Design en bouwkwaliteit

Lees verder na de advertentie.
Het ontwerp van de Sony WH-1000XM3 is zeker nog goed te herleiden naar de vorige twee generaties. Desondanks zijn er natuurlijk genoeg veranderingen aangebracht die hem toch een stukje mooier hebben gemaakt. De headset is grotendeels gemaakt van hard en zacht plastic, terwijl de WH-1000XM2 bestond uit een combinatie van hard en lederachtig plastic. Daarbij is er nu ook subtiel koper aangebracht bij de microfoontjes die het achtergrondgeluid regelen en ook de merknaam is in koper. Vooral de zwarte versie ziet er hierdoor veel minder zakelijk uit en eigenlijk zelfs wel een beetje stoer.
Opgemerkt moet worden dat ondanks de koptelefoon vooral uit plastic bestaat, hij toch hoogwaardig aanvoelt. Het enige nadeel dat ik heb kunnen vinden, is dat er soms vegen op de oorschelpen te zien zijn wanneer je het aanraakt – waar je niet aan ontkomt omdat je de muziek bedient met touch op de oorschelp. Dit was niet bij de vorige generatie het geval, omdat de oorschelpen daarvan bestonden uit lederachtig plastic, en die van de WH-1000XM3 uit zacht plastic.
Gebruik
Op de hele headset zijn maar liefst 2 knoppen te vinden, de powerknop en de NC/Ambient knop. Met de laatstgenoemde kun je de achtergrondgeluidsonderdrukking regelen met een keuze uit drie verschillende standen: Noise-Cancelling, Ambient Sound en Ambient Sound Control off. Eigenlijk spreken alle drie de modi voor zich. De Noise-Cancelling-stand zorgt voor het onderdrukken van achtergrondgeluiden, Ambient Sound zorgt ervoor dat geluid van buitenaf juist wel doorkomt via de microfoontjes in de oorschelpen en de derde stand schakelt elke vorm van achtergrondgeluidscontrole uit. Deze standen kun je nog veel geavanceerder regelen door middel van de app, maar daar kom ik later op terug.
Verdere controle heb je door touchbewegingen te maken op de rechter oorschelp. Een veeg naar rechts brengt je naar het volgende nummer, naar links om het vorige nummer af te spelen, swipe naar boven om het volume te verhogen en naar beneden om het volume te verminderen. Met dubbelklik pauzeer je het nummer en door nogmaals dubbel te klikken speel je hem weer af. Hoewel er mensen zijn die kritiek hebben hierop, vind ik dat dit allemaal erg goed en simpel werkt.
Je kunt ook je hele hand op de oorschelp houden om zo de muziek te dimmen en Ambient Sound tijdelijk op het hoogste niveau te zetten. Hierdoor kun je direct alles om je heen horen zonder dat je eerst je muziek op pauze hoeft te zetten en de NC/Ambient-knop moet gebruiken. Haal je je hand er weer af, dan speelt je muziek verder af op hetzelfde volume en in dezelfde N/C-stand als waarop je je muziek voorheen aan het luisteren was. In het promotiefilmpje van Sony gebruikt de acteur deze functie om in gesprek te gaan met een persoon, maar hiervoor gebruik ik het zelf niet, omdat ik dit gewoonweg asociaal eruit vind zien. Het is wel erg handig om te gebruiken als je bijvoorbeeld snel de omroep op een treinstation wilt horen.
Draagcomfort
De grootste vooruitgang die Sony heeft geboekt bij de 3e generatie ten opzichte van de vorige, is op het gebied van draagcomfort. Het kussen in de hoofdband is een stuk dikker geworden, aangezien er meerdere klachten waren dat de WH-1000XM2 na een tijd niet meer lekker voelde op de bovenkant van het hoofd, waar ikzelf echter nooit last van heb ondervonden. Daarnaast zijn de oorschelpen groter en dieper gemaakt voor mensen onder ons waarvan de oren te groot waren voor de vorige generatie (ook hier heb ik me niet in kunnen vinden, maar mijn oren zijn vrij klein). Tot slot is er een andere grote verandering aangebracht, en dat is het gewicht. Dit is met 20 gram verminderd en zorgt voor een opmerkelijk beter draagcomfort. Al met al zit de headset nu een stuk lekkerder en verminderd het comfort niet, ook niet als je hem al urenlang ophebt.
Geluid
De Sony WH-1000XM3 heeft een zeer goede geluidskwaliteit en blinkt voornamelijk uit in de ondersteuning van diverse codecs. Zo kun je Hi-Res muziek luisteren via bluetooth en klinkt dit erg goed als je via de bijhorende app ‘voorkeur voor geluidskwaliteit’ instelt. Dan zal de codec naar LDAC worden veranderd, afhankelijk van of je apparaat dit ondersteunt. Andere codecs die de headset ondersteunt zijn SBC, AAC, aptX en aptX HD, een heleboel dus. Ondanks je wel degelijk verbetering in geluidskwaliteit hoort als je Hi-Res audio luistert met LDAC in plaats van SBC (de standaard codec die stabieler is), moet ik zeggen dat ik dit zelf eigenlijk nooit doe, en dit heeft twee redenen.
Ten eerste luister ik eigenlijk al mijn muziek via Spotify waarop je geen Hi-Res muziek kan luisteren en het daarom dus maar weinig zin heeft om op LDAC te luisteren. De kwaliteit van de muziek op Spotify, maar ook op verreweg het leeuwendeel van andere audio- en media-apps is niet hoog genoeg om echt een opvallend verschil te kunnen horen tussen verschillende codecs. Wil je echt veel verbetering horen, dan moet je dus eerst aan hoge resolutie muziek komen en dat is het mij als niet-audiofiel simpelweg niet waard.
Ten tweede kun je niet meer de equalizer in Sony’s Headphones Connect-app gebruiken wanneer je op andere codecs dan SBC luistert. Dit vind ik ook een groot nadeel, omdat naar mijn beleving de bas net iets te weinig aanwezig is, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Ik vind het geluid zelf aanzienlijk beter wanneer ik de bas met 75% omhoog heb geschroefd en dat is dus ook een grote reden voor mij om in de app niet de voorkeur te geven aan hoge geluidskwaliteit, maar aan een stabiele verbinding.
Noise-Cancelling
Hetgeen waar de high-end bluetooth headsets van Sony het meest bekend om staan, is ongetwijfeld de Noise-Cancelling. De vorige generatie werd door velen gezien als de bluetooth headset met zo’n beetje de beste Noise-Cancelling die er is, en in theorie zou dit bij de nieuwste generatie nog beter moeten zijn. Dit komt omdat Sony een nieuwe custom chip in de Mark 3 verwerkt heeft, de HD Noise Cancelling QN1 Processor.
Of de Noise-Cancelling echt zoveel beter is geworden, kan ik eerlijk gezegd moeilijk horen. De vorige generatie was al erg goed in het onderdrukken van geluiden zoals die van de wind, rijdende treinen, stadsgeluiden enzovoort, en deze is minstens net zo goed. Ik heb de Noise-Cancelling ook in een helikopter getest, zoals een echte reviewer betaamd. Stemmen kan hij echter minder goed onderdrukken, omdat dit geen simpele, eentonige geluiden zijn, maar hier juist veel dynamiek in zit. Dit ligt niet perse aan deze headset, aangezien dit een probleem is waar – voor zover ik weet – alle Noise-Cancelling headsets mee kampen. Desalniettemin is het wel een punt waar je rekening mee moet houden.
Daarnaast heeft de headset ook optioneel adaptieve geluidsregeling. Dit wil zeggen dat hij het niveau van de Noise-Cancelling aanpast aan hetgeen je mee bezig bent, wat onderverdeeld is in 4 categorieën: stilstaan, wandelen, rennen en vervoer. Je kunt per categorie instellen in hoeverre je het achtergeluid gedempt of versterkt wil hebben op een schaal van 0 tot 20. Bij 0 staat de geluidsonderdrukking op zijn hoogst en bij 20 komt er juist zoveel mogelijk geluid naar binnen via de Dual Noise Sensors (microfoontjes waar je tevens ook mee kan bellen). Ook kun je ook bij elke stand aangeven of de microfoontjes moeten focussen op stemgeluiden. Zelf heb ik hem bij stilstaan en vervoer op 0 gezet en bij wandelen en rennen op 1. Als je hem op 1 zet, wordt windruis namelijk beter onderdrukt dan dat je hem op 0 zet.
Tenslotte kun je ook de ruisonderdrukking optimaliseren met betrekking tot atmosferische druk, vorm van je hoofd, haar en eventueel het ophebben van een bril. Al deze factoren spelen mee bij geluidsonderdrukking en deze meet je koptelefoon dan ook met een druk op de knop. Wanneer je de headset ophebt kun je of de N/C-knop indrukken en vasthouden om de meting te starten, of je doet dit via de app. Vooral in het vliegtuig zal dit zeker verschil maken.
App
Zoals ik net al noemde, is er ook een app waarin je verscheidene dingen kan instellen. Dit is de Headphones Connect-app. Hier kun je de (adaptieve) geluidsregeling instellen, ruisonderdrukking optimaliseren, de equalizer aanpassen, het volume veranderen, muziek beheren en de codec-voorkeur kiezen. Daarnaast kun je de geluidspositie aanpassen, wat een grappige ervaring is als je de headset net hebt, maar wat daarna nooit meer gaat gebruiken. Verder kan je surround-effecten kiezen, waar eigenlijk hetzelfde voor geldt als het laatstgenoemde. Je kan ook in één oogopslag het batterijpercentage zien.
Wat eventueel handig is voor de liefhebber, is dat je de N/C-knop via de app kunt wijzigen naar een Google Assistant-knop. Wanneer je dit inschakelt is Google Assistant volledig geïntegreerd in de headset en kun je vragen stellen of opdrachten geven door de N/C-knop in te drukken. Wanneer je kort klikt op de N/C knop, krijg je de tijd en je meldingen te horen. Ook leest Assistant optioneel direct inkomende meldingen voor. Je kan zelf selecteren voor welke apps je dit wilt inschakelen.
Zelf maak ik geen gebruik van de Google Assistant-functie, omdat ik het handiger vind om zonder mijn mobiel de Noise-Cancelling aan te passen dan om Google Assistant op mijn headset te hebben. Daarbij vind ik de optie om per direct je meldingen voorgelezen te krijgen vreselijk irritant. Wanneer je meerdere meldingen na elkaar krijgt – mijn vrienden sturen altijd 10 appjes tegelijk – dan leest Assistant ze allemaal op een heel laag tempo achter elkaar voor, waardoor er van muziek luisteren niet meer zoveel komt. Desondanks is het leuk dat de functie erop zit en zullen er vast mensen zijn die het meer kunnen waarderen dan ik.
Batterijduur
De autonomie is simpelweg supergoed. Ik heb uiteraard geprobeerd te testen hoe lang hij precies meegaat, maar dit heb ik niet precies kunnen meten, aangezien ik hem in ongeveer 3 weken nog maar 1 keer heb hoeven op te laden. Ik luister een paar keer per week muziek, waaronder luistersessies van een paar uur horen. Sony claimt dat de headset met Noise-Cancelling ingeschakeld tot 30 uur meegaat en 38 uur als je dit uitgeschakeld hebt. Ondanks ik dit dus niet exact heb kunnen testen, geloof ik zeker dat deze getallen kloppen. Ik was er erg verbaasd erover dat ik hem maar niet leeg kreeg, terwijl ik meerdere dagen per week wel zo’n 4 uur op een dag muziek heb zitten luisteren.
Als dat al niet genoeg is, kun je hem ook nog eens snel opladen met de meegeleverde usb-c-oplader. Na slechts 10 minuten laden, kun je maar liefst 5 uur muziek luisteren. Daarna duurt het echter wel nog 2 uur en 50 minuten voordat hij helemaal vol zit.
Conclusie
Al met al is de Sony WH-1000XM3 een erg goede koptelefoon van de bovenste plank. Hij ziet er erg mooi uit – ondanks er soms lichte vegen opkomen bij vette vingers -, voelt hoogwaardig aan en heeft een fijne besturing. Daarnaast is het draagcomfort aanzienlijk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, wat het nu een erg fijne headset om te dragen maakt. Het geluid is heel goed, alhoewel het jammer is dat je de equalizer niet kan gebruiken wanneer je de geluidskwaliteit verhoogd en ik dit vooral voor de bas wel noodzakelijk vind.
De Noise-Cancelling is één van de beste die er is en kun je goed aanpassen naar je eigen wensen door middel van de handige en genoeg geavanceerde bijhorende app. Daarnaast is de batterijduur ook uitzonderlijk lang. Door al deze punten is de XM3 bij elkaar opgeteld een zeer geslaagd headset. Er is echter een groot nadeel en ik denk dat iedereen al wel een beetje vermoedt wat dat zou zijn: het prijskaartje. De 1000-XM3 kost namelijk 379 euro en dat is niet weinig voor een koptelefoon. Of dit het voor jou waard is zul je echt voor jezelf moeten bepalen.
Pluspunten
+ Design
+ Draagcomfort
+ Geluid
+ Noise-Cancelling
+ Bijhorende app
Minpunten
– Equalizer onbruikbaar bij LDAC
– Lichte vegen op oorschelp
– Prijs
Beschikbaarheid
De Sony WH-1000XM3 kost 379 euro en is beschikbaar in het zwart en zilver.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten