel je Routines maken en beheren via een commando aan de Assistent. Zeg daarvoor "Hey Google, routines" en vervolgens kan je op het radaricoontje tikken om toegang te krijgen tot je Routines.

Beeld van de functie

Van daaruit kan je zelf een reeks standaard momenten voor Routines instellen zoals een 'Goedemorgen'- of 'Bedtijd'-routine. Je vindt die onder het kopje 'Vooraf gedefinieerd'. Er zijn ook Routines voor wanneer je van huis vertrekt, naar het werk rijdt of op weg bent naar huis. Je kan zelf kiezen welk commando je bij elk van die situaties geeft en welke acties de Assistent moet uitvoeren. Zo wil je bijvoorbeeld dat de lichten worden uitgedaan en dat de muziek stopt als je het huis verlaat.

Je eigen Routines maken

Naast die standaard dingen kan je ook zelf routines maken voor allerlei situaties. Tik dan bovenaan op 'Een routine toevoegen' Je moet onder 'Wanneer' vervolgens kiezen op welk moment de functie moet worden uitgevoerd. Dat kan enkel en alleen zijn als je een commando uitvoert, maar Routines kunnen ook werken op specifiek tijdstip en een dag van de week.

Daarnaast moet je natuurlijk een actie toevoegen dat de Assistent moet uitvoeren, en daarvoor tik je op 'Actie toevoegen'. Je kan zelf een actie intypen, maar je kan ook zelf een actie selecteren uit een lijst met mogelijkheden. Je Assistent kan dan een bericht versturen, een melding omroepen via je slimme speakers, smarthome-apparaten bedienen, informatie beiden over allerlei onderwerpen, een specifieke spraakreactie geven of je telefoon bedienen. In bepaalde gevallen moet je een actie ook specificeren door op het tandwieltje ernaast te tikken. Als je klaar bent met het instellen van de acties, tik je op 'Toevoegen'. Je kan uiteraard meerdere acties aan één Routine koppelen om zo een aaneenschakeling van taken te maken.

Als laatste kan je er optioneel voor kiezen om na je acties media af te spelen. Tik onderaan op 'Media toevoegen'. Je kan dan onder andere muziek, podcasts of nieuws laten afspelen, en als je klaar bent tik je weer op 'Toevoegen'. Tot slot kan je op 'Opslaan' tikken om je Routine te bewaren. Ze is nu klaar voor gebruik.

Beschikbaarheid

Vorig jaar was er al even sprake dat Routines nu in België werkt, maar toen bleek het om een loos alarm te gaan. Gebruikers kregen enkel de Nederlandse interface te zien, maar de Routines zelf werkten nog niet. Hier op de redactie konden we via deze weg Routines instellen op onze telefoon en we konden ze ook activeren met de Google Assistent op smart speakers, slimme schermen en onze smartphones. Als je een telefoon hebt die werkt met Android 6.0 Marshmallow of een recentere versie kan je van de functie gebruikmaken.

Beeld van de functie

Als je een routine uitvoert, kan je die ook met een druk op de knop aanpassen

Google Nederland maakte eerder in februari al bekend dat Routines binnenkort naar meer landen komt, en het lijkt erop dat Google de functie binnenkort breed gaat uitrollen. Hoewel je nu alvast met Routines aan de slag kan, is de functie dus nog niet zichtbaar in de Assistent-instellingen en de Google Home-app. In een reactie zei Google aan Androidworld dat er voorlopig nog geen nieuws is over Routines.

Kan jij Routines laten werken op jouw Apparaten die met Google Assistent werken? Ga jij nu volop Routines instellen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Bedankt voor de tip, Marc!

De nieuwste artikelen over Google

'Google wil dat Samsung de Assistent nu boven Bibxy verkiest'

5 apps die muzieknummers herkennen, welke is voor jou geschikt?

Dit zijn onze 8 favoriete weerbericht-apps in 2020

Google rolt Routines voor Google Assistent uit in Nederland

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (52)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...